fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Népszerű OKJ képzések 2020-ban és 2021-ben

Adunk egy útmutatót arról, hogy mik voltak a népszerű OKJ képzések 2020-ban és 2021-ben! Leírás, részletes információk, mire, mikor, meddig érdemes jelentkezni!

Először is tisztázzuk, mi az az OKJ tanfolyam

Az OKJ tanfolyam a jelenleg érvényben lévő Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) felsorolt képzéseket takarja. Az OKJ-ban mintegy 800 képzés szerepel, mely a jelenlegi formájában már elavultnak számít.

Mi lesz az OKJ-ből?

2019. szeptember végén a Magyar Közlönyben megjelent az új Szakmajegyzék, amely felváltja az eddigi Országos Képzési Jegyzéket. Vagyis az OKJ a jelenlegi formájában megszűnik, és az új jegyzék lesz érvényben. A Szakmajegyzék létrehozásának oka, hogy az állam olyan szakmai képzésekhez szeretné juttatni a felnőtt lakosságot, amelyek piacképes, magas szintű tudást nyújtanak.

Miért változik meg az OKJ?

Az OKJ-ben szereplő 800 képzés nagyon sok olyan szakmát tartalmaz, amire már nincs kereslet, mivel a munkaerőpiacon nem lehet vele elhelyezkedni. Ezenkívül egyre több hasonló szakma már annyira összeolvad, hogy nincs értelme külön képzésként kezelni.

A cél az, hogy olyan szakmák legyenek elvégezhetők, amik valódi tudást, és ezáltal helytállást adnak a munkaerőpiacon.

Hogyan változik meg a képzési jegyzék?

A 800 képzésből nagyjából 200 alapszakma és 76 részszaképesítés lett. Az alapszakmákat iskolarendszerben, esti vagy nappali tagozaton lehet elvégezni, míg a részszakképesítéseket az iskolarendszeren kívüli felsőoktatás keretében. A képzési szám leredukálása így már megfelel az Európai Uniós átlagnak.

Miért most kell OKJ-s tanfolyamot végezni?

A jelenlegi OKJ szerinti képzéseket mindössze 2020. december 31-éig lehet megkezdeni. Vagyis erre már csak néhány hónap maradt. Ezzel párhuzamos a Szakmajegyzék is bevezetésre került 2020. szeptembertől. Így van nagyjából 4 hónap, amikor vegyesen mindkét jegyzék képzései indíthatók lesznek. Érdemes ezt az időszakot kihasználni, hiszen ha vége az évnek, akkor már csak kizárólag a Szakmajegyzék-beli képzések lesznek elérhetők. Ha összehasonlítjuk a számokat, akkor azt látjuk, hogy nagyon lecsökken a lehetőségek száma.

Mi lesz az államilag támogatott OKJ- képzéssel?

Az ingyenes képzés megmarad. Mint ahogy megmarad az is, hogy az állam támogatja az első két alapszakma megszerzését.

Mi a különbség az iskolarendszeren belüli és az iskolarendszeren kívüli oktatás között?

Az iskolarendszerben az OKJ-s képzések nappali vagy esti tagozaton érhetők el, hétköznapokon.

Az iskolarendszeren kívüli rendszerben hétvégén zajlanak a képzések, rugalmas időbeosztással.

Íme a lista a népszerű képzésekről 2020-ban és 2021-ben

Olyan listát nyújtunk át, melyben egyaránt szerepel hosszabb és rövidebb ideig tartó, és érettségivel vagy anélkül elvégezhető képzés is. Tehát, lássuk a listát!

Pénzügyi ágazat:

Kereskedelmi ágazat:

 • élelmiszer-, vegyiáru eladó OKJ-s tanfolyam

Ügyvitel ágazat:

 • munkavédelmi technikus OKJ-s tanfolyam

ehhez kapcsolódóan:

 • tűzvédelmi előadó OKJ-s tanfolyam
 • tűzvédelmi főelőadó OKJ-s tanfolyam

Szépészeti ágazat:

ehhez kapcsolódóan:

Pénzügyi ágazat

A pénzügyi ágazat képzései továbbra is vezető helyen állnak a népszerű OKJ tanfolyamok között.

A vállalkozási mérlegképes könyvelő OKJ-s képzés érettségire és szakképesítésre épül. Ez a hosszabb ideig tartó OKJ-s tanfolyamok közé tartozik, mivel 10-12 hónap alatt lehet elvégezni. Nagy előnye viszont, hogy a tantermi, azaz személyes képzés mellett távoktatásban is elérhető. Ennél a képzésnél van lehetőséged eldönteni, hogy melyik képzési formában szeretnéd tanulni. Ha úgy tudod jobban elsajátítani a tananyagot, ha az oktató személyesen elmagyarázza, akkor tantermi képzésre érdemes jelentkezned. Ha viszont szívesebben osztanád be Te magad az idődet, és egyedül is elboldogulsz a tananyaggal, akkor a távoktatásos képzés a Neked való.

Kereskedelmi ágazat

A kereskedelmi ágazaton belül fellelhető sokféle tanfolyam közül az élelmiszer-, vegyiáru OKJ-s képzés gyorsan, mindössze 2,5 hónap alatt elvégezhető tanfolyam. Többek között ennek is köszönheti népszerűségét. Alapfokú (általános iskolai) képzésre van szükség a tanfolyam megkezdéséhez. Szintén elvégezhető tantermi és távoktatásos formában is. Azt is érdemes figyelembe venni a döntés előtt, hogy a távoktatásos képzések olcsóbbak és időtakarékosabbak is.

Ügyviteli ágazat

Az ügyviteli ágazat fő népszerűségi képviselője a munkavédelmi technikus OKJ-s tanfolyam. Ez a rendkívül népszerű képzés a közepes hosszúságú tanfolyamokhoz tartozik, mivel a képzési idő 6 hónap. A képzés megkezdéséhez érettségire van szükség. Érdekesség, hogy ezt a képzést most már egyre több nő is szívesen választja.

Sokan végzik el a munkavédelmi technikus képzés mellet a rokonszakma tűzvédelmi előadó OKJ-s képzést is. Szintén 6 hónap a képzés idő, a formája pedig tantermi.

S ha már a tűzvédelmi előadó képzést is teljesítetted, íme a ráépülés, a tűzvédelmi főelőadó OKJ-s képzés. Mivel ráépülés, ezért a megkezdéséhez az érettségi megléte mellett a tűzvédelmi előadó végzettségre is szükség van. Ez a képzés az előzetes tudásfelmérővel mindössze 4 hónapot vesz igénybe.

Vagyis akár 10 hónap alatt 2-3 komoly szakmát is meg lehet szerezni, és ezekkel a képzésekkel nagyon sok pozíciót be lehet tölteni.

Szépészeti ágazat

A szépészeti szakmák szintén előkelő helyet foglalnak el a népszerű szakmák körében. Ezek közül kiemelkedik a kézápoló és műkörömépítő OKJ-s tanfolyam, amely egy gyors – a gyakorlatorientáltság miatt – tantermi képzés. Gyors, mert csak 3-4 hónapa van szükség a teljesítéséhez és sokak által elérhető, mivel elég hozzá a befejezett általános iskolai tanulmány.

És ha már szépészet, nézzük a kapcsolódó képzéseket:

 • ha csak belekóstolnál a szépészet világába, íme az elméleti alapképzés: kéz- és lábápoló, műkörömépítő alapismeretek tanfolyam; otthon elsajátítható tananyag
 • vannak egynapos gyakorlati képzéseik, melyekkel alaptechnikákat sajátítatsz el, ilyen például a műköröm díszítő tanfolyam
 • a sminkes tananyag szintén az otthoni tanulást szolgálja, könnyedén, bármikor, saját magad által szabott időben.

ECDL tanfolyam – European Computer Driving Licence

Ugyan nem OKJ-s képzés, de nem véletlenül ennyire népszerű. Az Európai számítógépes jogosítvánnyal megszerzett tudás ma már egyre inkább alapvetővé válik. Enélkül a tudás nélkül manapság irodai környezetben már nem igazán lehet elhelyezkedni. De ha nem is szándékozol irodai munkát vállalni, akkor is nagyon hasznos ez a képzés, hiszen összetett képet kapsz az általánosan használatos alapvető programokról. Pl. szövegszerkesztés táblázatkezelés, képszerkesztés, prezentáció, webszerkesztés, online alapismeretek, IT biztonság.

Mi a helyzet a Szakmajegyzékkel?

Ahogy a cikk elején is említettük a 2020. szeptemberétől a Szakmajegyzékben szereplő képzések kerülnek megszervezésre. Az előzőleg ismertetett népszerű OKJ-s képzések közül egyedül a kézápoló és műkörömépítő képzést tartalmazza az új jegyzék. Viszont kikerült a tanfolyami formából. Ez azt jelenti, hogy csak iskolarendszerben lesz elvégezhető, ezzel a képzési idő nagyon megnövekedett. Az eddigi 3-4 hónapról 2-5 évre.

Mi a cégek véleménye?

Készült egy kutatás a Felnőttképzők Szövetsége által. Ebben az került megállapításra, hogy a felnőttképzők célja a képzési idő csökkentése és a digitális oktatás minél nagyobb térnyerése. Ez egy reális elvárás, hiszen azok, akik munka és család mellett igyekeznek új szakmát szerezni, szeretnének minél rövidebb idő alatt, saját életritmusuknak megfelelően tanulni.

Egy másik kutatás szerint a magyarországi cégek támogatólag lépnek fel a képzésekkel kapcsolatban. Legfontosabbnak az önálló munkavégzést és a szakmai tudást, valamint a képességek fejlesztését tartják.

Ezzel párhuzamosan várható, hogy a részszakképesítések száma növekedni fog.

Hogyan fog megváltozni a képzések típusa?

Tudjuk, hogy az OKJ frissítésére szükség van, viszont olyan képzések kerültek ki belőle, amelyek – az előző példákból is láthatóan – nagyon népszerű OKJ-s képzések, ráadásul nem egy mással nem helyettesíthető.

A cégek igényeit figyelembe véve várhatóan meg fog emelkedni a tanfolyami formában elvégezhető képzések száma és a kutatásnak megfelelő elvárások, valamint a 21. századnak megfelelő képzési forma fog előtérbe kerülni.

Az online képzések térnyerése

Ellentétben a tantermi képzésekkel, az online tanfolyamok nincsenek helyhez kötve. Ugyan az ország 30 városában vannak tantermi képzéseink, de lehet, hogy pont tőled távol eső helyen. Az online képzés keretében nem kényszerülsz utazásra, így aztán az útiköltséggel sem kell számolnod.

Az online képzések nemcsak helytakarékosak, de időtakarékosak is. Hiszen nincs utazási idő, és akkor tanulsz, amikor a saját időbeosztásod szerint meg tudod oldani.

Ráadásul, ha az online képzést választod, akkor Te is teszel az élhetőbb környezetért: ha nem utazol, nem termelsz feleslegesen káros anyagokat, és mivel nincs szükség papíralapú tananyagra, ezzel fákat mentesz meg.

Csupán egy digitális eszközre van szükséged az internet mellett és máris részt tudsz venni a képzésen.

Megtaláltad a népszerű OKJ-s képzések között az igazit?

Melyik képzés a szíved vágya? Ha reálisan végiggondolod, ez az, amiben szívesen dolgoznál? Biztosan el is tudsz vele helyezkedni? Lesz elég időd tanulni? És a vizsgákra felkészülni?

Rajtunk nem fog múlni! Oktatóink és referenseink minden segítséget meg fognak adni, hogy sikeresen szakmát szerezz!

Hogy mi most a teendőd?

Ha eldöntötted milyen képzést választasz, akkor látogass el weboldalunkra. Válaszd ki a képzést, töltsd ki az adatlapot és küldd el nekünk. Ezután megkapod tőlünk a tájékoztató anyagot, a szerződést, és minden mást, ami a tanfolyamodhoz kapcsolódik. Köszöntünk Hallgatóink között!

A legfontosabb: a határidők!

Figyelj oda a határidőkre! Összegyűjtöttük őket, hogy nehogy valamit kifelejts!

 • 2020. szeptember 1-je: a Szakmajegyzékhez tartozó rendelet hatálybalépése, ekkortól indulnak az új jegyzék szerinti képzések;
 • 2020. december 31-e: ez az utolsó nap, amikor még el lehet indítani OKJ-s képzést, tehát ez az utolsó nap, amikor lehetőséged van az OKJ tanfolyam megkezdésére;
 • 2020.szeptember 01 – 2020. december 31.: ebben az időszakban párhuzamosan indulnak az Országos Képzési Jegyzékben és a Szakmajegyzékben meghatározott szakmai képzések;
 • 2022. december 31-e: eddig a dátumig be kell fejezni az utolsó vizsgatevékenységet is. Ha ez nem sikerül, akkor már nincs több lehetőség OKJ-s bizonyítványt és ezzel OKJ-s végzettséget szerezni.

Forrás: Eduline, Magyar Közlöny, nive

Kép: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések