fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Milyen a jó esküvői fotós?

Ebben a blogcikkben adunk egy sor tippet arra, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkezned, ha jó esküvői fotós akarsz lenni, mire van hozzá szükséged, mit kell érte tenned.

 

Kiből lesz jó esküvői fotós?

Az esküvői fotós értelemszerűen mestere a szakmájának. Először meg kell tanulni az alapokat egy jó fotós tanfolyamon, aztán rengeteg gyakorlással érdemes specializálódni.

Az igazán jó esküvői fotós mindenkinek mást jelent. Minden pár más és más, eltérő igényekkel. Van, aki a beállított fotókért rajong, mások az elkapott pillanatokért. Ugyanígy nagyon sokféle fotós is létezik, különböző stílsokkal, irányzatokkal, így aztán jól körül kell nézni a piacon, hogy mindenki megtalálja a Nagy Nap tökéletes fotósát.

Sajnos sokan úgy gondolják, hogy attól, hogy gyönyörű természetfotókat készít, akkor már esküvői fotózást is nyugodtan bevállalhat, hiszen ezzel könnyebben pénzt lehet keresni. Pedig ez messze nem így van. Ha egy bogarat, naplementét, cuki állatot fotózol és nem sikerül, akkor legfeljebb legközelebb újra megpróbálod. Egy esküvőn csak egy esélyed van, nem lehet megismételni mozzanatokat azért, mert te lemaradtál, vagy nem voltak jók a fények, esetleg pont akkor ment tönkre a géped. Ez a legfontosabb különbség az esküvői fotós és pl. egy hobbi fotós között.

Mire kell figyelni?

Minden esküvői fotós úgy kezdte, hogy még nem csinált esküvői fotózást. Jó esetben elszegődhetsz egy profi mellé másodfotósnak, és sok-sok esküvőt végigfotózva megtanulod a szakma titkait, azt a rengeteg apróságot, ami nélkül nem tudnál végigkísérni egy esküvőt, majd az elkészült fotókat, videót, fotókönyvet úgy átadni a párnak, hogy az mindenki megelégedésére szolgáljon.

Ehhez fontos, hogy összhangba kerüljetek, szimpatizáljatok egymással. Neked, mint fotósnak, ismerned kell a teljes esküvői szertartás forgatókönyvét, amit jó, ha részletesen végigbeszéltek. Így nem lesz olyan, hogy lemaradsz, mert nem tudod, mi következik.

Egy esküvőn mindenre egyszerre kell figyelni. A fontos pillanatokra, mozzanatokra, a háttérben történő eseményekre. Tudnod kell egy tekintetből, egy mozdulatból, hogy mi fog következni. Észre kell venned a komoly és vicces helyzeteket is. És mindig egy lépéssel az események előtt kell járni, hiszen, mire bekövetkezik, neked már ott kell lenned, élesre állított géppel, a megfelelő szögben, jó megvilágítással, mert csak egy esély van. Nem maradhatsz le az első hitvesi csókról, vagy a gyűrűk felhúzásáról, a meghatott pillanatokról. Ha elhibázod, akkor lemaradsz, és ezzel kárt okozol. Teljesen mindegy, hogy a géped mondta fel a szolgálatot, valaki belement a képbe, vagy egyszerűen nem figyeltél, egy esküvőn ez nem engedhető meg, és ez csakis a te felelősséged.

A felkészült fotós tartalék gépekkel, memóriakártyákkal, akkumulátorral, objektívekkel és a fejében forgatókönyvvel érkezik a helyszínre, pontosan a megbeszélt időpontban.

Miért kell külön fotós egy esküvőre?

Ha valakit meghívtok, hogy legyen veletek életetek egyik legfontosabb napján, akkor nem kötelezhetitek arra, hogy ő legyen a fotósotok, hiszen rokonként vagy barátként hívtátok meg. Nem érdemes ezen spórolni, hiszen a képek és a film lesz az, amit akár évtizedek múlva is szívesen fogtok nézegetni, ha annak jó a minősége, és azt látjátok rajta, hogy milyen önfeledt boldogságban volt részetek. Ezt csak egy profi esküvői fotós tudja nektek biztosítani.

Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen egy jó esküvői fotós?

 • A legfontosabb, hogy legyen felkészült. A szakmai felkészültséghez hozzá tartozik, hogy értsen a saját gépéhez professzionálisan, tudja meglátni azokat a szögeket, helyzeteket, amikor egy igazán jó képet tud lőni. Fizikailag és szellemileg is legyen felkészült. Ezalatt nem csak a szakmaiságot kell érteni, hanem a szertartás minden pontos részletéről tudjon, hiszen csak akkor végzi jól a munkáját, ha a végén a pár elégedett. Ráadásul fizikailag is bírni kell, nem mehet haza az esküvő közepén.
 • A felkészültséghez hozzátartozik az aktuális trendek naprakész ismerete.  Tehát képezned kell magad. Felnőttképzés és online fotós tanfolyamok keretében nagyon sokat tanulhatsz, folyamatosan.
 • Nem kevésbé fontos, hogy tudjon megfelelően kommunikálni. Mindenki más, ezért mást is igényel. Már a felkereséskor sem mindegy, hogyan tárgyal a párral, aztán az eseményem mindenki mással is. Hiszen nem csak a párral fog szót váltani, hanem a szülőkkel, vendégekkel, kiszolgáló személyzettel is. Attól, hogy valaki belép a képbe, ugyanolyan észrevétlennek és probléma megoldónak kell maradnia. Ha jól kommunikál, minden megoldható.

Mire kell figyelned az esküvő folyamán?

 • Technikai felszereltség. Egy esküvőre nem mehetsz oda egy kompakt géppel. Egy esküvő általában egész napos és éjszakás elfoglaltság. Ahhoz a minimum 2000, megismételhetetlen képhez felkészültnek kell lenned. Nem 1 gépre, hanem legalább kettőre lesz szükséged, tartalék memóriakártyával, objektívekkel, plusz fényekkel. Inkább legyen nálad a kelleténél több a felszerelésből, mint hogy egy technikai hiba miatt ne tudd folytatni a munkát. Technikai felkészületlenségből adódó hiba miatt akár egy pert is a nyakadba vehetsz.
 • Ugyan sok mindent fogsz magadnál tartani a nap és éjszaka folyamán, de akkor sem mehetsz túranadrágban, és ezer zsebes mellényben. Előre meg kell, hogy beszéld a párral, hogy mi a dress code. Neked észrevehetetlennek kell lenned, hiszen nem te vagy a főszereplő, viszont folyamatosan talpon leszel, ezért találd meg az elegáns és kényelmes viselet kombinációját.
 • Nem késhetsz el. Az egyik legfontosabb tulajdonságodnak kell lennie a pontosságnak. Inkább te várj, mint hogy rád várjon az egyébként is igazgatott pár és a teljes násznép. Ha késel, máris a hiteledet veszted, mert lehet, hogy akkor minden másról is le fogsz késni a nap folyamán? Neked a boldogságot, az önfeledt ünneplést kell megörökítened, nem az aggódást.
 • Ne felejtsd el, hogy ez egy bizalmi munka. Azt várják tőled, hogy megörökítsd az egyszerit és megismételhetetlent. El kell érned a párnál, hogy szeressék a fotózást, hogy el tudjanak lazulni, és mindezt vissza tudd tükrözni a fotóidon.
 • Neked más szemmel kell nézned az egészet, hiszen te már tudod, mit szeretnének látni. Milyen hangulatot, történetet, érzelmet.

Kommunikáció

Amikor a pár felkeres, már akkor legyél felkészült, sőt már előtte. Legyen weboldalad, melyről tájékozódni tudnak. Sokan már a kitűzött dátum előtt 1 évvel elkezdik a szervezést, és lefoglalják a fotóst és/vagy videóst is. Már ez előtt tudakozódnak, felmérik a lehetőségeket, az esetek nagy részében nem hirtelen rábökéssel választják ki a fotóst. Ezért fontos, hogy meg tudd mutatni, mire vagy képes.

 • Hirdesd magad különböző felületeken, de figyelj oda, hogy ne légy tolakodó!
 • Legyen referenciád! A korábbi fotózásaidból válogatva állíts össze portfóliót. Ha videót is készítesz, akkor abból is. Figyelj rá, hogy változatos legyen, így van miből választani, hiszen sokféle igényt kell kielégíteni. Kérd meg az előzőleg fotózott párokat, hogy a közzétett fotóiknál említsenek meg. Egy őszinte ajánlásnál nincs jobb reklám.
 • Térjetek ki minden részletre a szertartással kapcsolatban. Hiszen csak akkor tudsz a megfelelő helyen lenni és elkészíteni a fotót, ha tudod a pontos forgatókönyvet. Egy ilyen beszélgetés által a párnak is segítesz kialakítani az egész folyamatot. Pl. érdemesebb már az egybekelés után készíteni kettejükről a kreatív fotókat, amikor már alább hagy a nagy izgatottság, és önfeledten át tudják adni magukat a fotózás élményének. Nem utolsó sorban érdemes figyelembe venni, hogy naplementekor vannak a legszebb aranyló színek.
 • Ajánld fel, hogy tartsatok jegyesfotózást. Ennek egyre nagyobb divatja van, de nem csak divat, tapasztalatnak is kiváló. Össze tudtok ismerkedni, rá tudsz jönni, milyen a pár, mit szeretnek, milyen az ízlésük. Már a helyszín kiválasztása is sokat elárul és van, aki már erre is konkrét elképzelésekkel tud készülni, akár egy tematikával is. Ha itt összecsiszolódtok, ki tudod hozni a személyiségükből a maximumot, és a párnak tetszik a munkád, akkor az esküvő folyamán már biztosan nem fog azon járni az agyuk, hogy vajon milyenek lesznek a képek. Önfeledtem élvezhetik a Nagy Napjukat, mert tudják, hogy komoly, vicces és romantikus képek egyaránt készülni fognak, és ők épp ere vágynak.

 

Szerződéskötés

Szerződés nélkül nincs munka. Ez pontosan így van esküvői fotózásnál is. Mindkét fél érdeke, hogy készüljön szerződés, ahol pontosan rögzítitek, hogy ki, mit szeretne, ki miért vállal felelősséget, és mi, mennyibe kerül. Így kisebb eséllyel történik visszamondás bármelyik fél részéről. Mert sajnos nem egyedi példa, hogy a fotós nem jelenik meg a fotózás helyszínén, vagy a pár teljesen mást akar, mint amit előzőleg megbeszéltek. A szóbeli megbeszélés itt kevés, viszont ha szerződést köttök, akkor azzal mindent letisztáztok. Ehhez persze folyamatos kommunikációra van szükség.

 • A szerződéskötést megelőző árajánlat mindent tartalmazzon. Mint pl. fotózás helyszínei. Nem mindegy, hogy a polgári, a templomi szertartáson, külső helyszínen és a lakodalomban is fotózol, vagy pl. csak egy polgári szertartáson veszel részt.
 • Ennek megfelelően az árban is mindenre ki kell térni, részletesen. Képek darabszáma, film, fotókönyv, nyersképek, utómunkálatok.
 • Az utómunkálatokba beletartozik a válogatás, a retusálás, vágás. Ez nagyjából 2000 fotó leválogatása 500 darabra, majd ezek korrigálása. Egy jó fotós tudja, hogy pl. Photoshoppal mit lehet és mit szabad javítani. Ez is időráfordítás, tehát ára van. Videó tekintetében hasonló a helyzet. Ott is sok utómunka van, pl. vágás, hiszen nem adhatod oda a nyers felvételeket összevágás, zene, hangulat nélkül. Ráadásul érdemes mindjárt 2 verziót is készíteni. Egyet a párnak, amiben minden benne van, és egy rövid változat, melyet megmutathatnak bárkinek anélkül, hogy ráunna.

Ez mind rengeteg munkával jár, a helyszínen eltöltött idő csak az egyik fele a megbízásnak.

Díjazás

Nem mindegy, hogy egy esküvő milyen méretű, és mennyien vesznek benne részt. Hiszen lehet, hogy egy fotós elég, de az is lehet, hogy teljes stábra lesz szükség. ilyen esetben nyilván a díjazás mértéke is más és más.

 

Mit kell tenned, ha az esküvői fotózást szeretnéd megtanulni?

Kezdd az alapokkal, itt van mindjárt a kezdő fotós tanfolyam, amit ráadásul online elvégezhetsz. Mivel virágkorukat élik a szelfik, érdemes egy okostelefon fotós tanfolyamot is elvégezni. Ugyan profi fotók nyilván nem telefonnal készülnek, de 1-2 vicces fotó így is készülhet. Ha mindezekkel meg vagy, jöhet a sok-sok gyakorlás, a jobb gépek beszerzése, és a profi mellé való elszegődés. Innétől már csak a te kitartásodon és alázatodon múlik, hogy mikor válsz jó esküvői fotóssá.

Forrás: digilab.hu

Képek: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések