fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Szeretnéd, hogy gyorsabban menjen a gépelés? 5 tipp, hogy te is profi gépíró lehess!

Mindegy, hogy a munkád követeli-e meg, vagy még tanulsz, vagy egyszerűen csak gyorsabban szeretnél üzenni, mindig jól jön, ha gyorsan tudsz 10 ujjal gépírni. Ehhez adunk most tippeket!

 

Hogy miért jó, ha gyorsabban megy a gépelés?

Gondold végig a saját életedet! Vajon mennyi időd megy el gépelésre?
Ha irodában dolgozol, rengeteg időt spórolhatsz meg, ha nem kell keresgélned a betűket a billentyűzeten, hanem akár vakon képes vagy, csak a monitor figyelésével leírni azt, amit szeretnél!
Ugyanez igaz akkor is, ha még egyetemista vagy középiskolás vagy, és tanulsz. Rengeteg olyan feladatod van, ami laptopon kell elvégezned, és mennyi minden másra is lehetne időd, ha gyorsabban tudnál gépelni!
Se tanuló, se irodai dolgozó nem vagy? Csupán szeretsz a gépen dolgozni, játszani, egyszerűen csak használni? Ugye, hogy milyen bosszantó, ha csak keresgéled a betűket, ahelyett, hogy gyors gépeléssel haladnál?
A gépírás tudás nemcsak az idő megspórolásában hasznos, de nagyon kényelmessé is teszi a mindennapi gépírást.

Miért tanulj meg vakon gépelni?

A tízujjas vakírás hatalmas találmány. Amellett, hogy hihetetlen gyorsasággal lehet vele szöveget leírni, és ezáltal rengeteg időt és bosszúságot megspórolni, sok képességet is fejleszt. Például a kézügyességedet, hiszen finommotorikus mozdulatok sorát végzed a gépelés során. Koncentráció növelő, hiszen nem írhatsz le bármit, oda kell figyelned. Így aztán az olvasásod is pontosabbá fog válni, nem beszélve a helyesírásodról.

Nagyon egyszerű dolgod lesz, hiszen maga a gépírás sem bonyolult, csupán logika és gyakorlás kérdése az egész. De nem mindegy, hogyan kezdesz hozzá és aztán hogyan pörgeted fel a sebességet!

Ráadásul még mindig kevesen vannak, akik magabiztosan tudnak vakon tíz ujjal gépelni, ezért munkakeresésnél is érdemes beleírni az önéletrajzba, hiszen ezzel előnyhöz juthatsz, mert a munkáltatónak sem mindegy, hogy mennyire vagy gyors.

 

Íme, az ígért 5 tipp, amitől te is profi gépíróvá válhatsz!

Ahhoz, hogy ennek az ülőmunkának igazán csak a jó oldalát tapasztald meg, először még sok mindenre oda kell figyelned, aztán ez a későbbiekben már magától jönni fog úgy, hogy észre sem veszed, beindul az automatizmus.

1. Teremtsd meg magadnak az ideális körülményeket!

Ahhoz, hogy ne okozz magadnak egészségügyi és mindenféle gondokat, törekedj arra, hogy asztalnál, és megfelelő ülőalkalmatosságot használva dolgozz. A legideálisabb, ha az asztal és a szék is állítható magasságú. Normál „konyhaszék” helyett persze használhatsz ülőlabdát, térdeplőszéket is, de a legjobb, ha egy irodai forgószéken foglalsz helyet. Ezeket már úgy alakítják ki, hogy a megfelelő beállítással, ergonómiailag tökéletesen támasztják meg a gerincet, elsősorban a derék részt, nem nyomják a combot, nem tolják előre a vállakat. Ha még az asztalod is állítható magasságú, akkor biztosan megtalálod a megfelelő, egészséges pózt. Ne felejts el lámpáról is gondoskodni, mivel a monitorok fénye ugyan már nem olyan károsító, mint korábban, de a szemnek továbbra sem tesz jót. Egy lámpával tudod ellensúlyozni a vibráló digitális fényt.

 

2. Ne csak kényelmes, hanem megfelelő is legyen a testtartásod!

Ha már megtaláltad a hozzád való széket, akkor ülj úgy rajta, mint egy király! Legyen egyenes a hátad, melyet megtámaszt az ergonómikus háttámla. A felkarod legyen szinte teljesen függőleges, és az oldaladnál helyezkedjen el, de ne szorítsd rá. Az alkarod és a felkarod derékszöget zárjon be. A csuklód is legyen egyenes, ne támaszkodjon a klaviatúrán, mert úgy nem lehet elérni a billentyűket, ráadásul feszül, ami aztán csúnya ízületi gyulladásokhoz vezethet. A combod és a lábszárad is derékszöget zárjon be, a lábaid kényelmes kicsi terpeszben, teljes talppal támaszkodjanak a földre. A monitor úgy helyezkedjen el, hogy ne kelljen felfelé vagy nagyon lefelé nézned. A fejed illetve a nyakad is legyen egyenes, elég ha a szemed középpontjától kicsit lejjebb van a monitor közepe, ahol éppen gépelsz.
Így leírva elég bonyolultnak hangzik, de igazából nagyon egyszerű. Úgy képzeld el magad oldalnézetből, mint egy digitális 4-es számot.

Ha ezt összehasonlítod azzal, amikor az öledbe veszed a laptopot, és félig a hátadon ülve, a kanapén próbálsz gépelni, akkor azért elég nagy a különbség ugye? Hidd el a hátad, a vállad, a nyakad, a csuklód és úgy általában az egészséged meg fogja hálálni, még ha eleinte furának is érzed!

3. Tanulj meg teljesen vakon gépelni, tíz ujjal!

Ha a gyorsaság az elsődleges célod, akkor meg kell tanulnod vakon gépelni. Ez azt jeleni, hogy a kezeidre sosem nézel rá, csakis a monitort figyeled, vagy azt a szöveget, amiről másolsz. 20-25 évvel ezelőtt még nagy, vasból készült, mechanikus írógépen tanították a gépírást, esetenként olyan gépen, amin direkt nem voltak feliratozva a billentyűk. Teljesen mindegy volt, hogy valaki nézi-e a kezét illetve a billentyűt, hiszen teljesen üres volt. Mivel a gépelés papíron történt, ezért javítási lehetőség sem volt. Így aztán a vakon gépelésnek hatalmas jelentősége volt. Akkor még inkább a hibázási lehetőséget tudták vele visszaszorítani, ma már a gyorsaság a fő szempont, hiszen javítani bármikor és bármennyit tudsz. Ha már tudsz vakon írni és kezedben lesz a tudás, érdemes billentyűkombinációkat is használni a még nagyobb gyorsaság érdekében.

4. Légy türelmes!

Senki sem születik úgy, hogy tud gépelni. Ha a fiatal, 20-as korosztályba tartozol, akkor már valószínűleg rengeteget dolgoztál, játszottál, tanultál számítógépen, viszont ez nem jelenti azt, hogy tudsz is 10 ujjal gépelni. Sőt lehet, hogy csak 2 ujjal, de azzal őrült gyorsan. Viszont a 10 ujjas gépeléssel még ez sem versenyezhet. Ilyenkor el kell felejtened, amit eddig csináltál, és el kell kezdeni használni az összes ujjadat. Először is szokd meg, hogy a bal kezed 4 ujja az asdf billentyűk felett, a jobb kezed 4 ujja pedig a jklé billentyűk felett helyezkedik el, magyar kiosztású billentyűzet esetén. A hüvelykujjaid pedig a space (szóköz) gomb felett. Igen, csak felette, mert ha támaszkodsz, garantáltan nem fogod elérni a szélső és a felső betűket, számokat. Tudod, hogy az „f” és a „j” betű billentyűjén miért van az a kis vízszintes kiemelkedés? Mert alaphelyzetben ott van a mutatóujjad helye. Vakon, csak a monitort nézve is tudni fogod, hogy a megfelelő billentyű felett vannak az ujjaid, csak érj finoman hozzá. Ugyanígy a numerikus billentyűzeten az „5”-ön is van ilyen vonal, pontosan ugyanezért.

Sokat segít, ha monoton módon elkezded ugyanazt a betűt megfelelő ritmusban lenyomni. Majd elkezded a billentyűzet másik oldalán lévőt. Aztán váltogatod. Ha ez már megy, és szinte figyelned sem kell rá, akkor lehet keverni. Egyikből hármat, másikból csak kettőt, aztán négyet, stb. Ezután szépen folyamatosan hozzá lehet kapcsolni a többi betűt is, míg egyszer csak arra leszel figyelmes, hogy komplett szavakat, sőt mondatokat írsz.

 

5. Gyakorolj és teszteld magad különböző programok segítségével!

Hamarosan azt fogod észrevenni, hogy már nem tudatosan gépelsz. Nem kell gondolkodnod, hogy ha az „a” betűt kell lenyomnod, akkor az vajon hol is van, hanem a bal kezed kisujja már le is nyomta, mire felocsúdsz. Olyan mintha az ujjaid maguktól tudnák, mit is szeretnél. Felemelő érzés lesz! Ezután már rá lehet menni a gyorsaságra is. Tulajdonképpen semmi más dolgod nincs, mint a gépírás gyakorlás, mindennap. Úgyis előveszed a gépet minden nap, vagy dolgozol rajta egyébként is, akkor már miért ne gyakorolnál? Hiszen magadnak segítesz vele! Hidd el egyre gyorsabban és gyorsabban fog menni, míg el nem jutsz odáig, hogy olyan gyorsan gépelsz, mint ahogy gondolkodsz. Nem lesznek elfelejtett mondatok, kicsapongások, mert ahogy jár az agyad, úgy a kezed, ujjaid is. Sőt képes leszel mással beszélni, miközben leírod a gondolatodat! Azért ez igazán jól hangzik ugye? Ha már egészen magabiztosnak érzed magad, csinálj gépelés teszteket. Rengeteg weboldal kínál gépírás tesztet, mellyel a gyorsaság mérhető. Eléd tesznek egy szöveget és be kell gépelni, majd kiírja, hogy a tempód milyen szintnek felel meg. A szöveg nem feltétlenül értelmes szöveg, hiszen nem is az a lényeg, hanem az, hogy a betűket egymás után a jó sorrendben, gyorsan tudd lenyomni. És ha már itt tartasz, keress diktáló programokat is! Érdemes kipróbálni, sokat lehet vele gyakorolni, fejlődni. Izgalmas, ugye?

 

+1 Figyelj az egészségedre!

Azt már megtárgyaltuk, hogy csak akkor leszel rendben, ha a széked, asztalod, és te magad is a megfelelő pózban vagytok. De ez egy statikus póz, ami szintén nem tesz jót a gerincnek, ínaknak, izmoknak, vérkeringésnek. Amellett, hogy figyelsz a testtartásodra és a munkakörülményeidre, fontos, hogy mozogj. Óránként 10 percre kelj fel a géptől, és mozgasd át minden porcikádat, a szemeidet is beleértve, hiszen az sem mozog szinte semmit a gépelés folyamán. És ne felejts el pislogni! Nem vicc! Nagyon sokan már csak azt veszik észre, amikor felállnak a géptől, ég a szemük, mert nem pislogtak, vagy nem eleget, és emiatt száraznak tűnik a szem. Érdemes beszerezni és használni műkönnyet.

 

 

Számítógépes gépírást oktató program

Mindenkinek szükséges van arra, hogy tíz ujjal vakon tudjon gépelni. Az életünk nagy részét számítógépek előtt töltjük. Nem kell ehhez irodai dolgozónak lenni, lehetsz akár bármilyen vállalkozó, például kézműves. Ha eladod egyik termékedet, akkor meg kell írnod egy online számlát, akkor is gépelned kell, és neked és a vevődnek is sokkal jobb, ha könnyedén, nyugodtan képes vagy megírni azt a számlát, mintha fejvesztve kutatsz a betűk után.

Szóval, nincs mire várni! Vásárold meg a számítógépes gépírást oktató programot, és tanuld meg a vakon írást, a saját otthonodban, a saját tempód szerint. Teljesen mindegy, hogy hány éves vagy, vagy milyen végzettséged van. Ezzel csak nyerhetsz!

Forrás: helloworldonline.hu

Képek: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések