fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Barista tanfolyam? Ezek alapján válassz!

Érdekel a barista szakma? Lenyűgöz a kávékészítés tudománya és szeretnél te is művészi szinten kávét készíteni?

Ha egy barista tanfolyam elvégzésén gondolkozol, de nem tudod, hogy mire figyelj oda a számodra legmegfelelőbb képzés kiválasztásánál, a legjobb helyen jársz! A szakma eredete, a legfontosabb skillek, karrierlehetőségek és a képzés kiválasztása – összegyűjtöttünk mindent, amit a barista tanfolyam elkezdése előtt tudnod kell.

Barista kisokos

Mielőtt a számodra legideálisabb barista tanfolyam kiválasztásába kezdesz, ismerkedj meg az alapokkal!

A barista szó eredete

Melyik nemzet jut eszedbe, ha a kávéra gondolsz? Igaz, hogy a skandinávok óriási kávé fogyasztók, mégsem hibáznak azok, akiknek az olasz kultúra ugrik be a kávé szó hallatán.

A barista egy olasz eredetű kifejezés, ami nem véletlen: az olasz kávé egy minőségi fogalom a kávéfogyasztók között. Ha az olasz nyelvről pontosan lefordítjuk a barista szót, ezeket az eredményeket kapjuk: csapos, bárpultos, presszós.

Eredetileg a barista nem csak kávékészítéssel, hanem mindenféle alkoholos ital felszolgálásával is foglalkozott, innen származik a kifejezés.

Barista vagy bartender?

A baristát sokan összekeverik a bartender kifejezéssel, pedig két különböző foglalkozást jelöl. Abban egyezik a két szakma, hogy mindegyik itallal szolgálja ki a vendégeket és mindegyikőjük ad a látványosságra.

De mi az egyik, és mi a másik?

A barista csak kávét és kávékülönlegességeket szolgál fel és általában egy kávézó pultja mögött áll. Ezzel szemben a bartender, vagy másnéven mixer a koktélok, alkoholos és alkoholmentes italok képzett mestere. Természetesen lehet, hogy valaki mindkét képesítéssel rendelkezik, a kettő nem zárja ki egymást.

Pontosan ki az a barista?

A barista az a személy, aki kávék elkészítésével és felszolgálásával foglalkozik. Ismeri a kávékészítés teljes folyamatát, egészen a szüreteléstől kezdve. Ismeri annak tárolási-, pörkölési módjait és folyamatát, a darálás módszereit, a kávé megfelelő tömörítését. Azaz, tisztában van a kávé teljes útjával és a lehető legjobb módon tudja elkészíteni azt.

Mit csinál egy barista?

A baristák feladata a kávé előállításához szükséges barista eszközök, berendezések, különféle barista kellékek ismerete és szakszerű használata, különböző kávéfajták (pl. espresso, cappuccino, hosszú kávé, stb.), illetve különleges kávék elkészítése, a vendégek igényeinek felmérése és kiszolgálása.

Illetve, elengedhetetlen, hogy egy barista képes legyen a vendég ízlését figyelembe véve megfelelő kávét ajánlani – mind a a koffeintartalom, a különböző fűszerek, édesítők és laktóz okozta intolerancia tekintetében.

Milyen készségekre lesz szükséged?

Azokat a fontos tulajdonságokat szedtük össze, amelyek szinte elengedhetetlenek a barista szakma gyakorlásához. Ne aggódj, ezek mind fejleszthetők és tanulhatók a barista tanfolyam során és gyakorlat által is. Ha pillanatnyilag bizonytalannak érzed magad bármelyik területen, idővel tapasztalatot és tudást gyűjthetsz, hogy maximálisan helyt tudj állni!

Kiszolgálás öröme

Téged nem tudnak kávégéppel helyettesíteni. Te vagy az, akinek a kávé elkészítése mellett a kiszolgálás során további értéket is kell nyújtania. Találd meg a hangot vendégeiddel! Ha látod, hogy valaki érdeklődik, hogyan készül a kávéja, mesélj neki a technikádról. Varázsolj mosolyt az arcokra!

A vendég elvárásának felismerése

Sokan lesznek, akik csak körülírják, hogy nagyjából milyen kávéra vágynak, így a Te kezedbe adják a konkrét döntés jogát. Tudnod kell felmérni, hogy mi lehet vendéged pontos vágya. Ha nem kapsz kellő instrukciót, olyankor rá kell tudnod érezni, melyik a neki való kávéfajta: egy intenzív espresso, egy krémes és habos latte, vagy egy nagy adag tejes kávé?

Figyelem megosztása

Ugye megy egyszerre a választott kávé készítése és a kommunikáció a vendégeddel? Baristaként a pult mögött nem csak a kávék elkészítése a feladatod, de tucatnyi másra is oda kell figyelned egy időben: vedd fel a rendelést, tarts rendet magad körül, figyelj a vendégekre, számlát állíts ki.

Ha a pályád elején vagy, lehet, hogy sűrű lesz az első időszak, de idővel megszokod majd a pörgést, ami egy kávézóban sokszor jellemző.

Kreativitás

Lényeges, hogy ki mennyire ismeri a textúra-képzési fortélyokat, mennyire tudja ezeket kreatívan alkalmazni, illetve mennyire leleményes eszközhasználat tekintetében. Nyűgözd le vendégeidet akár egy csodálatos latte art díszítéssel!

Stressztűrés

Lesznek olyan alkalmak, amikor többen állnak sorban a kávékülönlegességeidre várva. Ekkor nem szabad megijedned a helyzettől, hanem gyorsan, ügyesen, koncentráltan kell készíteni a következő kávét, hogy ne várakoztasd sokáig a többieket. Mindeközben bírnod kell a folyamatos állást. Ezalatt pedig még adódhatnak sajnos nem várt helyzetek is – például megromlik a tej – amiket ugyancsak hamar meg kell oldanod. Ráadásul, mindezt higgadtan.

Tisztaság, igényesség

Mindez kiemelten fontos saját magadra és a pultodra nézve is. Adj kellőképpen a személyes higiéniádra, öltözködésedre és a pultod tisztaságára is!

Kitartó tanulás, folyamatos fejlődés

A lehetőségek tárháza rendkívül széles a barista szakmában. Kitartó munkára van szükség a megannyi kísérletezéshez. Folyamatosan kutatni, olvasni, tanulni kell a szakmában, nyomon követni az újabb és újabb trendeket.

Mennyit kereshetsz baristaként?

A választ több tényező is befolyásolja: a tapasztalatod, a szakmai háttered, a lokáció (Budapest, vagy vidék) és a hely imázsa. Láthatod, hogy számos összetevőtől függ a baristák keresete. Az viszont mindenképp elmondható, hogy egyáltalán nem alulfizetett szakma, akárhol is helyezkedsz el vele. Baristaként fix havi bérre számíthatsz, amit általában jattal egészíthetsz ki, de olyan hely is van, ahol jutalékos rendszerben dolgoznak a felszolgálók.

Barista tanfolyamok típusai

Ahhoz, hogy sikeres barista legyél, meg kell találnod a számodra legjobb barista tanfolyamot! Íme három barista tanfolyam, amikről érdemes tudnod már a kezdetek kezdetén.

Alap barista tanfolyam

Ha a 0-ról indulsz, az alap barista képzés lesz a legjobb választás számodra! Megtanulhatod a szakma alapjait, és belekóstolhatsz a valódi a kávés világba. Választhatsz intenzív barista tanfolyamot Budapesten, ahol néhány nap alatt elsajátíthatod az alapokat.

Nálunk stabil, gyakorlati tudásra tehetsz szert, hiszen oktatóink mély szakmai tudással rendelkeznek. A kezdő barista tanfolyam sikeres teljesítése után tisztában leszel a kávékészítés teljes folyamatával – tudni fogod annak tárolását, a pörkölés módjait, a darálás módszereit, a kávé megfelelő tömörítését. Azaz, ismerni fogod a kávé útját.

Haladó barista tanfolyam

A haladó barista tanfolyam azoknak ajánlott, akik rendelkeznek egy alap tudással és némi szakmai tapasztalattal, de szeretnék még profibb szinten űzni a kávés italok készítésének folyamatát. A legjobb, ha legalább egy kis idő eltelik a két tanfolyam között, hogy kialakuljon a stílusod és tudd, hogy miben szeretnél igazán fejlődni.

Latte art tanfolyam

Téged is lenyűgöznek a tejes és tejhabos kávék díszített verziói?

A latte art tanfolyam azoknak ideális választás, akik már ismerik az alapokat és egy néhány napos képzés során szeretnének megismerkedni a kávé díszítés rejtelmeivel. Ha már tökéletes espresso kávét készítesz, érdemes új szintre emelni a tudásod!

Home barista tanfolyam

Ha nem szeretnél karriert építeni, csak az otthoni kávézás élményét szeretnéd javítani, a home barista képzések neked valók!

A szokásos 4 napos képzéssel ellentétben, általában 1 nap alatt elsajátíthatod a kávézás alapjait, hogy otthon is specialty coffee minőségű kávét készíthess a megfelelő gépek segítségével.

Hogyan válassz barista tanfolyamot?

Számos barista tanfolyam közül válogathatsz, de honnan tudod, hogy melyik lesz a neked való? Kövesd ezeket a pontokat, hogy könnyebben elindulj az úton és megtaláld a számodra megfelelő szintet és képzés típust!

Határozd meg a célod

Mit szeretnél elérni? Mi a célod a képzést követően? Még csak ismerkedsz a szakmával, vagy egy kávézó vár arra, hogy végre munkába állj a pult mögött? Határozd meg, hogy mennyire intenzív fejlődésre vágysz és mennyi időt szánnál a tanulásra.

Válaszd ki a szintet

Lehet, hogy téged az esztétikus és különleges italok készítése vonz, de ha eddig csak az otthoni tejes kávé elkészítéséből van tapasztalatod, jobb, ha a kezdő szintről indulsz.

Akármelyik barista tanfolyamon veszel részt, rengeteg tudással gazdagodsz és idővel profi leszel te is!

Szavazz a gyakorlatra

Egy barista képzés akkor jó, ha az elméleti anyag mellett nagy fókuszt kapnak a gyakorlati ismeretek is. A mi barista tanfolyamaink pont ilyenek: kezdő barista tanfolyamunk végén a vizsga során írásbeli tesztfeladatot kell megoldanod és tétel szerint elkészítened egy kávét. A sikeres vizsga esetén magyar-angol nyelvű barista tanúsítvány kerül kiállításra, hogy akár külföldön is elhelyezkedhess.

Honnan tudod, hogy neked való-e a barista tanfolyam?

Lehetsz megszállott kávés, szakértő, vagy teljesen kezdő is. Mindenkit más kávés cél hajt, de egy barista tanfolyam az összeset ki tudja szolgálni!

Imádod a kávézás rituáléját

Specialty coffee rajongó vagy? Érdekel a tökéletes kávé készítés titka? Érdemes részt venned a tanfolyamon, ha a kávé szerelmeseként bővítenéd tudásod, vagy csak szeretteidnek szeretnél otthonod kényelmében igazán finom kávét készíteni.

Karriert szeretnél építeni

Az barista képzés ideális azoknak, akik barista pályára készülnek. Egy barista tanfolyam elvégzése után magabiztosan tudsz dolgozni akár egy forgalmas kávézóban is.

Minden álmod egy kávézó nyitása? Ahhoz is szükség van az alapokra! Ahhoz, hogy profi szintre fejleszd a kávézás művészetét és elérd egyéni céljaidat, válassz egy gyakorlati tanfolyamot!

Legyél kávérajongóból a kávéfőzés mestere!

Készen állsz, hogy megtanuld az espresso készítés tudományát és tökéletes latte art készítését? Vegyél részt az elméleti és gyakorlati tudást adó képzésünkön, hogy a legjobb kávékészítők egyike lehess!

 

Forrás: Wikipedia

Képek: Unsplash

Kiskó Anikó

További bejegyzések