fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Mi a különbség a lakberendező és a belsőépítész között?

Vajon mi a különbség a lakberendező és a belsőépítész között? Kinek mi a feladata? Hogyan válhatsz lakberendezővé? Minden hasznos infó a cikkben!

Tények és tévhitek

Legtöbben egy és ugyanannak gondolják a lakberendezőt és a belsőépítészt, pedig mind végzettségben, ezáltal tudásban, mind az elvégzendő munkában hatalmas különbség van. Ráadásul még mindig az a kép él az emberekben, hogy a véleményüket kikérni, a munkájukat igénybe venni egyfajta luxus. Pedig szó sincs erről.

Miért dolgozzunk együtt lakberendezővel vagy belsőépítésszel, már a kezdetektől?

Egy szakember mindig más szemmel fogja nézni a tereket, mint mi magunk. És ha ez a szakember megfelelő tudással rendelkezik, akkor olyat fog kihozni a térből, amiről mi nem is álmodtunk.

Sokan jó ötletekkel, elképzelésekkel fognak bele egy ház építésébe, annak belső kialakításába és berendezésébe. Ehhez ad nagy segítséget a lakberendezési alapismereti képzés. Otthon, saját időbeosztás szerint lehet megtanulni a kapott tananyagot, elkészíteni a házi feladatokat. És ha minden sikeres, akkor a végén tudás mellett egy tanúsítvánnyal leszel gazdagabb. Ebben a videóban ebbe pillanthatsz bele!

Viszont lehet, hogy Te is azok közé tartozol, akinek nincs meg az az adottsága, hogy elképzelje, hogy fog majd kinézni a háza vagy üzlete. Így már csak akkor fogsz szembesülni, hogy milyen csodát hoztak létre, amikor elkészül, és végre megláthatod.

Ezek a szakemberek azért dolgoznak, hogy megvalósítsák az álmainkat, hogy olyat hozzanak létre, ami a megrendelő személyiségéhez, életkörülményeihez tökéletesen illeszkedik, ezáltal különlegeset és egyedit képesek alkotni.

Eladnád az ingatlanodat?

Van olyan ingatlanod, amit el szeretnél adni, de valamiért senkinek sem kell? Ilyenkor is érdemes segítségül hívni a belsőépítészt és a lakberendezőt is! Hiszen nem mindegy, hogy az eladni kívánt lakás milyen látványt nyújt.

Furán hangozhat, de mielőtt eladsz, érdemes még befektetni, persze meghatározott keret erejéig. Hiszen egy jó állapotban lévő, nem lelakott ingatlan jobban és könnyebben eladható. A két szakember közös gondolkodása fog leginkább eredményre vezetni. Hiszen ők tudják, mi a trend a piacon, milyen igényekre lehet számítani, mik azok a trükkök, amivel egy ingatlan értékét emelni lehet, és mégis könnyedén eladni. Viszonylag kis befektetéssel, nagyobb haszonra tehetsz szert.

Mit csinál a belsőépítész?

Legegyszerűbben megfogalmazva a belsőépítész az, aki alakítja a belső tereket. Vagyis ha nagyobb volumenű átalakításra vagy pl. egy komplett irodaház építésébe kezdesz, akkor a belső terek alakításával kapcsolatban hozzá kell első körben fordulnod, hiszen ő lesz az, aki a tereket funkcionálissá, tartalmassá fogja tenni. Mégpedig úgy, hogy ha szükséges, akkor falakat dönt, tereket helyez át, színekkel, fénnyel és dekorelemekkel befolyásolja a látványt, hogy az üres tér aztán jól használhatóvá váljon. Hiszen a célja az, hogy az utolsó részletig olyanná varázsolja a teret, amelyet a megbízója majd harmónikusnak, az igényeinek tökéletesen megfelelőnek fog érezni.

Ehhez a belsőépítésznek széleskörű ismeretekre van szüksége: például építészeti tudás, anyagok, aktuális trendek ismerete, stílusérzék, a megfelelő áruházak kínálata, műszaki előírások ismerete. Mindehhez nagyon fontos a jó kommunikációs készség is, hiszen mind a megrendelővel, mind a beszállítókkal folyamatos a kapcsolattartás és ennek jól kell működnie.

Mi az a lakberendező?

A lakberendező az a szakember, aki berendezi a lakást. Persze ez ennyire nem egyszerű, sőt ennél ez sokkal összetettebb. A lakberendező az épített környezet már meglévő belső tereit alakítja ki és rendezi be műszaki berendezésekkel és más berendezési tárgyakkal. Vagyis élettel tölti meg. Ezt családi házaknál és lakásoknál, illetve irodáknál és kisebb méretű szolgáltató egységeknél végzi.

Ehhez sok adottságra és kiterjedt tudásra lesz szüksége. Pl. térlátásra, anyagismeretre, stílusérzékre valamint jó emberismeretre és kommunikációs készségre, hisz tanácsot is ad.

Mi a pontos feladata a lakberendezőnek?

Ha úgy gondolod, hogy Te is lakberendezőként szeretnél dolgozni, akkor egy szép és összetett szakmát fogsz képviselni.

A boltok túlkínálata képes elbizonytalanítani a határozott megrendelőt is, akármilyen tudatosan is készül élettere berendezésére. Eleinte könnyű feladatnak gondolja, de hamar be fogja látni, hogy nem látja át a piaci lehetőségeket. Ezzel szemben te pontosan tudni fogod, hogy mit, hol, milyen árban lehet és érdemes beszerezni. Ezzel rengeteg időt és idegeskedést spórolsz meg neki. Amióta az emberek felismerték, mekkora kincs a szakképzett lakberendező, a munkaerőpiacon egyre könnyebben és jobban el lehet ezzel a szakmával helyezkedni. Teljesen mindegy, hogy Miskolcon, Pécsen, Budapesten vagy Debrecenben keresel lakberendező állást, biztosan találni fogsz egy stúdiót, ahová szívesen felvesznek. De akár a magad ura is lehetsz!

A lakberendezőként elsősorban a személyes térrel fogsz foglalkozni.

Ez egy bizalmi szakma is, hiszen a megrendelővel jó kapcsolatot kell kialakítanod, meg kell őt ismerned, az ízlését, az igényeit, ugyanakkor a megrendelőnek meg kell bíznia benned, hogy jól fogsz választani, jól fogod összehangolni a leendő életterét, melyet először a látványterveden fog meglátni.

Mivel jó emberismerettel és stílusérzékkel rendelkezel, ezért jó érzékkel fogod még az apróságokat is kiválasztani, ahhoz, hogy harmóniát hozz létre. Szívesen adsz tanácsot a megrendelődnek, és örömmel veszed, ha kérdez a már meglévő tárgyaival, azok összképével, színvilágával kapcsolatban.

Munkádat a megrendelő igényei szerint végzed, de pontos határok között, hiszen az ízlés nem mehet a harmónia rovására.

Nagy előnyt jelent a számodra, ha szabadkézi rajztudással is rendelkezel. Nem kell grafikusnak lenned, hisz nem az lesz a munkád. Viszont, hogy a terveket legalább fel tudd skiccelni, ahhoz jó, ha van kézügyességed. Hiszen teljesen életszerű az, hogy a bemutatott tervet ott helyben hirtelen át kell kicsit alakítani. Ott lesz a látványterv papíralapon a kezedben, kis textilekkel, színmintával, és meg kell fognod a ceruzát, hogy átalakítsd, ahogy azt a megrendelőd kéri. Ne legyen ijesztő a helyzet, inkább gyakorolj, és akkor nem érhet meglepetés. Ráadásul, ha magabiztosságot sugárzol, azzal erősíted a bizalmat a megrendelőd és közted.

A szabadkézi rajzolás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a laptopot vagy tabletet hanyagolnod kéne! Sőt! Nagyon fontos, hogy számítógépes tudással – de legalább érdeklődéssel – is rendelkezz, hiszen a rajzoló és tervező programok nagyban elő fogják segíteni a munkádat. Az ismert rajzoló programok mellett vannak kifejezetten lakberendezők, tervezők, belsőépítészek részére készült nagyon jó grafikai programok is. Érdemes akár még a lakberendező tanfolyam elvégzése előtt szert tenni egy kis számítógépes grafikai tudásra, amihez viszont nem szükséges a rajzolni tudás, sem más előképzettség.

Mit jelent a lakberendezés?

A legtöbb esetben már a meglévő belső teret kell berendezned. Vagyis minimum, hogy a falak állnak, és a burkolatok is elkészültek. Ilyen esetben először el kell dönteni, hogy melyik helyiségnek mi lesz a szerepe, és a lakás/iroda milyen stílust fog képviselni. Harmóniát úgy lehet létrehozni, ha a stílusok nem keverednek. Természetesen más igénye van egy fiatalnak, más egy idősnek, és ahol generációk élnek együtt, kicsit nehezebb a közös stílus megtalálása, de nem lehetetlen.

Ezután ehhez mérten kell közösen elkezdeni gondolkodni, terveket készíteni pl. a bútorok elhelyezkedéséről. Ha az elrendezésben dűlőre jutottunk, jöhetnek a kiegészítők: textilek, személyes tárgyak, növények és a világítás. Ehhez is tervet kell adni, hiszen nem dönthetünk egyszemélyben, mivel a megrendelő az, aki az elkövetkező időszakot ott fogja tölteni, neki kell benne jól éreznie magát. A kezdeti bizonytalanság után most már a meghatározott cél felé tart a projekt.

A lakberendezés csapatmunka

Tudnod kell, hogy építészeti tudás híján nem tervezhetsz meg nagy építési feladatokat. Azaz pl. lépcsőt, főfal mozgatást. Ha ilyen igény felmerül, akkor ehhez neked is szakemberhez kell fordulnod, mert ez nem a te feladatod.

Éppen ezért a lakberendezés csapatmunka. Hiszen aktívan közreműködtök egymás munkájában az építésszel, a kivitelezőkkel, és a belső építésszel is. Rá fogsz jönni, hogy a megrendelő még olykor kacifántos, lehetetlennek tűnő elképzeléseit is meg tudjátok valósítani, hiszen mindenki hozzáteszi a szakértelmét az adott munkához. A kialakuló térnek kényelmessé, biztonságossá, praktikussá kell válnia.

Végül az lesz a legfontosabb, hogy a megrendelőd a színekkel és anyagokkal otthonosan, harmóniában, biztonságban, komfortosan érezze magát az új dizájnban. Örömöt és feltöltődést adjon a számára. Mindez csak úgy jöhet létre, ha a lakberendező és a belsőépítész is jól tud együtt dolgozni, egymás munkáját erősítik.

Mi kell a lakberendező végzettséghez?

A lakberendező OKJ-s szakma jelenleg még tanfolyami keretek között sajátítható el, OKJ-s képzés keretében, mindössze 1 év időtartam alatt. Semmilyen szakmai előképzettségre nincs szükséged hozzá, csupán az érettségi megléte a feltétel és máris hallgatóvá válhatsz. Az Országos Képzési Jegyzéket felváltja a Magyar Közlönyben 2019. őszén megjelent új Szakmajegyzék. A Szakmajegyzékben a lakberendező szakma már nem szerepel, vagyis 2020. december 31-e után már nem lesz elérhető, ilyen formában megszerezhető szakmaként. Most még időben vagy, most kell lépned!

Hogyan legyél hiteles lakberendező?

  • Rendelkezz referenciákkal! Ha már voltak korábbi munkáid, tartsd meg a látványterveket, és ha ügyfeled hozzájárul, fotózd le a kész munkát. Ezután ezt már referenciaként tudod felhasználni.
  • Légy türelmes! Ne a saját ízlésed, hanem a megrendelő igényei szerint dolgozz, hiszen ő fog benne élni. Jó esetben már kiválasztott sok mindent, amihez könnyebb megtalálni a többi berendezési tárgyat, ezzel harmóniát, komplex egységet létrehozni.
  • Találd meg és alakítsd ki a saját stílusodat! Ehhez persze időre van szükség, de egy idő után felismerhetők lesznek a munkáid, és ez egyet jelent a márkával.
  • Mindig legyen élethű és fotorealisztikus látványterved, minden lépéshez, a közösen meghatározott stílusban.
  • Képezd magad! Ez az a szakma, ahol mindig képben kell lenned a legújabb trendekkel, anyagokkal, stílusirányzatokkal. És ezt csak akkor fogod tudni alkalmazni is, ha naprakészen képzed magad!

Forrás: online-lakberendezes.hu, ringstudio.hu; lakaskultura.hu

Kép: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések