fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Hogyan lehetsz gyógyszerkiadó szakasszisztens?

Íme, az útmutató arról, hogyan válhatsz felnőttképzés keretében gyógyszerkiadó szakasszisztenssé. Mutatjuk a feltételeket, lehetőségeket!

  

Kikkel találkozunk a patikában?

Az emberek nagy része úgy gondolja, hogy amikor bemegy egy gyógyszertárba, akkor a pult mögött, vele szemben biztosan gyógyszerész áll. „Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét…” Pedig ez az esetek legkisebb részében van így. Ugyanis a gyógyszerész az az egyetemi végzettséggel rendelkező személy, aki általában a patika nem látható részein dolgozik, például a laborban. Rajta kívül láthatunk még kétféle asszisztenst: gyógyszertári asszisztenst és gyógyszerkiadó szakasszisztenst.

Az egészségügyi és szociális szakmacsoportban több rokonszakmát is találunk, melyek egy része szorosan, egy része kevésbé szorosan kapcsolódik a gyógyszerkiadó szakasszisztensi szakmához. Most lássuk azokat, akikkel a patikában találkozunk.

A gyógyszerész

A gyógyszerészképzés Magyarországon orvosi egyetemeken zajlik. Egy patikában van vezető és beosztott gyógyszerész. A vezető az, aki a patikában felel a jogszabályok, rendeletek betartásáért, működteti a patikát. A beosztott gyógyszerésszel lehet találkozni a pult mögött is.

 

A gyógyszertári asszisztens

A gyógyszertári asszisztens érettségihez kötött szakképesítés. Az asszisztens az, aki a gyógyszerész munkáját segíti, azaz asszisztál, részfeladatokat végez, és részt vesz az ellátásban. A gyógyszertári asszisztens a gyógyszertárban nem adhat ki semmilyen gyógyszert. Dolgozhat gyógyszertárban, laboratóriumban, a gyógyszer-kereskedelemben vagy az ehhez kapcsolódó intézményekben is.

 

A gyógyszerkiadó szakasszisztens

A gyógyszerkiadó szakasszisztens az, aki kiadhat gyógyszert a gyógyszerész felügyelete mellett. A vény nélküli és a vényköteles gyógyszerek kiadása is beletartozik a gyógyszerkiadásba. Emellett a betegtájékoztatás és a tanácsadás is a feladatai közé tartozik.

 

 

Milyen a gyógyszerkiadó szakasszisztens munkája?

Amilyen egyszerűnek tűnik a fogalom: gyógyszerkiadó, annyira nagy pontosságot, precizitást, odafigyelést igénylő, összetett szakmáról van szó. A napi munkavégzéshez pontosan kell ismerni és alkalmazni a megfelelő szabályokat. Nem mondunk azzal újat, hogy aki nem tanulja meg tisztességesen a szakmát, az akár életveszélyes is lehet a pult mögött.

 

Mik is a pontos feladatai a gyógyszerkiadó szakasszisztensnek?

Ha elvégzed a gyógyszerkiadó szakasszisztens képzést, te leszel az, aki a patikában az frontvonalban fog dolgozni. Te leszel az, aki a betérő vásárlót fogadja, ellátja a megfelelő medicinákkal és betegtájékoztatást, tanácsadást végzel. Munkádat csakis gyógyszerész jelenlétében végezheted, mégis önállóan. Kiadhatod a gyógynövényeket és gyógyhatású készítményeket, de a vényköteles és vény nélküli gyógyszereket is. Részt veszel az expediálásban, és önállóan végezhetsz más tevékenységeket.

Ne feledd, gyógyszert a gyógyszertárban csak gyógyszerész és gyógyszerkiadó szakasszisztens adhat ki.

A készítmények kiadása előtt rendkívül körültekintőnek kell lenni, hiszen nem ütközhet jogszabályba a folyamat.

Amennyiben vényköteles gyógyszer kiadása történik meg, úgy minden egyes dokumentumnak megfelelőnek kell lennie, hiszen a gyógyszertár láthatja kárát, ha nem megfelelő dokumentumot befogad a szakasszisztens.

  

Miért is összetett a gyógyszerkiadó szakasszisztens munkája?

Nézzük, mennyi mindenre terjed ki a feladatok sora.

Sokan úgy térnek be egy gyógyszertárba, hogy nem is tudják pontosan, mit is szeretnének, hiszen az is lehet, hogy nem az orvos küldte őket, hanem maguktól keresték fel a patikát. Ilyen esetben a tanácsadás folyamán nagyon fontos tudnod felmérni és mérlegelni azt, hogy megoldást kell találnod egy már meglévő problémára, vagy még a megelőzés a cél. Kompromisszum-késznek kell lenned, hiszen a te szakértelmednek és a beteg igényeinek találkoznia kell a sikeres együttműködéshez.

A tanácsadás folyamán marketing tevékenységet is végzel, hiszen termékeket ajánlasz megvételre. Nagy szereped van a prevenciós egészségnevelésben és felvilágosításban is. Ebben különböző vitrinek és megállító táblák segítik a munkádat.

Kereskedelemmel is foglalkozol, hiszen árut adsz el. Emiatt szükséged van pénztárgép kezelői tudásra is, számlát, készpénzt, banki terminált fogsz kezelni.

Ahhoz, hogy a patikában lévő programokat megfelelően tudd használni, informatikai ismeretekre is szükséged van, hiszen nyilvántartásokat, dokumentációkat fogsz vezetni és készíteni. Ilyen pl. a bevételezés, a leltár, a gyógyszerkönyv, stb.

Kommunikációs készségedre a munkád folyamán folyamatosan szükséged lesz, hiszen te leszel az, aki az orvosokkal és az egészségügyi dolgozókkal valamint a kamarával és a szakmai érdekképviselettel kapcsolatot fogsz tartani.

Te leszel az, aki át fogja venni azokat a készítményeket és gyógyászati segédeszközöket, melyek gyógyszerészi munkát nem igényelnek.

Nagy szükséged lesz a precizitásodra is, hiszen a gyógyszereket és a vényeket is ellenőrizned kell. Fontos, hogy tudd pl. egy vénynek mik a formai követelményeit.

Tudnod kell, hogy ez is egy olyan szakma, ahol a tanulás nem állhat meg a vizsga letételével, hiszen a hatályos jogszabályokkal, rendeletekkel mindig tisztában kell lenned. Arról nem is beszélve, hogy folyamatosan jönnek ki új és újabb készítmények, amelyek összetevőjét, hatását is mind ismerned kell.

Klasszikus patikai feladataid is lesznek. Pl.:

 • A patikában a fő feladatod a gyógyszer illetve más egyéb termékek kiadása lesz.
 • Kiszereled a termékeket. Ez azt jelenti, hogy kiadagolod, felcímkézed, majd árazod.
 • Eszköz előkészítés a sterilizálási eljárásokhoz
 • Gyógyszerformák készítése. Vagyis a gyógyszerészek által összeállított alapanyagokból elkészíted a gyógyszerformát.
 • A gyógyszerkészítés egyes technikai műveleteit is te fogod végezni, mint pl. az aprítás vagy a homogenizálás.
 • Laborálási befejező feladataid is lesznek.
 • Biztosítod a kémiai anyagok helyes tárolását és kezelését.
 • A lakosság által visszahozott lejárt vagy selejtezésre kerülő készítményeket visszavételezed.
 • Amennyiben gyógyszer nagykereskedelemben vagy gyógyszertárban fogsz dolgozni, akkor feladataid közé fog tartozni a megrendelt gyógyszercsomag összeállítása.
 • Az előírt időközönként összesített a gyógyszerfelhasználást.

Egészségügyi dolgozóként ha szükséges, elsősegélyt is kell nyújtanod.

Ez csak néhány fontos dolog, amely a munkád során a feladatod lesz. Ebből is láthatod, hogy összetett, változatos, igazán szép szakmát fogsz képviselni.

 

Munkakörülmények

A munkakörnyezet patikának megfelelően mindig tiszta, esetenként steril, állandóan zárt tér. Aki ebben a szakmában dolgozik, számolnia kell vele, hogy egészségügyi tényezők is befolyásolhatják a munkavégzését. Ilyen pl. a megfertőződés veszélye, a vegyi anyagokkal végzett munka, illetve a nagyrészt álló munka. Pszichésen is felkészültnek kell lenni, hiszen folyamatosan nagy felelősséggel kell dolgoznia, nem beszélve a folyamatos betegkapcsolatról.

  

A szakmához szükséges képességek

A gyógyszerkiadó szakasszisztens szakmához több képességre is szükséged van. Ilyen pl. a koncentráció, hosszas figyelem, szervezőkészség, precizitás, önállóság, empátia, kommunikációs készség, matematikai képesség, felelősségvállalás.

Gondoljunk bele: ha például a gyógyszerek összetételének pontos ismerete hiányos, akkor nem végezheted a munkádat felelősségteljesen.

 

Kiknek ajánljuk ezt a képzést?

A gyógyszertári asszisztensek és gyógyszerkiadó szakasszisztensek szakmai és vizsgakövetelményeit rendelet írja le.

Fontos tudni, hogy a gyógyszerkiadó szakasszisztens képzés szakképesítés-ráépülés. Azaz csak akkor lehet megszerezni, ha már van alapképzettséged, jelen esetben a gyógyszertári asszisztensi végzettség.

A gyógyszerkiadó szakasszisztens szakma a legmagasabb végzettség az OKJ-ban megszerezhető patikai képzések közül. A gyógyszerkiadó szakasszisztens képzés az egész országban elérhető, és a keresett képzések közé tartozik, hiszen ezáltal magasabb végzettségre és várhatóan magasabb keresetre lehet számítani.

Ha úgy érzed, hogy szívesen nyújtanál segítséget a gyógyszertárba betérő betegek részére, látnád el őket tanáccsal és készítményekkel, akkor nézd meg, mik a további feltételei az előrelépésednek.

 

Mik a képzés megkezdésének feltételei?

Az első és legfontosabb, hogy az érettségi mellett gyógyszertári asszisztens végzettséggel már rendelkezz. Alapfeltétel, hogy az egészségügyi alkalmasságot meglegyen. Valamint, hogy mire a vizsga elérkezik, gyógyszertári asszisztensként már kettő év szakmai gyakorlatot tudj igazolni. Tehát ez utóbbi csak a vizsgára bocsátás feltétele, nem a képzés megkezdéséé.

 

Eszközök és felszerelések

A képzés ideje alatt, és majd a későbbiekben, a munkád során nagyon sokféle eszközt illetve felszerelést fogsz megismerni és használni. Érdekességként kiemelünk néhányat:

informatikai berendezések;

Erlenmeyer-lombik, büretta, izzító lemez, tégely, fogó, kémcső, kémcsőfogó, kémcsőállvány, pipetta, kétjelű, osztott, szeszfokoló, hőmérő, tárgylemez, kézinagyító, mérőhenger, kobalt üveg, lepárló csésze, Bunsen-égő, hitelesített mérlegek;

exszikkátor, porcelánbetéttel, szilikagéllel infralámpa, kanalak (fém, műanyag) reszelő, illetve daráló üveggyöngy, aszeptikus fülke-manipulátor vagy lamináris boksz Hőlég-sterilizátor (eszközsterilezéshez), porfirizátor;

főzőpoharak, lombikok, menzúra, üvegbotok, üvegtölcsérek, spatulák, patendulák, pisztillusok mázas, tubustöltő, tubuszáró.

 

A képzés lezárása, a vizsga

S ha sikeresen végigmentél az 1100 órás tanfolyamon, akkor már el is jött a szakmai vizsga ideje. A vizsga jelenleg 3 részből áll, melyek közel azonos súllyal kerülnek beszámításra a végső jegybe. Ezek az alábbiak:

 • gyakorlati vizsga,
 • központi írásbeli vizsga, és
 • szóbeli vizsga.

A sikeres vizsga után lehetőséged van a vizsgaszervező cégen keresztül Europass bizonyítvány kiegészítőt igényelni. Szükséged lehet rá, ha külföldi munkavállalásban gondolkodsz.

Miért érdemes elvégezni a gyógyszerkiadó szakasszisztens szakképesítés-ráépülést?

Ha gyógyszertári asszisztensként dolgozol, akkor nyilván szerelmese vagy a patikai munkának. Ahhoz, hogy szakmailag előre léphess, egyenes út a gyógyszertári szakasszisztens szakma megszerzése. Ez az a képzés, ami jelenleg a legmagasabb.  Ahhoz, hogy gyógyszerkiadó szakasszisztens lehess, 2 évet már el kellett töltened a gyógyszertári asszisztens szakmában a vizsga megkezdéséig. Ebből is látható, hogy elkötelezett vagy az egészségügy irányában, tehát érdemes magad tovább képezned.

 

OKJ változások

Amint az már közismert az OKJ rendszere 2020. december 31-ével a jelenlegi formájában megszűnik, helyét a Szakmajegyzék veszi át, amely az OKJ-hoz képest kb. háromnegyedével csökkentett számban tartalmaz megszerezhető képesítéseket.

Ezzel a gyógyszerkiadó szakasszisztens OKJ-s képzés is megszűnik, azaz a jelenlegi, iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében már biztosan nem lesz elérhető. A Szakmajegyzékben új névvel, iskolarendszeren belüli képzéssel, nappali vagy esti rendszerben, 2-3 év alatt elvégezhető képzésként szerepel. Vagyis a jelenlegi hétvégi, rugalmas időbeosztással rendelkező, néhány hónap alatt elvégezhető képzés teljes egészében megszűnik.

 

Hol dolgozhatsz gyógyszerkiadó szakasszisztensként?

Sokan úgy gondolják, hogy gyógyszerkiadó szakasszisztens végzettséggel csak gyógyszertárban lehet állást találni. Pedig ezzel a szakképesítés-ráépüléssel a patikán kívül gyógyszer nagykereskedelemben és gyógyintézetben is el tudsz helyezkedni.

Felkeltettük az érdeklődésedet? Csak küldd el a jelentkezésedet, és mi mindenben a segítségedre leszünk! Várunk képzésünkön

 

Forrás: hgysz.hu; nive.hu; eletpalya.munka.hu; patikablog.hu

Kép: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések