fbpx

Érdekel a barista szakma? Szeretnél többet megtudni róla? Itt a Barista tanfolyam a tökéletes kávé élményért!

Arra vágysz, hogy a pult mögött képzett és profi barista lehess? Itt a tökéletes alkalom! Bemutatjuk a szakmát és a hozzá vezető Barista tanfolyamot.

 

Ki az a barista?

A barista az a személy, aki espresso és egyéb kávék elkészítésével és felszolgálásával foglalkozik. Ismeri a kávékészítés teljes folyamatát, egészen a szüreteléstől kezdve. Ismeri annak tárolási-, pörkölési módjait és folyamatát, a darálás módszereit, a kávé megfelelő tömörítését. Azaz, tisztában van a kávé teljes útjával.

A barista szó eredete

Nem hiába, a barista egy olasz eredetű kifejezés, hiszen az olasz kávé egy minőségi fogalom a kávéfogyasztók között.

Olasz nyelvről pontosan fordítva:

  • csapos
  • bárpultos
  • presszós

A barista eredetileg nem csak kávékészítéssel, hanem mindenféle alkoholos ital felszolgálásával is foglalkozott, innen származik a kifejezés.

Mi pontosan a baristák munkája?

A baristák feladata a kávé előállításához szükséges barista eszközök, berendezések, különféle barista kellékek ismerete és szakszerű használata, különböző kávéfajták, illetve különleges kávék elkészítése, a vendégek igényeinek felmérése és kiszolgálása.

Illetve, elengedhetetlen, hogy egy barista képes legyen a vendég ízlését figyelembe véve megfelelő kávét ajánlani. Mind a a koffeintartalom, a különböző fűszerek, édesítők és laktóz okozta intolerancia tekintetében.

Barista vagy bartender?

A baristát sokan összekeverik a bartender kifejezéssel, pedig két különböző foglalkozást jelöl. Abban egyezik a két szakma, hogy mindegyik itallal szolgálja ki a vendégeket és mindegyikőjük ad a látványosságra.

A barista kávét szolgál fel, a bartender pedig a koktélok, alkoholos és alkoholmentes italok képzett mestere.

Nélkülözhetetlen képességek/készségek a barista állás betöltéséhez

Azokat a fontos tulajdonságokat szedtük össze, amelyek szinte elengedhetetlenek a barista szakma gyakorlásához.

Kiszolgálás öröme, emberi kapcsolatok, megfelelő kommunikáció

Téged nem tudnak kávégéppel helyettesíteni. Te vagy az, akinek a kávé elkészítése mellett a kiszolgálás során további értéket is kell nyújtania. Találd meg a hangot vendégeiddel! Ha látod, hogy valaki érdeklődik, hogyan készül a kávéja, mesélj neki a technikádról. Varázsolj mosolyt az arcokra!

A vendég elvárásának felismerése

Sokan lesznek, akik csak körülírják, hogy nagyjából milyen kávéra vágynak, így a Te kezedbe adják a konkrét döntés jogát. Tudnod kell felmérni, hogy mi lehet vendéged pontos vágya. Ha nem kapsz kellő instrukciót, olyankor rá kell tudnod érezni, melyik a neki való kávéfajta.

Figyelem megosztása

Ugye megy egyszerre a választott kávé készítése és a kommunikáció a vendégeddel? Ha igen, akkor ezt a lényeges részt is kipipálhatod.

Kreativitás

Lényeges, hogy ki mennyire ismeri a textúra-képzési fortélyokat, mennyire tudja ezeket kreatívan alkalmazni, illetve mennyire leleményes eszközhasználat tekintetében. Nyűgözd le vendégeidet akár egy csodálatos latte art díszítéssel!

Stressztűrés, állóképesség, hatékony, tempós munkavégzés

Lesznek olyan alkalmak, amikor többen állnak sorban a kávékülönlegességeidre várva. Ekkor nem szabad megijedned a helyzettől, hanem gyorsan, ügyesen, koncentráltan kell készíteni a következő kávét, hogy ne várakoztasd sokáig a többieket. Mindeközben bírnod kell a folyamatos állást. Ezalatt pedig még adódhatnak sajnos nem várt helyzetek is – például megromlik a tej – amiket ugyancsak hamar meg kell oldanod. Ráadásul, mindezt mosolyogva.

Tisztaság, igényesség

Mindez kiemelten fontos saját magadra és a pultodra nézve is. Adj kellőképpen a személyes higiéniádra, öltözködésedre és a pultod tisztaságára is!

Kitartó tanulás, folyamatos fejlődés

A lehetőségek tárháza rendkívül széles a barista szakmában. Kitartó munkára van szükség a megannyi kísérletezéshez. Folyamatosan kutatni, olvasni, tanulni kell a szakmában, nyomon követni az újabb és újabb trendeket.

+ 1 number one képesség

Ha fejből vissza tudod mondani a törzsvendégeid kedvenc kávés italát, ezzel ráteheted az i-re a pontot a sikered ügyében.

Mennyit kereshetsz baristaként?

A választ több tényező is befolyásolja:

  • Mennyi ideje vagy a pályán? Vagyis, mennyi tapasztalatod van?
  • Milyen eddigi munkahelyeket tudsz felmutatni önéletrajzodban? Vagy még csak most kezdted a barista szakmát?
  • Magyarországon, vagy külföldön dolgozol? Külföldön hol dolgozol?
  • Milyen típusú, milyen kategóriájú helyen dolgozol?

Láthatod, hogy számos összetevőtől függ a baristák keresete. Az viszont mindenképp elmondható, hogy egyáltalán nem alulfizetett szakma, akár hol is helyezkedsz el vele.

Barista versenyek

A baristáknak 2000 óta rendeznek nemzetközi versenyeket. Magyarországon 2003-ban rendeztek először ilyen versenyt.

A latte art kategóriában például a tejhabok minél csodálatosabb megjelenése a cél.

Érdekesség, hogy világbajnokságon a magyarok közül barista kategóriában általában férfiak képviselik hazánkat. Az első női képviselő Kántor Enikő volt.

Gyakorlati tudást adó Barista tanfolyam

A Barista tanfolyam sikeres teljesítése után, tisztában leszel a kávékészítés teljes folyamatával, gyakorlatilag a szüreteléstől kezdve. Tudni fogod annak tárolását, a pörkölés módjait és folyamatát, a darálás módszereit, a kávé megfelelő tömörítését. Azaz, ismerni fogod a kávé útját.

Az elméleti és gyakorlati képzést főként azok számára ajánljuk, akik barista pályára készülnek. Illetve, akkor is érdemes a tanfolyamot elvégezned, ha a kávé szerelmeseként bővítenéd tudásod, vagy csak szeretteidnek szeretnél otthonod kényelmében igazán finom kávét készíteni. Vagyis, elvégzését akkor javasoljuk Neked, ha Te nem csak egy egyszerű koffeines italként gondolsz a kávéra.

A tanfolyam végén hallgatóink a képzés követelményeinek elsajátításáról házivizsga keretében adnak számot, mely írásbeli tesztfeladat megoldás, valamint tétel szerinti kávékészítés. Sikeres házivizsga esetén magyar-angol nyelvű barista tanúsítvány kerül kiállításra, hogy akár külföldön is elhelyezkedhess.

Azzal a céllal hoztuk létre képzésünket, hogy elvégzése után magabiztosan tudj dolgozni akár egy forgalmas kávézóban is. Mi megadjuk Neked az alapokat, szakmán belül pedig mindig fogsz majd újat tapasztalni, fejlődni, esetleg újat kitalálni. Sajátítsd el a kávékészítés csodálatos tudományát, kóstolj bele a baristák világába!

Legyél kávérajongóból a kávéfőzés mestere!

Vegyél részt az elméleti és gyakorlati tudást adó képzésünkön, hogy a legjobb kávékészítők egyike lehess!

“Minden kávénak más és más elkészítési eljárás áll jól, csak meg kell találni a hozzá való eszközt. Lehet, hogy egy adott kávé az espresso technológiával készítve nem annyira izgalmas, mint filter technológiával, és fordítva. Valamelyik pedig egyszerűen lehengerlő, akármilyen technológiával készíted is, persze szakszerűen.” /Kántor Enikő/

 

Forrás: Wikipedia

Képek: Unsplash

További bejegyzések