fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Hogyan lehetsz sikeres jövedéki ügyintéző?

A pénzügyi és vám szakma számtalan lehetőséget rejt, az egyik ilyen csalogató szakma a jövedéki ügyintéző. Számos OKJ-s képzési helyszín, hirdeti ma a tanfolyamok között, ebben a posztban pedig elmondjuk neked, hogy lehet sikeres jövedéki ügyintéző, ha pedig vonz a vámszakma akkor ezt neked találták ki

Mivel 2020-ban megszűnik az OKJ, az idő szorítása miatt érdemes hamar dönteni, ha úgy érzed ideje szakmát váltani!

 

Mivel foglalkozik a jövedéki ügyintéző?

 

Amikor Magyarország csatlakozott az EU tagállamok közé az addigi vámügyintézés teljesen átalakult a nyitott határok miatt. A vám és jövedéki adóval kapcsolatos ügyintézést magáncégek vették át, amik főként logisztikai vállalatok vagy erre szakosodott cégek. 

Jövedéki ügyintéző jelenleg kizárólag adóraktárak részére kötelező, de emellett segíthet olyan cégek számára is akik bejegyzett kereskedői tevékenységet végeznek. Ezek a feladatok, legyen az kereskedelmi cég vagy adóraktár, nagyon sok papírmunkát és adminisztrációs feladat hoznak magukkal, amiben egy talpraesett és ügyes jövedéki ügyintéző a segítségünkre lehet. 

 

De mit is csinál pontosan egy jövedéki ügyintéző? 

Egy jövedéki ügyintéző jelen van egy-egy kereskedelmi szerződés megkötésekor, tudja, hogy milyen hatósági engedélyek beszerzése szükséges, tisztában van a hatályos jogszabályokkal.

Az engedélyeknek számos fajtája van, ez lehet jövedéki engedély vagy kereskedői engedély vagy egyszerű nyilvántartás. A jövedéki ügyintéző feladata, hogy tudja, melyik engedélyhez milyen feltételeket szükséges teljesíteni, illetve melyik terméket azok amelyek után jövedéki adót kell fizetni. 

 

Melyek azok a termékek amelyeknél jövedéki ügyintézés szükséges? 

Ezek az alkohol (habzó és csendes bor és a köztes alkoholtermékek, vagy a  sör)  és dohánytermékek (cigaretta, szivar, elektromos cigaretta vagy épp a dohányzásról való leszokást segítő nikotin tartalmú termékek), energiatermékek (szén, villamos, földgáz, benzin, kenőolaj, fűtőolaj, gázolaj és az ásványolajok).  

Ezen a termékeknek a nagykereskedelméhez jövedéki engedély szükséges amiben a jövedéki ügyintéző segíti az adott céget. 

Emellett a szükséges okmányokat szakszerűen kiállítja, tudja és alkalmazza a termékdíjhoz kapcsolódó nemzetközi jogszabályokat. Amennyiben szükséges, képviseli a céget az engedélyezési eljárás során az adóhatóság előtt. Ha a cégnek szükséges jövedéki biztosítékot fizetni, akkor a jövedéki ügyintéző tájékoztatja erről, majd együtt meghatározzák az összeget amelyet adóhatóság felé kell kifizetnie. A jövedéki ügyintéző gondoskodik a megfelelő nyilvántartási programról, ami a vállalat tevékenységéhez nélkülözhetetlen. Az ügyintéző kapcsolatot tart a megfelelő hatóságokkal, gondoskodik róla, hogy a bejelentések határidőre megtörténjenek, elkészíti az adatszolgáltatásokat vagy a bevallásokat. Közreműködik egy-egy hatósági ellenőrzés során, ellátja a feladatához szorosan kapcsolódó adminisztratív feladatokat. A jövedéki ügyintéző segít a cégnek elkészíteni az adóbevallásait, vagy adóvisszaigényléseit, ha felmerül zárjegyzéssel kapcsolatos feladat, akkor abban is közreműködik. 

Lehetőségek tárháza 

Ezt a szakmát azoknak találták ki, akik szívesen mozognak a jogszabályok világában, legyen az pályakezdő vagy épp pályamódosítás előtt álló. Azoknak is ajánljuk az okj tanfolyam elvégzését, akik munkáltató és a cége vámköteles nemzetközi tevékenységet folytat és szükségesnek találja egy jövedéki ügyintéző foglalkoztatását. 

Akik rendelkeznek valamilyen részszakképesítéssel – pénzügyi-számviteli ügyintéző – és tovább szeretnék magukat képezni, nekik is jó lehetőség lehet a jövedéki ügyintézés. 

Sokak számára homályos lehet, hogy pontosan mit is takar a jövedéki ügyintézés, hol lehet ezzel a szakmával és képzettséggel elhelyezkedni és legfőképpen: hogyan lehet sikeresnek lenni benne? 

A tanfolyam egyik legnagyobb előnye, hogy utána számos helyen el tudunk helyezkedni a képzettségünkkel. 

 • Lehet belőled pénzügyi asszisztens, más néven pénzügyi ügyintéző, aki felügyeli a bejövő és kimenő számlákat. Ebbe a munkakörbe tartozik még a TB-vel kapcsolatos ügyintézés, esetleg komolyabb feladatok, mint a pénzügyi költségvetés tervezés is, főleg ha már rendelkezel egy alapképzettséggel. 
 • Az OKJ tanfolyam elvégzése után elhelyezkedhetsz kis- közepes és nagyvállalatoknál, amik főként kereskedelemmel foglalkoznak. Ilyen lehet például a dohány, alkohol, ásványolajok vagy kőolaj és földgáz kereskedelemmel foglalkozó cégek.
 • A tanfolyam elvégzése után szállítmányozási, logisztikai területen is vállalhatunk munkát, mint árufuvarozási ügyintéző vagy szállítmányozási ügyintéző. 
 • A jövedéki ügyintéző elhelyezkedhet irodai adminisztrátorként is, aki különböző irodai adminisztrációs feladatokat lát el. Ezek lehetnek alap ügyviteli feladatok, nyilvántartásba vétel vagy érkeztetés, adatok gyűjtése és rögzítése majd iktatása. 
 • A jövedéki ügyintéző elláthat még iratkezelői feladatokat is, ahol számlák, nyugták és kartonok irrattározását végzi, vagy éppen dokumentumokat másol és nyilvántartásokat vezet. 

Milyen szakképesítésekkel párosítsd a jövedéki ügyintéző OKJ tanfolyamot?

Ha érdekel a jövedéki ügyintéző képzés és szeretnél más szakképesítést is szerezni, akkor kezdd el a pénzügyi-számviteli képzések valamelyikét, amellyel nagyon sokrétű feladatok elvégzésére leszel alkalmas. 

A pénzügyi-számviteli szakma ma nagyon keresett, hiszen a vállalkozások szeretik, ha a vállalkozás pénzügyei egy kézben maradnak. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen iskolát végez el a tanuló, hiszen egy nagyon keresett szakmáról van szó. Pénzügyesként rengeteg lehetőség áll előtted, legyen az saját könyvelőiroda nyitása, vagy esetleg résszakképesítés megszerzése és továbbtanulás. A pénzügyi és számviteli tanfolyam befejezése után, elhelyezkedhetsz akár állami akár vállalati szférában is. 

Kiknek ajánljuk ezt a szakmát?

Ezt a szakképzést főleg azoknak ajánljuk, akik jól bánnak a pénzzel és már tini korukban is Excel táblában vezették a bevételeket és kiadásokat. Az ilyen típusú beállítottság nagyon jól kamatoztatható a pénzügyi világban, hiszen egy-egy pénzmozgás nagyon szigorú adminisztrációt kíván, ami akár későbbi stratégiai döntések alapja is lehet. Egy pénzügyi és számviteli ügyintéző főleg számlázási, ügyviteli és könyvelési feladatokat lát el. Elektronikus ügyintézési feladatokat lát el, amik adó- és járulékfizetési kötelezettséghez kapcsolódnak, kapcsolatot tart a bankkal, emellett intézi a számlákhoz kapcsolódó utalásokat. Nyilvántartja a pénzügyi és számviteli bizonylatokat, a különböző szerződéseket és az ahhoz kapcsolódó iratokat és megrendeléseket. Ha szükséges, intézi a hitelfelvétellel kapcsolatos iratokat, ezeket iktatja is. Féléves és éves statisztikai adatokhoz biztosít információkat. Szükség esetén nyilvántartja az álló- és fogyóeszközöket, részt vesz a költségszámításokban, leltározásban és kiállítja a számlákat is. Ugyanígy a számviteli törvény alapján nyilvántartja a számlákat, és analitikus nyilvántartás vezet róla. Emellett elszámolja a dolgozók bérét, kezeli a pénztárforgalmat, lejelenti a járulékokat és elvégzi az utalást. 

A közepes és nagyvállalatok nagy részének szüksége van önálló pénzügyesre, aki közreműködik vállalkozásfinanszírozási ügyekben. A pénzügyes emellett eleget tesz adófizetési kötelezettségeknek is, közreműködik a mérleg- és az eredménykimutatás összeállításában is.

A munka javarészt zárt térben zajlik, tehát fontos, hogy képesek legyünk ülőmunkára. Az ülőmunka megterheli a gerincet és belső szerveket és a derekunkat is. Aki szeret napközben jönni-menni, tenni-venni, nekik semmiképp nem ajánljuk ezt a munkát. Szükséges a jó kombinációs készség, hogy képesek legyünk átlátni az összefüggéseket. Mivel a munka számítógép előtt zajlik, ez rontja a szemünket, amire érdemes hosszú távon odafigyelni. 

 

Nézzük, miért érdemes elsajátítani a pénzügyi szakmát: 

 • Könyvelői tudás alkalmazása – bármilyen gazdálkodási szervezet számára hasznos, ha egy pénzügyes könyvviteli feladatokat is el tud látni. 
 • Alap pénzügyi ismeretek elsajátítása – egy pénzügyes minden olyan feladatok ellát, ami adminisztratív jellegű, és kapcsolatos az adó-, vám-, egészségbiztosítással és bérszámfejtéssel is. 
 • Számviteli ismeretek – egy számviteli szakember segíti a vezetés munkáját, emellett előkészíti és nyilvántartja egy gazdasági szervezet számviteli eseményeit. 
 • Bérszámolási ismeretek – főként a munkavállalók bérének kiszámításával foglalkozik, de összegyűjti az összes információt, ami a bérekkel és juttatásokkal kapcsolatos. 
 • Könyvelői-pénzügyi és statisztikai ismeretek – a pénzügyes foglalkozik még statisztikai kimutatásokkal, kezeli a házipénztárt, és ellátja az ezekkel kapcsolatos adminisztrációs feladatokat is.
 • Tanulj tovább! – Miután megszerezted az alap szakképesítést, mint pénzügyi-számviteli jövedéki ügyintéző.

Miért jók az online tanfolyamok? 

2020-ban megszűnik az OKJ, ezáltal nagyon fontos, hogy ha még most szeretnél karriert váltani, akkor ne halogasd, jelentkezz most akár jövedéki ügyintéző, akár pénzügyi-számviteli okj tanfolyamaink egyikére! 

Ma már akár az otthonod kényelméből is elvégezheted tanfolyamaink valamelyikét. De mi is az online tanulás előnye? Miért olyan népszerű mostanában a távoktatás? Először is otthon, kényelmesen saját időbeosztás szerint végezheted el. Természetesen továbbra is fontos a hagyományos “iskolapados” módszer, mégis számtalan előnye van annak, hogy nem kell iskolába rohannunk, minden reggel vagy hétvégén. 

A távoktatás egyik áldásos tulajdonsága, hogy saját tempóban haladhatsz a tananyaggal, nincsenek határidők, nem kell máshoz igazodni. Tehát ha te épp gyorsan sajátítasz vagy épp lassabban, az sem jelent gondot, ezek a különbségek teljesen megszűnnek. Sokan jobban szeretnek online tanulni, mert ilyenkor hamarabb adnak visszajelzést az adott tananyagról, esetleg több az interakció köztük és az előadó között, vannak akiket kényelmetlenül érint ha sok ember előtt kell felszólalni. 

A másik fő előnye, hogy kényelmes. Ki ne szeretne otthon, egyszerű melegítőben tanulni akár a reggeli kávé mellett? Van, amikor az ember úgy érzi, hogy elakad valahol, a csoport pedig már rég túlhaladt azon a részen. Az online oktatásnál ez nincs így, hiszen bármikor visszatérhetsz az adott részhez, sőt az oktatótól is azonnal kérdezhetsz. Ha úgy tartja kedved beülhetsz egy kávézóba, és egy finom süti mellett is tanulhatsz. 

Az online oktatás olcsóbb. Az olyan költségek, mint a terembérlés, rezsi, vagy tankönyvek teljesen kiesnek az online oktatásnál, ezáltal a tanfolyam is sokkal olcsóbb lesz. Arról nem is beszélve, hogy az esetleges utazási költségen is spórolni tudsz. Természetesen az önéletrajzban is jól mutat, hogy minél több tanfolyamon részt veszel, ezáltal akár jövedéki ügyintéző részszakképesítést szerzel

A másik előnye, hogy a képzés bárhol és bármikor visszanézhető, az “örökös tagság” biztosított, és a tudásanyag örökké a tiéd marad.     

A jó pénzügyes aranyat ér

Összegezve: a pénzügyi szakma az egyik legjövedelmezőbb manapság és a fizetésük is sok esetben átlag feletti. Pénzügyesként gazdasági társaságnál vagy saját vállalkozásban is dolgozhatsz, ahol kötetlen munkaidőben önmagad főnöke lehetsz. Ha úgy döntesz, hogy kiegészítenéd alap tudásod, a jövedéki ügyintéző okj tanfolyam erre tökéletes. A vállalkozások szó szerint sorban állnak egy jó pénzügyesért, és ebben a szakmában garantált a megélhetés! Természetesen egy jó pénzügyi szakember amellett, hogy képzett, szükséges, hogy kellően rátermett és precíz legyen. 

Ha úgy döntesz, hogy a jövedéki ügyintéző szakma vonzó számodra, tanulj velünk!

Forrás: nive.hu

Kép: Unsplash

Bartucz Barbara

További bejegyzések