fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Legnépszerűbb vendéglátói tanfolyamok 2020-ban

Áttekintést adunk a legnépszerűbb vendéglátói tanfolyamokról 2020-ban! Linkek és részletek a szakmákról és a tanfolyamokról a blogban!

Nem csökken az induló tanfolyamok száma

A vendéglátóipari képzések töretlenül tartják magukat a népszerűségi listán 2020-ban is. Hiszen a jól képzett vendéglátóipari dolgozókra még mindig nagyon nagy kereslet van a munkaerőpiacon egész éves és idénymunkára, belföldön és külföldön egyaránt. Jelen pillanatban még mindegyik szakma megszerezhető OKJ-s tanfolyam keretei között.

Mit jelent az OKJ-s tanfolyam?

A még jelenleg érvényben lévő Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) összeállított képzéseket nevezzük OKJ-s tanfolyamnak. Az OKJ-ban csaknem 800 képzés szerepel, melyek már csak 2020. december 31-éig indíthatók. Az OKJ-t felváltja a 2019. szeptemberében közzétett és 2020. szeptemberétől alkalmazandó Szakmajegyzék, amely a jelenlegi képzéseknek már csak töredékét – nagyjából a negyedét – tartalmazza. A Szakmajegyzék megszületésének legfőbb oka az volt, hogy az OKJ elavult, mert pl. sok olyan képzést tartalmaz, melyekre ebben a formában már nincs kereslet. Valamint az, hogy az állam azt szeretné, ha a felnőtt lakosság magas szintű és piacképes tudáshoz juthatna.

Fentiek értelmében 2020. december 31-e után a jelenlegihez képest nagyon lecsökken az indítható tanfolyamok száma.

Mi a különbség az iskolarendszerű és az iskolarendszeren kívüli képzések között?

A Szakmajegyzékben megmaradt szakmák nagy része átkerült az iskolarendszerbe, ahol hétköznapokon, nappali vagy esti tagozaton, több év alatt lehet majd elsajátítani őket. Szemben az iskolarendszeren kívüli képzésekkel, ahol akár 2 hónap alatt is új szakma lehet a kezedben úgy, hogy hétvégén kerül sor az oktatásra, rugalmas időbeosztással. Ez család és munka mellett sokkal könnyebben kivitelezhető.

Vendéglátóipari OKJ-s tanfolyamokról általánosságban

A legtöbb vendéglátáshoz kapcsolódó OKJ-s tanfolyam elvégezhető általános iskolai végzettséggel, érettségi megléte nélkül. Ha a későbbiekben külföldön dolgoznál a vendéglátás és az idegenforgalom területén, akkor persze nem árt a nyelvtudás, de ez nem mindenhol és nem mindegyik szakmában feltétel.

Tudnod kell, hogy a vendéglátóipari szakmák bizalmi szakmák, hiszen a legtöbb esetben étellel foglalkozol, ételt készítesz. A munkáltatód megbízik benne, hogy csak olyan ételt adsz ki a kezedből, melyet a legjobb tudásod szerint készítettél. Gondolj bele: pl. ha nem veszed észre, hogy valamelyik alapanyag már nem elég friss, akkor rossz esetben akár ételmérgezést is okozhatsz. Ez nem kis felelősség.

Sajnos a Szakmajegyzék szerint a legtöbb már csak iskolarendszerben lesz elvégezhető, évek alatt.

Nos, lássuk, mik a legnépszerűbb vendéglátóipari tanfolyamok 2020-ban!

Elsősorban a 2 legnagyobb képzés: a szakács és a cukrász, valamint a szakácshoz kapcsolódóan a diétás szakács is vezető a népszerűségi listán. Természetesen nem elhanyagolható a vendéglátó eladó és a konyhai kisegítő szakmák népszerűsége sem.

Nézzük meg ezeket a szakmákat és a hozzájuk kapcsolódó tanfolyamokat is!

Szakács tanfolyam és szakma

A szakács OKJ-s tanfolyam jelenleg 8 hónap alatt elvégezhető. Ha befejezted az általános iskolát, és már betöltötted a 18-at, akkor csupán egy egészségügyi alkalmasságira van szükséged, és máris kezdheted a képzést.

Ha elvégzed a szakács OKJ-s tanfolyamot, akkor több munkakörben is elhelyezkedhetsz. Lehetsz grill szakács, hajószakács, hidegkonyhai szakács, közétkeztetési szakács, melegkonyhai szakács és pizzakészítő szakács is.

Már a lehetséges munkaterületekből is jól látszik, hogy ez egy olyan szakma, ami sok lehetőséget biztosít a számodra. Ahány konyha, annyiféle feladatod lehet, és így biztosan nem válik unalmassá.

Feladatod lesz a főzés és az étel megfelelő hőmérsékleten tartása mellett menü, étlap és eseményhez kötődő ajánlat összeállítása. olyan, mint az esküvői, karácsonyi menü vagy egy céges rendezvény. Ezeken felül tudnod kell a nyersanyagokkal kalkulálnod, árut átvenni, és mindehhez betartani az élelmiszerbiztonsági szabályokat.

S hogy mennyit lehet ezzel keresni? Anélkül, hogy számszerűsítenénk, vegyük sorra a lehetőségeket! Nem mindegy, hogy a közétkeztetésben vagy pl. egy óceánjáró hajón dolgozol. Az sem mindegy, hogy az adott helyen milyen pozícióban vagy. Te vagy a vezető szakács – a séf – vagy épp segéd szakács pozícióban vagy. Az viszont biztos, hogy egy szakács – ha jól végzi munkáját, anyagilag is a megbecsült szakemberek közé.

 

Szakács csíkos kötényben, a kezében tányéron étel

Diétás szakács tanfolyam és szakma

Ha már a szakácsról esett szó, vegyük hozzá rögtön a diétás szakács OKJ-s tanfolyamot is, ami mindössze 3 hónap alatt elvégezhető. Ez gyakorlatilag továbbképzésnek minősül, hiszen már van egy jó alapszakmád, amit ezzel ki tudsz egészíteni. Az lehet diétás szakács, aki egyrészt már megszerezte a szakács végzettséget, másrészt eltöltött 2 évet a szakmában, tehát 2 év gyakorlattal rendelkezik.

Legfőbb feladata a speciális étrendet igénylők számára a dietetikus szakember által előírt egészséges menüsor elkészítése. Speciális étrendet igénylőnek számítanak pl. a valamilyen krónikus betegségben szenvedők, ételérzékenységgel élők, és az élsportolók is.

Konyhai kisegítő tanfolyam és szakma

Még mindig a szakács szakmánál maradva van még egy fontos szakma: a konyhai kisegítő. Ugyanis ő az, aki a szakács munkáját folyamatosan segíti. Nélküle a szakácsnak nagyon nehéz és hosszadalmas lenne mindent egyedül megoldani, ami egy konyhán nem elfogadható.

A konyhai kisegítő az, aki előkészíti magát a helyiséget, a gépeket és berendezéseket, a szerszámokat és gondoskodik róla, hogy mindezek mindenkor tiszták legyenek, a konyhában rend legyen. Előkészíti a nyersanyagokat és a szakács felügyelete mellett alapételeket is készít, pl. egyszerű salátákat és leveseket, tésztaételeket.

A konyhai kisegítő OKJ-s tanfolyam csupán 4 hónapig tart, és a megkezdéséhez semmilyen iskolai végzettség nem szükséges, ezért ez egy jó lehetőség azok számára, akik megbecsült munkát szeretnének végezni.

Cukrász tanfolyam és szakma

Cukrászként szintén változatos munkakörökben helyezkedhetsz el. Lehetsz: süteménykészítő, tortakészítő, fagylaltkészítő, marcipánfigura készítő, karamell dísz készítő, bonbonkészítő.

Ma már a cukrászatban is egyre fontosabbá válik a természetes alapanyagok használata és a minél egészségesebb édességek elkészítése, igazodva a megrendelő igényeihez. Amióta egyre több emberről derül ki, hogy panaszait ételérzékenység okozza, egyre változatosabb módokon kell tudni elkészíteni a cukrászati termékeket. Hiszen nem mindegy, hogy tartalmazhat-e pl. laktózt, fruktózt vagy a glutént, esetleg egyiket sem.

Cukrász képzést az országban a legtöbb megyeszékhelyen és más nagyobb városban is találni fogsz. Biztosan van Debrecenben, Győrben, Pécsen, Szegeden is. Ahhoz, hogy a 8 hónapig tartó cukrász OKJ-s képzésen részt vehess, nincs másra szükséged, mint általános iskolai végzettségre és egészségügyi alkalmasságra.

Na és persze nem árt, ha van némi kézügyességed és szépérzéked is, főleg ha a díszítési területek érdekelnek a legjobban és abban szeretnél elhelyezkedni. Hiszen egyre több cukrászatban készül olyan formatorta, ami már felér egy szoborral! Annak az elkészítése, kezdve a tészta megsütésével, a tökéletes krém, fondant, vagy marcipán bevonat elkészítésén át, a torta végső kinézetéig hatalmas és már-már művészi munka tud lenni.

Vendéglátó eladó

A vendéglátó eladó szakma egy igazi Jolly Joker. Hiszen egy kicsit minden szakmába bele lehet kóstolni és az OKJ-s tanfolyam mindössze 3 hónapos.

Munkakörét tekintve lehet mixer, italmérő, csapos, gyorséttermi eladó, hidegbüfé eladó, gyorsétel készítő és eladó. Hol tudsz elhelyezkedni? Pl. cukrászdában, büfében, ételbárban, kávézóban, falatozóban.

Ő az, aki nemcsak készít, de értékesít is. Készít, hiszen pl. a cukrászati készítmények és fagylaltok befejező műveleteit végzi, salátákat, reggeli- és uzsonnaételeket is készít akár helyben fogyasztásra, akár elvitelre is. Értékesít, hiszen pultnál kiszolgál és felszolgál. Ehhez kapcsolódóan tudja kezelni a sütő- és főzőberendezéseket és a pénztárgépet is. Feladatai közé tartozik a kínálók és vitrinek elrendezése, italok készítése: pl. kávé, tea, alkoholos és alkoholmentes italok.

Ahhoz, hogy ezt az összetett szakmát megszerezd, OKJ-s tanfolyamot kell elvégezned. A tanfolyam megkezdéséhez elég az általános iskolai végzettség. Ha a vendéglátó eladóként fogsz munkát találni, akkor a frontvonalban fogsz dolgozni. Ehhez mérten jól kell tudnod kommunikálni, hiszen értékesíteni is fogsz, folyamatos kapcsolatod lesz a vendégekkel. Az sem mindegy, milyen a megjelenésed. Ápoltnak, tisztának, és a munkádnak megfelelő ruházatban kell lenned. Ha a munkáltatód megbízik benned annyira, hogy a frontvonalban alkalmaz, akkor azzal őt képviseled, az ő vállalkozásának színvonalát, igényességét fogod emelni.

Mit kell tenned, ha felkeltettük az érdeklődésedet a legnépszerűbb vendéglátói szakmák iránt?

Ha most elgondolkodtál, hogy az ismertetett szakmák valamelyikét neked is meg kellene szerezned, akkor a legjobb helyen jársz. De még mielőtt továbbmennél, gondold át az alábbiakat és légy tudatos a szakmaválasztásban!

  • Melyiket érzed igazán a személyiségedhez valónak?
  • Örömödet lelnéd ebben a szakmában hosszú távon is?
  • Van ötleted, hogy hová tudsz vele helyezkedni?

Ha ezekre már tudod a választ, akkor még nézzük a tanfolyami részt is!

  • Meg van hozzá a megfelelő végzettséged?
  • Lesz elég időd és kitartásod tanulni munka és család mellett is?
  • Ne feledd, hogy az elmélet mellett a gyakorlati részre is elég időt kell szánnod!

Most tedd meg a következő lépést!

Ha már mindennel tisztában vagy, és kitűzted magad elé a célt, akkor vágj bele! Weboldalunkon válaszd ki a megfelelő képzést és töltsd ki az adatlapot. Ezek után megkapsz tőlünk minden tájékoztatást és segítséget, hogy elvégezd a tanfolyamot és sikeres OKJ-s vizsgát tegyél!

Figyelj a határidőkre!

Az OKJ-s változások miatt most még fontosabb, hogy a határidőkből ne csússz ki!

Minden képzésnél megtalálod, hogy mikor indul a csoport, és hogy ehhez képest meddig lehet elfogadni a jelentkezésedet. Ne feledd, hogy csak akkor kezdheted meg a tanfolyamot, ha az egészségügyi alkalmassági vizsgálat is megtörtént!

2020.december 31-ig van lehetőséged elkezdeni az OKJ-s tanfolyamot. Ebben a formában néhány hónap alatt szerezheted meg ezeket a szakmákat! Ezután a dátum után már csak iskolarendszerű képzésben évek alatt lesz erre lehetőséged.

OKJ-s végzettséged csak sikeres OKJ-s vizsgával lesz. Ezért 2022. december 31-éig az utolsó vizsgádat is be kell fejezned, mivel a rendelet szerint erre később már semmilyen formában nem lesz lehetőséged.

Várunk képzéseinken!

 Forrás: eduline.hu; nive.hu

Kép: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések