fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Tűzvédelmi szakvizsga: miért van rá szükség?

Foglalkozási ágak és munkakörök egész hadának kell rendelkeznie tűzvédelmi szaktanfolyammal és tűzvédelmi szakvizsgával. Lássuk kiknek és miért kell!

Mi az a tűzvédelmi szakvizsga?

Vannak olyan foglalkoztatási ágak, munkakörök, melyek nem tölthetők be tűzvédelmi szakvizsga bizonyítvány nélkül. A nyílt láng használata a munka során, illetve ezt a munkát irányítóknak is bizonyítványra van szükségük, mely naprakész tudást és figyelmet, és gyakorlati alkalmazást takar. Fontos leszögezni, hogy ez nem csak egy kötelező papír, hiszen itt hibázás esetén életekről lehet szó.

A szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról

Mivel a tűzvédelmi szakvizsgához kötött foglalkozási ág munkakör lista elég terjedelmes, így érdemes végigbogarásznod, hogy Neked szükséges-e ahhoz, hogy elvállalhasd a kiszemelt munkát! A 45/2011. (XII. 7.) számú Belügyminisztériumi rendelet 1. mellékletében meghatározott foglalkozási ágak és munkakörök végzői, illetve azok, akik az 1-9., és 12-13. pontban meghatározott tevékenységet végzők munkáját közvetlenül irányítják, az alábbiak:

1. Hegesztők és az építőipari tevékenység során nyílt lánggal járó munkát végzők.
2. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagoknak bármely időpontban 300 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű tárolását vagy 100 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű ipari vagy szolgáltatás körébe tartozó feldolgozását, technológiai felhasználását végzők.
3. Éghető gáz lefejtését, töltését, kiszolgálását, továbbá autógáz kiszolgálását végzők.
4. Tűzgátló, füstgátló nyílászáró-szerkezetek beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők.
6. Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás-vezetők.
7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők.
8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők.
9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők.
10. Beépített tűzjelző berendezéseket tervezők, a kivitelezésért felelős műszaki vezetők, valamint az üzembe helyező mérnökök.
11. Beépített tűzoltó berendezéseket tervezők, a kivitelezésért felelős műszaki vezetők, valamint az üzembe helyező mérnökök.
12. Tűzállóságot növelő bevonati rendszerek alkalmazását, karbantartását végzők.
13. Beépített hő- és füstelvezető rendszerek telepítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
14. Erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálatát végzők.
15. Tűzgátló tömítések beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
16. Tűzállóságot növelő burkolatok beépítését, karbantartását végzők.

Ezek mind-mind olyan munkakörök, amelyek kiemelten tűzveszélyesek, esetleg speciális tűzvédelmi eszközök telepítését, felülvizsgálatát, karbantartását és javítását jelentik.

Miért szükséges tűzvédelmi szakvizsga bizonyítvány?

Mert az előzőleg felsorolt munkakörök csak akkor tölthetők be, ha az adott munkavállalónak vagy a közvetlen irányítónak naprakész tűzvédelmi ismeretei vannak. Az ismeretek 5 év alatt elévülnek, ezért a megújításuk nem elhanyagolható. Ehhez tűzvédelmi szaktanfolyam és szakvizsga áll a rendelkezésre, ráadásul mindezt egyetlen nap alatt az országban több helyszínen!

Mikor van szükség a tűzvédelmi szakvizsgára?

  • amennyiben a fenti BM rendelet által meghatározott munkakörben fogsz vagy már abban is dolgozol;
  • ha lejárt a bizonyítványod, azaz az előző vizsgától számítva már 5 év eltelt, akkor meg kell újítani, újra le kell vizsgázni;
  • ha változik a jogszabály, és ezért már nem naprakészek az tűzvédelmi ismereteid.

Meddig érvényes a bizonyítvány?

A bizonyítvány annak kiállításától számított 5 évig érvényes. Ha lejárt, újra szakvizsgát kell tenni, ezért érdemes már az 5 év közeledtekor körülnézni, hogy milyen vizsgázási vagy szaktanfolyami lehetőségek vannak.

Miből áll a vizsga?

A tűzvédelmi szakvizsga a szaktanfolyam elvégzése után tehető le, és 2 részből áll:

  • elméleti vizsgarész;
  • gyakorlati vizsgarész a meghatározott foglalkozási ág vagy munkakör esetében.

A szaktanfolyam és a vizsga egy napon kerül lebonyolításra.

Jó tudni, hogy először az írásbeli vizsgára kerül sor. Ha ezt legalább 90%-osra sikerül megírni, akkor már nincs szükség a szóbeli vizsgára, mert így is sikeres vizsgának minősül. Ha 50% és 89% közöttire sikerült az írásbeli, akkor szóbeli vizsgát is kell tenni. Viszont, ha 50% alatti, akkor a vizsga nem sikerült.

Mit kell kezdeni a bizonyítvánnyal?

A munkavégzés során az eredetit, de legalább egy másolatot magadnál kell tartanod, és be kell tudnod mutatni a munkát elrendelőnek vagy a tűzvédelmi hatóságnak.

Kell előképzettség a tűzvédelmi szakvizsga letételéhez?

A jogszabály azokat a munkaköröket is pontosan meghatározza, hogy melyikhez milyen szakképesítés, gyakorlati idő vagy érettségi szükséges.

Lehet felmentést kapni a tűzvédelmi szakvizsga alól?

A jogszabály meghatározza azok körét, akiknek nincs szükségük tűzvédelmi bizonyítványra, hiába dolgoznak tűzhöz köthető munkakörben. Munkakörük pl. pirotechnikai szakbolti eladó vagy raktárkezelő, azaz csak forgalmazó. De ide tartoznak egyes erősáramú berendezések felülvizsgálói vagy tűzállóságot növelő burkolatok beépítését, karbantartását végzők is. Pontos részletekért tüzetesen olvasd át a jogszabályt.

Mi történik, ha nincs tűzvédelmi szakvizsgád?

A 259/2011. (XII. 7.) Kormányrendelet szerint, ha úgy végzel tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett tevékenységet, vagy ennek irányítását, hogy nincs érvényes tűzvédelmi szakvizsgád, akkor a többtízezertől a többszázezer forintig terjedő tűzvédelmi bírság kerül kiszabásra. A tűzvédelmi hatóságnak a tűzvédelmi bírságot kötelező kiszabnia. Ráadásul a munkavállalót a bizonyítvány megszerzéséig a hatóság eltiltja a tevékenységtől. Fontos tudnod, hogy ha valamilyen büntetőeljárást kezdeményeznek például egy baleset miatt, akkor a szakvizsga hiánya súlyosbító tényező lehet.

Van tűzvédelmi szakvizsgád, de nem megfelelően jártál el?

A jogszabály arra is kitér, hogyha a szaktanfolyamon tanultakról eltérően végezted a munkádat, és ezért hibát követtél el, akkor mekkora összeg tűzvédelmi bírságot kell megfizetni. Ennek a bírságnak a kiszabása is kötelező, nem lehet utólagos javításokkal kikerülni, megúszni. Emiatt is kiemelten fontos, hogy valós tudással rendelkezz, ne csak egy újabb papírod legyen, amit nyűg megújítani. Legyenek naprakész ismereteid!

Forrás: tuzvedelem.hu

Képek: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések