fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Érdekel a lakberendezés? Íme a lakberendező tanfolyam

Érdekel a lakberendezés? Íme a lakberendező tanfolyam

Te vagy az, aki éles szemmel és jó stílusérzékkel vagy megáldva? Akkor a lakberendező tanfolyam igazán Neked való! Olvass tovább, máris mutatjuk a részleteket!

Imádod a lakberendezést?

Ha meglátsz egy lakásfelújítós vagy lakberendezős műsort, máris ott ragadsz a képernyő előtt? A lakberendezési áruházakban és a kisebb lakberendezési üzletekben is órákat el tudsz tölteni? Elbizonytalanodsz a rengeteg áru láttán, vagy határozottan tudod, mit hová tennél, mit mivel párosítanál ahhoz, hogy csodálatosan érezd magad az otthonodban?

Mit jelent a lakberendezés?

Laikusként azt gondolnánk, hogy semmi más dolga nincs a lakberendezőnek, mint megvenni a megfelelő bútorokat és azokat úgy elhelyezni, hogy harmóniát ébresszen a tulajdonosban. Nos, ez is része a munkájának, de ennél sokkal többrétűbb feladatai vannak. Hiszen funkcionális, műszaki és design szempontok figyelembevételével kell a tervezést és a megvalósítást végrehajtani.

Mi a feladata a lakberendezőnek?

Feladata a lakóépületek, családi házak, lakások, irodák, üzletek, kisebb szolgáltató egységek belső tereinek tervezése, mindez funkcionális, műszaki és design szempontok figyelembevételével. Egyedi beépített korpuszbútort – konyha, előszoba, nappali, gardrób – tervez a megrendelő igényei szerint. Belsőépítészeti látványtervezőként professzionális CAD, látványtervező, képszerkesztő szoftverek alkalmazásával saját terveiből vagy más tervezőtől kapott információk alapján 3D-s látványterveket készít.

Tervezőirodák, lakberendezési-, belsőépítészeti szaküzletek, gyártók, forgalmazók bemutatótermeiben tervez, értékesít, illetve az értékesített termékeket adaptálja, betervezi az enteriőrbe. Szakmai partnerként együtt dolgozik társtervezőkkel: építész, statikus, épületgépész, villamosmérnök, ezenkívül kivitelezési szakemberekkel.

 

Hogyan zajlik a lakberendező munkája?

A lakberendező elsősorban a személyes tér kialakításával foglalkozik. Ezért egy jó szakembernek ki kell építenie a bizalmat ahhoz, hogy a megrendelői igény szerint lakberendezési tanácsot tudjon adni. Fontos feladata a tájékoztatás, hiszen az ügyfél azért is fordul a szakemberhez, hogy tanácsokat, ötleteket kapjon.

Megrendelőként úgy tudod segíteni a munkát, ha megnyílsz, őszintén beszélsz az életkörülményeidről, igényeidről, ízlésvilágodról. Ha a bizalom kialakult és már megvan az irány, akkor jöhet a látványterv kialakítása.

A látványterv

Ha lakberendezőként fogsz dolgozni, akkor fontos, hogy legyen kézügyességed és tudj a térben látni, elképzelni, hiszen a látványterv elkészítéséhez és előzményéhez, például egy egyszerű skicc felrajzolásához is nagyon fontosak ezek az adottságok. Ne ijedj meg, nem kell grafikusnak lenned, de lényeges, hogy ne ess kétségbe, hiszen ez is a munkád része.

A látványtervet az előzetes konzultációk alapján készíted el, természetesen figyelembe véve az ügyfeled anyagi lehetőségeit.

Munkát segítő programok

Egyre több tervező és grafikai szoftver van már a piacon, amely kifejezetten a lakberendezőknek készült. A cad látványtervező képszerkesztő szoftverek segítségével a teljes tervezést el tudod készíteni, és pár kattintással mutathatsz meg az ügyfeled részére, az általa kívánt módosításokat. Persze mindez akkor igaz, hogy ezeknek a szoftvereknek a használata nem okoz gondot, jól elsajátítottad. Ehhez is segítséget nyújt a Lakberendező képzés, mellyel államilag elismert szakképesítő bizonyítványt szerezhetsz.

A bizalom kialakításában is segít az, ha azt látja az ügyfeled, hogy nem okoznak gondot a professzionális cad látványtervező képszerkesztő szoftverek alkalmazása. Megerősíted benne azt, hogy jól döntött, rád bízhatja, hogy a környezetét harmonikussá tedd.

Soft skill és Hard skill

Milyen Soft skill, azaz személyes, szocális készségekre illetve milyen Hard skill, azaz szakmai tudásra van szükséged, hogy jól végezd a munkád?

 • A lakberendező kiemelkedő stílusérzékkel rendelkezik, ötletgazdag, megbízható, segítőkész. Jól ismeri az aktuális trendeket, divatirányzatokat. Könnyedén meg tud bármilyen stílust jeleníteni egy kiszemelt helyiségben vagy akár az egész lakásban, a megrendelői igény szerint lakberendezési tanácsot ad a megálmodott stílus szerint.
 • Javaslatokat tesz a tér tágítására vagy szűkítésére, az igényeknek és a praktikumnak megfelelően. Mert nem mindegy, hogy egy hálószoba megfelelő-e a nyugodt alvásra,v agy egy dolgozószoba tud-e olyan környezet lenni, ahol jól lehet koncentrálni, mert semmi zavaró tényező nincs, mindez az ügyfél igényeihez mérten.
 • Az egyik legfontosabb tulajdonság a kreativitás. Ehhez a szakmához elengedhetetlen, hogy tele legyél ötletekkel úgy, hogy a lehető legjobbat hozd ki az adott térből.
 • Kommunikáció: rengeteget fogsz tárgyalni, így elengedhetetlen, hogy a kommunikációdat fejleszd. Nem értheted félre sem a megbízódat, sem a többi szakmai partneredet.
 • Ha mindez kimagasló szakmai tudással párosul, akkor már nem lesz gond, hogy hogyan teremts ügyfelednek harmóniát.

A lakberendezési szolgáltatás

A lakberendező tanfolyam segítségével álmokat szállíthatsz megrendelőidnek. Hiszen megvalósíthatod, amit ők megálmodtak. A tudásoddal a rengeteg lakberendezési praktikát könnyedén alkalmazhatod. Így a lakásból otthont varázsolhatsz.

A már meglévő belső tereket kell funkcionálisan kialakítanod és berendezed műszaki és berendezési tárgyakkal.

Lássuk a lakberendezés folyamatát

A lakberendezés mindig közös döntésekre alapuló folyamat.

 • Elsőnek meg kell határozni a stílust. Ha csak egy helyiségről van szó, akkor természetesen illeszkednie kell a ház vagy lakás többi helyiségéhez. Viszont lehet, hogy a teljes lakóterület berendezése a feladat. A legfontosabb a megfelelő stílus megtalálása, hiszen anélkül elindulni sem lehet ezen az úton. A szakember feladata a finom terelgetés is, hiszen lehet, hogy a megrendelőnek nincs kialakult stílusa, de ettől függetlenül harmóniát kell létrehozni. Legyen az egy családi ház, vagy lakás, vagy például egy iroda.
 • Ha a stílusirányzat kialakult, akkor jöhet a következő nagy falat, maga a berendezés, látványterv készítéssel. Ez is közös gondolkodást igényel, hiszen nem mindegy pl. egy nappalinál, hogy ott étkezni is akarnak-e, moziszobának fogják használni vagy egy egészen más funkciót adnak neki.

Már akkor felkereshetnek, ha még csak a ház tervezési fázisában tartanak. Hogy miért?

Amikor valaki eljut arra a pontra, hogy szeretne házat építeni, irodát, rendelőt, bármit, akkor könnyedén kifoghat rajta a lakberendezés. Egy szakember teljesen más szemmel nézi a tereket, azok jó elhelyezését és kihasználhatóságát. Segíteni tudsz, hogy minden a helyére kerüljön, ne legyen hiányérzet, megteremtsd a kényelmet és a nyugalmat. Pont emiatt ma már nem luxus időben segítséget kérni.

Kinek érdemes elvégezni a lakberendező tanfolyamot?

 • Régi vágyad, hogy a hobbid legyen a szakmád. Hiszen eddig is te voltál az, aki mindenkinek igyekezett segíteni és a jó meglátásaid miatt el is fogadták az ötleteidet. Sőt már hozzád fordulnak tanácsért, mert tudják, hogy tőled mindig jó ötletek jönnek.
 • Szereted mások álmait megvalósítani: képes vagy olyat létrehozni, amiről más álmodik, de megvalósítani nem tudja. Miért ne lehetnél Te az?
 • Ha szereted az egyedi, kreatív kihívásokkal teli megoldásokat. Úgy alkothatsz különlegeset újra meg újra, hogy közben figyelembe kell venned mások igényeit.
 • Szeretsz rajzolgatni, tervezgetni, színekkel és formákkal foglalkozni. Lakberendezőként szoftverek alkalmazásával saját terveidből vagy más tervezőtől kapott információk alapján 3d-s látványterveket fogsz készíteni.
 • Nincs kedved éveken át iskolapadban ülve tanulni? A lakberendező tanfolyam sok szabadságot ad.
 • A tanfolyam végén államilag elismert szakképesítő bizonyítvány boldog tulajdonosa leszel.

Mit fogsz tanulni a tanfolyamon?

 • Lakberendezés
 • Lakberendezés tervezés
 • Vállalkozói ismeretek
 • Munka-, tűz-, baleset-, környezet-, és egészségvédelmi ismerete
 • Szakmai portfólió, vizsgaremek és prezentáció előkészítésének szabályai

A 600 órás lakberendező képzés alatt természetesen a Lakberendezés és a Lakberendezés tervezés lesz az, amit a legnagyobb óraszámban fogsz tanulni.

A képzés felépítése

 • kontakt online oktatás
 • önálló otthoni felkészülés oktatói segítséggel
 • projekt feladat
 • illetve tantermi oktatás.

Hogy fogsz dolgozni?

Egyre jobban elfogadottá válik az a tény, hogy egy jó lakberendező hatalmas segítséget jelent akkor is, ha még a térkialakítás munkálatai zajlanak és akkor is, ha értékesíteni szeretnénk. Ezért ezzel a szakmával könnyedén el lehet helyezkedni stúdiókban vagy akár saját vállalkozást is indíthatsz.

A lakberendezés sosem magányos munka. Mindig tagja leszel egy csapatnak. Hiszen ez egy nagyon szép, de egyben összetett munka. Lesznek olyan feladatok, amik nem a te dolgod, vagy egyszerűen nem teheted meg, mert más szakismeretet igényel, pl. építész, statikus, épületgépész hatásköre. Ha olyan igény merül fel, ami nem a te hatásköröd, akkor neked is segítséget kell kérned egy másik szakembertől, és közösen tudjátok meghozni a jó döntést, design szempontok figyelembe vételével.

Egy csapat mindenre képes lehet. Hiszen mindenkinek az a célja, hogy a megálmodott lakások, irodák, üzletek, kisebb szolgáltató egységek belső tereinek tervezése, funkcionális műszaki és design szempontok figyelembe vételével jöjjön létre.

A végcél a megrendelő elégedettsége.

Milyen munkák várhatók?

A lakberendező segítségét egy ingatlan életének több fázisában is kérhetik.

Új építésű házak, lakások, irodák, üzletek

Ahogy már korábban említettük, az építkezés megkezdésekor is érdemes már együtt gondolkodni, hiszen a tulajdonos és a szakember más-más szemmel nézi a leendő tereket. Már a falak felhúzása előtt érdemes egyeztetni, kitalálni a leendő funkciókat.

Felújítás

Ha eljön a felújítás ideje, akkor érdemes továbbgondolkodni. Egy felújítás nemcsak festésből állhat, sőt! A lakberendezés pici változtatásaival, vagy felrázásával is el lehet érni egy új érzést, élményt. Ilyenkor van szükség a lakberendezőre, aki friss szemmel, a legújabb trendek ismeretével vág neki a feladatnak.

Ingatlan értékesítés

Sokkal könnyebb eladni egy rendezett ingatlant, mint egy lelakottat. Egy nem annyira jó helyen lévő, vagy nem annyira jó ingatlant is eladhatóvá, vonzóvá és drágábban eladhatóvá lehet tenni a jó lakberendezéssel. Ez egy olyan befektetés, ami megemeli az ingatlan eladási árát. Sőt, van aki egy ilyen ráncfelvarrás után inkább marad és nem bocsátkozik eladásba.

 Mitől válik hitelessé egy lakberendező?

 • Alapozd meg a tudásod! Ha a tudásod stabil alapokon áll, akkor nem lesz kerülhetsz megoldhatatlan helyzetbe. Nem lesz olyan kérdés vagy kérés, amire ne tudnál megoldást találni.
 • Mindig fejlődj! Jön egy új szoftver vagy egy új stílus, akkor ismerkedj vele, tanuld meg és aztán alkalmazd!
 • Legyél naprakész! A lakberendezés is folyamatosan változik, trendek jönnek-mennek, de neked ismerned kell az aktuálisat és a klasszikusat is, hiszen csakis így adhatsz megfelelő tanácsot és alakíthatod ki az enteriőrt az igényeknek megfelelően.
 • Legyen türelmed! Csak akkor tölt el a végeredmény mindenkit megelégedéssel, ha a közös munka folyamán az ügyfeled igényei és te szakértelmed megtalálja a közös pontot, amiből létrejön a harmónia és a praktikum.
 • A látványterv az egyik legfontosabb. Ha a látványterv már önmagában szépséget, áttekinthetőséget hordoz, azzal a megrendelőt már le tudod venni a lábáról.
 • Legyen portfóliód! A referenciáidat rakd össze egy gyűjteménybe, amit akár papíralapon, akár digitálisan meg tudsz mutatni a leendő ügyfeleidnek. Ha látja, mit nyújtasz, könnyebben dönt melletted.
 • Találd meg a saját stílusodat! Ha lesz egyedi stílusod, akkor arról előbb-utóbb felismerhető leszel, így aztán már márkát is építhetsz magadra. Indulj el az ismertség útján!

Specializálódnál?

Vannak olyan lakberendezők, akik egy-egy helyiségre specializálódva dolgoznak. Később ezt is megteheted, hiszen lehet, hogy például egy konyha, előszoba, nappali vagy gardrób tervezése külön sokkal közelebb áll hozzád, jobban elmélyültél a témában, és ezért magasabb színvonalú szolgáltatást nyújthatsz.

Érdekel a lakberendezés?

Ez az, amire vágysz? Úgy érzed képes vagy megvalósítani mások álmait? Ha kreatív vagy, nem félsz a kihívásoktól, szeretsz másokkal együtt dolgozni, akkor itt a helyed nálunk, a Lakberendező szakképesítés tanfolyamon, amivel államilag elismert szakképesítő bizonyítványt szerezhetsz!

Ne feledd, a jó szakemberek képzettek, több tanfolyam és sok év tapasztalat van mögöttük!

Végezd el a képzést, és találj rá az első ügyfeledre!

Forrás: online-lakberendezes.hu, lakaskultura.hu;

Kép: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések