fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Megszűnik az OKJ – Tudnivalók az utolsó lehetőségről OKJ bizonyítvány szerzéséhez

Tippeket adunk, hogy mi az, amit még az utolsó pillanatban is érdemes megtenned ahhoz, hogy OKJ-s bizonyítványt szerezhess! Még indulnak az OKJ-s tanfolyamok!

 

Miért szűnik meg az OKJ?

Ahogy azt már szinte mindenki tudja – aki tanuláson vagy szakmaváltáson gondolkodik –, az OKJ 2020-ban megszűnik.

A még rövid ideig érvényben lévő OKJ-s (Országos Képzési Jegyzék) rendszer nagyon sok szakmát tartalmaz, köztük olyanokat is, melyek már elavultnak számítanak, vagy már nincs rá kereslet, és olyan is akad, ahol átfedések vannak, tehát nem igazán van értelme különálló OKJ szakmákként kezelni őket. Ez a több, mint 800 szakma került leredukálásra 2019. őszén kevesebb, mint 200 szakképzésre, és kicsit több, mint 70 részszakképesítésre.

A Magyar Közlönyben megjelent az új Szakmajegyzék, amely magába foglalja a korszerűbb, mai igényeknek és a munkaerőpiacnak megfelelő szakmákat, és a szakmai képzéseket. A Szakmajegyzék 2020. őszétől lépett érvénybe, így néhány hónapon át az OKJ-ban szereplő és a Szakmajegyzékben lévő szakmák párhuzamosan indulhatnak, mivel a rendszer felmenő, vagyis a megkezdett OKJ-s képzéseket még be lehet fejezni, az OKJ-s vizsgákat pedig le lehet tenni 2022. december 31-éig bezárólag.

Mik a legfőbb változások?

Amellett, hogy az OKJ-s képzések száma drasztikusan lecsökkent, a Szakmajegyzékben szereplő képzések két részre oszlanak.

 • Azok a szakképesítések, melyek érettségire épülnek, az iskolarendszeren belül kerülnek oktatásra.
 • A meghatározott, alig több, mint 70 részszakképesítés pedig az iskolarendszeren kívüli felnőttképző intézményeknél kerül oktatásra.

Ezzel nagyon kevés olyan képzési lehetőség maradt a felnőttképzőknél, amely továbbra is rövid idő alatt és akár távoktatásos, vagy hétvégi elfoglaltsággal megszerezhető képesítést ad.

A másik fő változás a dokumentum, amit a vizsga után a hallgató a kezébe vehet. Ezidáig a sikeres vizsga lezárásaként OKJ-s bizonyítvány került kiállításra. A Szakmajegyzék bevezetésével szakképzettséget igazoló bizonyítványt csak azok kapnak, akik az iskolarendszeren belüli szakképzést választják. Akik az iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben vesznek részt, azok részére tanúsítvány kerül kiállításra, amennyiben azt igénylik.

Milyen változás várható még?

Ma már teljesen természetes a digitalizáció az életünk minden területén. Nem lesz ez másként a felnőttoktatásban sem.

 • Azzal, hogy megszűnik az OKJ, az oktatási forma változása várható. Azaz a tantermi képzésekkel szemben az online képzések, a távoktatás és az e-learning fog nagyobb teret nyerni.
 • A személyes találkozások várhatóan csak a vizsgákon, az akkreditált vizsgaközpontokban
 • Várhatóan a képzési struktúra is megváltozik, és inkább olyan modulok kerülnek előtérbe, melyek életszerűbbek és még jobban felhasználható, alkalmazható tudást igényelnek.
 • Változás lehet a tételek helyett a projektmunkák megjelenése is.
 • Az online képzési forma hatalmas segítség azoknak, akik időhiányban szenvednek, vagy egyszerűen csak nem akarnak iskolapadban, több évig tanulni.
 • Időt lehet spórolni, így több marad a családra, barátokra és hobbikra.
 • Pénztakarékos is, hiszen sem a tantermeket nem kell bérelni, sem utazni nem kell, sem a tananyagot nem kell nyomtatni.
 • A sikeres képzés-teljesítéshez egyetlen eszközre van szükséged. Ez nem más, mint egy digitális eszköz, legyen az telefon, tablet vagy laptop, teljesen mindegy, működni fog!
 • A szakemberek úgy vélik, hogy nagyon közel van az, amikor az online képzések már teljes értékű képzésnek fognak számítani, és nem lesz különbség a tantermihez képest.
 • Ma még nehezen tudjuk elképzelni, hogy akár a gyakorlat orientált képzések is elvégezhetők lesznek online képzés keretében is, pedig erre ma már nem egy példa van, és jól működik. A visszanézhető anyagok, a valóban online képzések, amikor egy digitális eszközön keresztül meg tudod mutatni az oktatónak, hogy mit készítettél, hogyan dolgozol, teljesen hétköznapivá fognak válni.

Készült egy kutatás a Felnőttképzők Szövetsége (FVSz) által arról, hogy a felnőttképzők szeretnék a képzési idő csökkentését elérni, és ezzel párhuzamosan a digitális oktatás térnyerését is. Ez a jövő, sőt szinte már a jelen is.

 

Még inkább utat tör magának a digitális oktatás

Jól láthattuk a tavaszi és az őszi vírus időszak alatt is, hogy a digitális oktatás nélkül megállt volna a közoktatás. Olyannyira az életünk része lett a digitalizáció, hogy megdöbbennénk, ha 30-40 évvel ezelőttre vissza kellene mennünk, és hirtelen meg kellene oldani az életünket mobil és net nélkül.

Egy mai általános vagy középiskolás gyereknek már teljesen természetesnek tűnik, hogy digitálisan, online tanul. Sőt, könnyedén állnak át a digitálisról tantermire és vissza, ha úgy hozza a helyzet.

Az online képzéseknek a felnőttoktatásban is hatalmas sikere lesz! Nem újkeletű a felnőttképzésben, de még nincs akkor térnyerése, mint lehetne. Az OKJ megszűnésével viszont egyenes az út a digitalizáció felé. Különösen úgy, hogy sok olyan online tanfolyam van, amelyhez akár egy telefon és net kapcsolat is elég. Otthonról – vagy akár tömegközlekedés közben – amikor csak időnk engedi, szélesíthetjük a tudásunkat. Azért ez hatalmas szabadság a padban üléshez képest!

 

Nézzük a digitális oktatás előnyeit!

A digitális oktatás előnyei a felnőttoktatásban

 • Nem kell plusz költséggel számolnod. Ugyanis nem kell utaznod. Ha tantermi képzésre járnál, akkor meghatározott időpontokban kellene meghatározott helyszínre érkezned.
 • Nem kell plusz idővel számolnod. Ezt szintén írhatod az utazáshoz. Hiszen, ha nem kell a képzés miatt külön utaznod, máris időt nyertél!
 • Véded a környezetedet. Nem csak azért, mert nem utazol, hanem azért is, mert nincs szükség papír alapú könyvekre, hiszen mindent digitális formában nyújtunk át.
 • Nyugalmat is kapsz. Hiszen nem mész időre, nem kell szabadságot kivenned, nem kell a programjaidat átszervezned. Akkor és ott tanulsz, amikor és ahol csak szeretnél.
 • Minden visszakereshető. Egy digitális anyagban sokkal gyorsabban megtalálod, amit keresel, és örökre a rendelkezésedre áll.
 • A dititalizáció nem áll meg. Minden frissül, új és újabb lehetőségek adódnak, amit érdemes kihasználni. És ez ugyanúgy vonatkozik a tanulási lehetőségekre is.
 • Ha van telefonod és internet előfizetésed, akkor nem kell semmire sem beruháznod és mégis tanfolyamot végezhetsz.

 

S most lássuk a hátrányokat is!

Az éremnek mindig 2 oldala van, ezért beszélnünk kell a hátrányokról is, ami szerencsére egyre kevesebb.

 • Ha nincs semmilyen digitális eszközöd, vagy nem megfelelő, akkor abból csak hátrányod fog adódni.
 • Ha a képzési anyagon kívül plusz információkhoz szeretnél jutni az internet bugyraiból, akkor nagyon figyelj arra, hogy milyen oldalakon keresgélsz, mert sok a félrevezető információ.
 • Nem mindenki tud könnyedén a hagyományos, személyes oktatásról átállni a digitálisra. Ha ez neked is nehezen megy egyelőre, akkor ne feledd, hogy továbbra is van lehetőség tantermi, személyes oktatásra.

Most kell lépni!

Ha még mindig azon gondolkodsz, hogy változtatni kellene az életeden, a munkádon, és úgy érzed, hogy egy új szakma a megoldás, akkor itt a soha vissza nem térő alkalom! Hiszen most még néhány hónap alatt lehet olyan szakmákhoz jutni, amihez később egyáltalán nem, vagy csak évekig tartó iskolarendszerű képzés keretében, az iskolapadban ülve! Nem mindegy, hogy a rugalmasan felépített, gyors, de megbízható képzés hétvégén, vagy az évekig tartó, nappali vagy esti rendszerű képzést választjuk, hiszen nem mindenki teheti meg, hogy munkaidőben, vagy esténként iskolapadban üljön.

A továbbiakban mutatunk három részszakképesítést, amely a Szakmajegyzékben már nem szerepel, tehát a későbbiekben nem lesz lehetőséged ezeket elsajátítani, és egy szakképesítést is, ami ugyan szerepel, de csak iskolarendszeren belüli képzésként.

 

Bérügyintéző OKJ-s képzés

A bérügyintéző szakma az egyik legkeresettebb részszakképesítés a kínálatunkban. Sok olyan eleme van, ami miatt kedveltebb, mint más, hagyományos módon induló képzés. Például, mivel nem tantermi képzés, hanem távoktatásos, ezért nem kell iskolapadba ülni. Tehát nem kell meghatározott időpontra eljutni az adott városba, ahol a képzés van, ezzel időt és pénzt spórolva. A képzés rövid, csak néhány hónapot vesz igénybe, így hamar eljuthatsz az OKJ-s vizsgáig és máris az áhított munkakörben dolgozhatsz.

 

Társadalombiztosítási ügyintéző OKJ-s képzés

A bérügyintéző részszakképesítés testvére a társadalombiztosítási ügyintéző részszakképesítés. Sajnos már ez sem lelhető fel a Szakmajegyzékben, pedig egy igazán keresett és közkedvelt szakmáról beszélünk. Nagyon sokat a bérügyintézővel párhuzamosan végezték, végzik el ezt a képzést.

Szintén távoktatásos formában elérhető, ezért nincs utazási költség és utazási idő sem, ráadásul a saját időbeosztásod szerint tanulhatsz. Pár hónap és máris eljuthatsz az vizsgáig. Az egyetlen személyes jelenlét az OKJ-s vizsgán van.

 

Élelmiszer-, vegyi áru eladó OKJ-s képzés

A harmadik részszakképesítés, az élelmiszer-, vegyi áru eladó, mindössze 2,5 hónapot vesz igénybe, és ezt is távoktatásos formában kínáljuk. Az eladó OKJ-s képzés alapfeltétele a boltvezető OKJ-s képzésnek, tehát érdemes gyorsan belevágni. Ugyan a boltvezető képzés sem szerepel a Szakmajegyzékben, viszont van más, hasonló részszakképesítés, ami nagy valószínűséggel csak előképzettséggel lesz elvégezhető.

 

Kézápoló és műkörömépítő OKJ-s képzés

A kézápoló és műkörömépítő szakképesítés is nagyon rövid idő alatt, csupán 3-4 hónap igénybevételével megszerezhető most még.

A szépségipar legnépszerűbb képzése szerepel az új Szakmajegyzékben, de csak mint iskolarendszeren belül elérhető szakképesítés, azaz kikerült a tanfolyami keretek közül. Ennek a hatalmas hátránya az idő megnövekedése. Ugyanis az eddigi 3-4 hónap helyett 2-5 év lesz, mire a kézápoló és műkörömépítő szakmához lehet jutni! Ez az az idő, amit nagyon kevesen fognak tudni beáldozni úgy, hogy akár heti több estét vagy napot kell iskolapadban tölteni, jellemzően hétköznapokon

 

Összegzésképpen

A felsorolt 3 részszakképesítés egyike sem szerepel az új Szakmajegyzékben, így ezek a képzések már a későbbiekben nem lesznek elérhetők. A kézápoló és műkörömépítő ugyan szerepel, de csak iskolarendszeren belüli képzésként, tehát a képzési idő az eddigihez képest nagyon sokszorosára növekszik, amit kevesen fognak tudni vállalni. Ez nagyban meg fogja nehezíteni a szakmához jutást.

 

Ha szeretnél az utolsó pillanatban OKJ-s szakmát szerezni, keress bennünket bátran elérhetőségeinken!

Ha még nem tudtál dönteni, hogy melyik szakmát válaszd, akkor A legnépszerűbb OKJ képzések 2020-ban és 2021-ben című cikkünket is érdemes elolvasnod!

A lehetőséget mi kínáljuk, de a döntés nálad van!

Forrás: Netjogtár, Eduline, Magyar Közlöny

Képek: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések