fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Miből áll az üzletvezetők munkája?

Tudod, mennyi mindenre kell figyelni akkor, ha üzletvezetőként szeretnél dolgozni? Milyen OKJ képzések szükségesek hozzá? Minden titkot elárulunk!

 

Mit csinál az üzletvezető?

Ha egyben tulajdonos és üzletvezető is vagy, akkor te vagy az, aki mindenben döntesz. Például ahhoz, hogy üzletet vezethess, létre kell hoznod a vállalkozásodat. Ezt piackutatás, stratégiai tervezés kell, hogy megelőzze, hiszen tudnod kell, hogy milyen típusú és szintű üzletet érdemes kialakítani ahhoz, hogy aztán nyereségesként tudjon üzemelni. Arról is döntened kell, hogy már az elején lesznek-e kollégáid vagy még egyedül fogsz mindent ellátni.

 

Az üzletvezető fő feladatai

Az üzletvezető fő feladata az üzlet önálló irányítása. Ebbe beletartozik az áru megrendelése, a dolgozók munkaidő-beosztása, az üzlet sikerességének megalapozása és fenntartása.

Üzletvezetőként az egyik legfontosabb feladatod az árubeszerzés. Ehhez kapcsolódóan el kell végezned az áruátvételt, különösen figyelve a mennyiségre és a minőségre, valamint az adminisztráció precíz végrehajtására is.

Ezután meg kell oldanod, hogy az áru megfelelően legyen tárolva. Ehhez áruvédelemmel kell mozgatnod, és nyilvántartás kell készíteni.

A kihelyezés során fontos a választék bemutatása.

Fontos vezetői döntés, hogy mely időszakokban van szükség nagyobb vagy kisebb árukészletre, illetve, hogy bizonyos termékek csak időszakosan jelenjenek meg az üzlet árukészletében.

Neked kell biztosítanod a tárgyi és humán erőforrásokat is, azaz az üzlet működéséhez a megfelelő tárgyak beszerzése, és a kollégák kiválasztása is a te feladatod.

Ahhoz, hogy az üzlet sikeres legyen, jól kell bánnod az anyagi erőforrásaiddal is, azaz jól kell beosztanod a rendelkezésedre álló pénzt, és ennek megfelelően meghozni a pénzügyekkel kapcsolatos döntéseket.

A hatóságokkal is te fogod tartani a kapcsolatot, ezért tudnod kell, mi és hogyan zajlik az üzletedben.

Ezek mellett a te dolgod a napi munka irányítása, a panaszkezelés, a marketing, és az ehhez tartozó rendezvények megszervezése is, mindez a vonatkozó jogszabályok betartásával és betartatásával.

A marketinghez tartozik, hogy ma már fontos, hogy minden cégnek legyen webes elérhetősége is, azaz weboldala, amely a mai trendnek megfelelő. Jó, ha megbízol egy webdesignert, aki ezt olyanná varázsolja, amilyet szeretnél. Aztán a későbbiekben akár te is kezelheted az oldalt, de bízhatod akár szakemberre is.

Ebből a kiragadott listából is nagyon jól látszik, hogy egy üzletvezetőnek számtalan feladattal meg kell birkóznia, ami persze nem lehetetlen, de összeszedettséget, és megfelelő tudást igényel.

Hogyan lehetsz Te is üzletvezető?

Ahhoz, hogy üzletvezető végzettséget szerezhess, először az eladó szakmát kell megszerezned, és rendelkezned kell egészségügyi alkalmassággal. Ha ezek a kezedben vannak, máris belevághatsz a tanfolyamba, és az üzletvezető szakma megszerzésébe! A képzés mindössze 3,5 hónapig tart, 150 órás anyagot kell ennyi idő alatt elsajátítani. Ráadásul távoktatásos képzés, tehát a saját időbeosztásod szerint tanulhatod meg ezt a kereskedelmi körbe tartozó anyagot.

 

Mit jelent a kereskedelem?

Maga a kereskedelem az áruforgalom lebonyolítását jelenti. Az áruforgalom 3 fő részből áll:

 • beszerzés
  • tudnod kell, mit keresnek a vevők
  • ezekből melyek azok, amelyek keresettek és melyek, azok, amelyek ugyan keresettek, de mégis nehéz eladni
  • beszerzési lehetőségek felkutatása
  • szállítók felkutatása
  • áruátvétel
  • termékek kifizetése
 • készletezés
  • szakszerű tárolás és kezelés, a megfelelő helyen
  • raktári rend kialakítása
  • fogyás figyelése
  • leltár készítése
 • értékesítés
  • vevő igényeinek kiszolgálása
  • marketing tevékenység
  • esetleges reklamációk intézése
  • nyugta/számla adás
  • elszámolás elkészítése
  • csomagolás

 

Milyen feladatok kell még elvégezni?

Ahhoz, hogy jól működjön az üzleted, nemcsak a fent felsorolt szigorúan a kereskedelemhez köthető feladatait lesznek, hanem további adminisztratív és működéshez kapcsolódó feladatokat is el kell látni. Ilyenek például:

 • személyi és tárgyi feltételek biztosítása
 • berendezések védelme, állagmegóvása
 • számlák és a hozzájuk kapcsolódó további iratok, pl. szállítólevél ellenőrzése
 • nyilvántartások vezetése
 • munkaügyi nyilvántartások vezetése és felügyelete
 • pénztárjelentés elkészítése

Gondoljunk bele, hogy akár egy sarki kis élelmiszerboltról beszélünk, akár egy nagy vendéglátó egységről, ez mind-mind elvégzendő feladat. Hiszen mindenhol jön-megy az áru, azt megfelelően kísérni kell, a feltételeket mindenhol biztosítani kell, adminisztrációs és munkaügyi terhek pedig minden egyes vállalkozásban vannak. Ezeket a feladatokat muszáj elvégezni, ugyanúgy beletartozik a mindennapos munkába, mint maga az értékesítés.

Fontos megemlíteni, hogy ha egy olyan üzletet vezetsz, ahol van lehetőség valamilyen élelmiszer elfogyasztására is, például helyben fogyasztható kávéra, péksüteményre, akkor az már a vendéglátás körébe is belenyúlik.

 

Milyen rokonszakmák köthetők az üzletvezető szakmához?

Ahogy azt már említettük, az üzletvezető képzés távoktatásos formában érhető el azok számára, akik már rendelkeznek eladói végzettséggel. Az OKJ képzések keretében az élelmiszer-, vegyi áru eladó OKJ-s képzést most még röpke 2,5 hónap alatt elvégezheted. Ez a képzés részszakképesítő, ami azt jelenti, hogy legalább egy munkakör ellátására képesít, a szakmai és vizsgakövetelménye egy szakképesítés egyes moduljait tartalmazza. Máris belevághatsz, ha elvégezted a 8 általánost és az egészségügyi alkalmasságin megfelelsz.

Boltvezető OKJ-s képzés a másik rokonszakmája az üzletvezetőnek. A boltvezető szakma már szakképesítés-ráépülés, ami azt jelenti, hogy az elvégzéséhez szükség van egy előzetes szakmai végzettségre is. Ez szakménként eltérően akár többféle előképzettséget is jelenthet.

Milyen egy jó üzletvezető?

 • Legyen vállalkozói vénád! Üzleti tevékenységgel fogsz foglalkozni, és ennek alapja, hogy vállalkozó szellemű legyél!
 • Légy megbízható és felelősségteljes: hiszen elsősorban te felelsz a pénztárért és az árukészletért is.
 • Rendelkezz nagyon jó kommunikációs készséggel: az üzletvezető az, aki kezeli az árukészletet, azaz pl. megrendeli és fogadja is. Ha a kommunikációd nem megfelelő, akkor nem biztos, hogy például azt az árut kapod, amire gondoltál, ráadásul nem biztos, hogy abban a minőségben és mennyiségben. Ha a kommunikációd stílusa nem megfelelő, akkor pedig egyszerűen nem vagy való üzletvezetőnek, hiszen a munkatársaidat, az üzleti partnereidet és a vevőidet tisztelni.
 • Legyél képes dönteni. Ha hezitálsz, nagyon nehéz dolgod lesz, mind az árubeszerzéssel, mind a vevőkkel. Ne nehezítsd meg a saját dolgodat, légy határozott és következetes, minden körülmények között!
 • Légy segítőkész, mert így tudod megszerezni és megtartani a vevőidet! Akkor fog jó szájízzel távozni az üzletedből a vevő, ha azt érzi, hogy itt minden segítséget megkap a pénzéért. És ezután ő már visszatérő vásárló lesz.
 • Ismerd a termékkörödet! A vásárló csak akkor fog visszatérni, ha úgy látja, hogy te és a kollégáid értetek ahhoz, amit értékesíteni Ne fussatok bele olyan helyzetbe, amikor a vevő sokkal jobban tudja, mit tud az áru. Az áruismeret az egyik legfontosabb tudása kell, hogy legyen minden kereskedelemmel foglalkozó szakembernek.
 • Kövesd figyelemmel és alkalmazd is a számodra megfelelő szakmai trendeket.
 • Üzletvezetőként a megjelenésedre is megfelelő hangsúlyt kell fektetni, hiszen ezzel az üzletet is minősíted magad és mások előtt is. Add meg a tiszteletet a vevőidnek ezzel is. Bizonyára te is tudod, hogy a stílusod képes meghatározni a vevőkörödet.
 • Szeresd az embereket! És nem csak a vevőidet! A kollégáidat és az üzleti partnereidet is. Tudj velük úgy és annyit foglalkozni, amennyit a munkaköröd megkövetel, de tartsd be a megfelelő határokat is.
 • Legyél jó emberismerő! Ha úgy döntesz, hogy alkalmazol kollégákat, akkor neked kell őket kiválasztanod. Ha rosszul választasz, annak te és az üzleted fogja a kárát látni. Ugyanez igaz a vevőidre is. Ha félreismered, és emiatt rossz terméket ajánlasz, nagy eséllyel ott fog hagyni. És ezzel nem csak egyetlenegy vevőt veszítesz, hiszen híredet viszi, és annak következményei lesznek.
 • Dönthetsz úgy, hogy az üzlethez kapcsolódóan rendezvényt Persze lehet fogadni rendezvényszervezőt, de a te szervezői tudásodra is szükség lesz hozzá.
 • Alapozd meg a tudásodat! Tudás nélkül lehet például a kommunikációd bármilyen jó, az üzlet magától nem fog működni, ehhez a rád és a megfelelő tudásodra van szükség.

 

Sem az üzletvezető, sem a boltvezető nem tartozik azon szakmák közé, ahol csak az munkatársak dolgoznak, a vezető pedig csak hátradőlve nézi, hogy pörög az üzlete. Az üzletvezető szakma nagy felelősséggel jár, legyen az bármilyen kereskedelemmel vagy szolgáltatással foglalkozó üzlet, akár vendéglátó üzlet.

Munkakörülmények, egészség

Az üzletvezető leginkább az üzlet irodai részén dolgozik, ami nem jelenti azt, hogy ne lenne az üzletben, vagy ne foglalkozna a termékekkel, a vásárlókkal. Mivel munkája jelentős része az irodában zajlik, ezért fokozottan oda kell figyelnie az ülőmunka által kialakulható egészségi panaszokra, mint pl. a gerincbántalmak. Az egész napos zárt tér és a lámpafény sincs a legjobb hatással sem a szemre, sem a pszichére.
Mivel vezető beosztású, ezért a stressz elkerülhetetlen, hiszen az üzletvezető vállán nyugszik az üzlet teljes működése. Munkaideje általában nem 8 ás 16 óra között tart, sőt sokszor nem behatárolható a munkával eltöltött napi idő.

Az egészségi bántalmak persze kiküszöbölhetők nagy odafigyeléssel, és különböző egészségmegőrző technikák alkalmazásával.

 

Milyen munkakörök tölthetők be üzletvezető végzettséggel?

Az üzletvezető szakma több lehetőséget is kínál az állások betölthetőségében. Ezek az alábbiak:

 • Üzletvezető
 • Üzletvezető helyettes
 • Eladó
 • Pénztáros
 • Raktáros
 • Árufeltöltő
 • Adminisztrátor

 

Láthatod, hogy a fenti munkakörök szinte mind kereskedelmi végzettséget igényelnek. Előfordulhat, hogy álláskereséskor még nem tudsz üzletvezetőként elhelyezkedni. Ne add fel, hanem ilyen esetben keresgélj az üzletvezető végzettséggel betölthető más munkakörök között is, hiszen idővel és megfelelő tudással biztosan feljebb tudsz kerülni a ranglétrán.

Persze teljesen más eset, ha te magad nyitsz egy üzletet és te vagy az, aki álláshirdetésen keresztül keresi a munkatársait. Érdemes olyan szemmel válogatni a jelentkezők között, hogy ki melyik pozícióban fogja a munkáját a legjobban elvégezni.
Nyilván idegen emberekről van szó, de az elbeszélgetés folyamán, a szerzett tapasztalatok alapján azért már nagyon sok minden leszűrhető.
Eljöhet az az idő is, amikor már az üzletvezetői munkakört is átadod, és mint tulajdonos egész más kötelezettségeid lesznek az üzlet működésével és a kollégáiddal szemben.

Mit kell tenned, ha elhatároztad magadat?

Jelentkezz az üzletvezető képzésre, fektesd az idődet tanulásba! Addig, amíg még van rá lehetőség, hiszen Tényleg megszűnik az OKJ!

Forrás: nive.hu
Képek: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések