fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Íme, pár felkapott újfajta szakképesítés a pénzügyi területek kedvelőinek

Morfondírozol, hogy belekezdj egy pénzügyi képzésbe, de nem tudod melyiket válaszd a számtalan kínálatból? Most adunk egy kis iránymutatást felkapott új típusú pénzügyi szakképesítéseinkkel.

 

Új típusú szakképesítések

Az állam szerint az Országos Képzési Jegyzék elavult, mert sok olyan tanfolyamot tartalmaz, amelyre a jelen piaci helyzetben már nincs szükség. Így, az OKJ-s képzések 2020 év végével megszűntek, 2020. szeptember 01-től bevezetésre került az új szakmajegyzék. Ennek egyik részét a szakképesítések alkotják. Ezek eredményes elvégzéséről tanúsítványt kapsz, mellyel szakképesítő vizsgára jelentkezhetsz. Sikeres szakképesítő vizsga esetén pedig államilag elismert szakképesítést igazoló bizonyítvány tulajdonosa leszel.

Tehát, a korábbi OKJ-s tanfolyamok helyét az új típusú felnőttképzés vette át, ahol egyszerűbben és olcsóbban szerezhetsz a korábbival teljesen azonos szakmai jogosultságokat adó, államilag elismert bizonyítványt.

Ráadásul, ezekhez az új típusú szakképesítésekhez a Képzési Hitel1 és Képzési Hitel2 is igénybe vehető, de erről majd még később ejtünk bővebben szót.

 

Népszerű pénzügyi szakképesítések

Felkapott pénzügyi szakképesítéseink közé tartoznak az Adótanácsadó, a Vállalkozási mérlegképes könyvelő, valamint a Munkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző szakmai képzések.

Nem tudod eldönteni melyik pénzügyi képzés érdekelne igazán? Most segítünk irányt mutatni, ezért bemutatjuk Neked közkedvelt pénzügyi tanfolyamainkat. Komoly, megbecsült szakmák kerülhetnek a kezedbe felsőfokú végzettség nélkül.

 

Adótanácsadó, az adózók és a költségvetés közötti közvetítő

Az adótanácsadók feladata a hozzájuk forduló magánszemélyek, cégek, szervezetek, pénzintézetek adójával, adójellegű kötelezettségeivel, költségvetési támogatásával, adó visszaigénylésével kapcsolatos ügyintézés. Megbízóikat abban segítik, hogy megtalálják a legelőnyösebb adózási módokat, beadják adóbevallásukat, és befizessék az előírt adókat, járulékokat.

Az adótanácsadók munkája komplex tevékenység. Egy adótanácsadó vezethet saját vállalkozást, vagy dolgozhat nagyobb tanácsadó cég alkalmazásában is. Attól függően, hogy kinek nyújtja a segítséget, feladatai eltérőek lehetnek:

 • Folyamatosan nyomon követi az adórendszer és a jogszabályok változását.
 • Szakmai kapcsolatot épít az adóhatósággal és szakmai szervezetekkel.
 • Segítséget nyújt az adókötelezettségekhez – pl. adatszolgáltatáshoz – kapcsolódó számviteli feltételrendszer kialakításában, működtetésében.
 • Adóhatósági ügyekben – pl. adóellenőrzéskor – képviseli az ügyfelét, biztosítja, hogy jogaival teljes mértékben élhessen.
 • Odafigyel azokra a lehetőségekre, melyeket a megbízója az adózása során kihasználhat. Megvizsgálja, hogy milyen kedvezmények illetik meg, hol érhet el adómegtakarítást, kaphat adóvisszatérítést.
 • Részt vesz az adókötelezettségek teljesítésében, illetve a jogok érvényesítésében.
 • Átnézi a rendelkezésre álló dokumentációkat, pl. számviteli kimutatásokat, szerződéseket.
 • Javaslatokat, ajánlásokat tesz ügyfeleinek a pénzügyek területén, különös tekintettel az adóoptimalizálásra, valamint adózási kötelezettségre.
 • Javaslatot tesz a könyveléstől, bérszámfejtéstől, illetve külső vagy belső adatszolgáltatóktól kapott vagy beszerzett adatok alapján a bevallások elkészítésére.
 • Szükség esetén elkészíti az adóbevallásokat, valamint ellenőrzi, hitelesíti azokat.
 • Tanácsadást nyújt alakulás, átalakulás, működés, illetve megszűnés esetén.
 • Belső elemzéseket, adózási terveket készít.
 • Fel kell ismernie az adókockázatokat, így tud tanácsot adni annak csökkentésére.
 • Megóvja ügyfeleit, munkáltatóit a bírságoktól és egyéb jogi szankcióktól.

Az Adótanácsadó szakképesítés elsősorban a hazai adó-, járulék-, és illetékügyekre összpontosít, kevésbé érintve a támogatásokat, a vámszabályozást, a cégcsoportok adózási kérdéseit és a nemzetközi szabályokat.

A tanfolyam távoktatásos formában valósul meg, így otthonod kényelméből 18 hónap alatt el tudod végezni. A tananyaggal kapcsolatban felmerülő kérdésekben az oktatók elektronikus úton állnak majd rendelkezésedre.

Hogy megkezdhesd tanulmányaidat érettségi végzettségre és 18. életéved betöltésére van szükség. A részvételhez emellett kell, hogy rendelkezz szakmai előképzettséggel is, illetve pénzügyi, vagy számviteli, vagy adóigazgatási, vagy adóoktatási területen szerzett igazolt szakmai gyakorlattal.

 

Vállalkozási mérlegképes könyvelő, a vállalkozás számvitellel összefüggő feladatait végző személy

A köztudatban az adótanácsadó és a könyvelő feladatai nagyrészt összemosódnak. Pedig, a valóságban teljesen eltérő a munkájuk. A könyvelő igaz, hogy köteles minden általa ismert fontos kérdésről tájékoztatni megbízóját, ám nem kell nyújtania adótanácsadói szolgáltatásokat, mert egészen más szakmai ismeretekkel kell, hogy rendelkezzen.

Egy 2021. évi kutatás azt is vizsgálta, hogy melyek Magyarországon azok a szakmák, amiket az emberek a legelismertebbek között tartanak számon. A könyvelők is ezen szakmák képviselői közé tartoznak.

A vállalkozási mérlegképes könyvelő teljeskörűen és önállóan végzi a vállalkozás számvitellel összefüggő feladatait:

 • Összeállítja a cég számviteli politikáját és a kapcsolódó szabályzatokat.
 • Kontíroz, könyvel, adóbevallásokat készít, valamint összeállítja a vállalkozás beszámolóját.
 • Kialakítja és folyamatosan vezeti az analitikus nyilvántartásokat, illetve rendszeresen egyezteti és ellenőrzi egyezőségüket a főkönyvi könyveléshez.
 • Értelmezi és feldolgozza a vállalkozásoknál keletkezett pénzügyi és számviteli bizonylatokat, szerződéseket, iratanyagokat.
 • Elvégzi a vállalat adófizetési kötelezettségeihez kapcsolódó elektronikus ügyintézési feladatokat.
 • Szükség esetén kapcsolatot tart a hatóságokkal.
 • Segítséget nyújt a különböző ellenőrzési folyamatok lebonyolításához.

Amennyiben egy kisebb cégnél helyezkedsz el, akkor valószínűleg az összes pénzügyi-számviteli feladatot Te fogod ellátni. Ha viszont egy nagyobb vállalatnál tudsz elhelyezkedni, úgy valószínűleg többen lesztek megbízva, így a feladatoknak csak bizonyos részeit kell elvégezned. Akár a könyvelő csapat vezetője is lehetsz. Viszont ahhoz, hogy ezt elérhesd, nagyon precíznek és megbízhatónak kell lenned!

Ha belevágnál egy tanfolyamba, akkor a távoktatásos formában megvalósuló Vállalkozási mérlegképes könyvelő szakképesítést ajánljuk figyelmedbe. A tanfolyam megkezdéséhez érettségi végzettség és a 18. életéved betöltése szükséges.

 

Munkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző, kapocs a munkavállalók, vezetők és hatóságok között

A társadalombiztosítási és bérügyi kérdések kiemelt feladatot jelentenek minden vállalkozás életében, ezért a munkaerőgazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintézők fontos szerepet töltenek be a cégeknél. Elengedhetetlen összekötők a munkavállalók, a vezetők és a hatóságok között. Munkájuk komoly felelősséget és megalapozott, naprakész tudást igényel.

Munkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintézőként három fő területen kell ellátnod feladatokat. Ezek a munkaerő-gazdálkodással kapcsolatos feladatok, a bérszámfejtéssel kapcsolatos feladatok és a társadalombiztosítással kapcsolatos feladatok:

 • Kapcsolatot tartasz a munkavállalók, munkáltató és szakszervezetek között.
 • Tájékoztatod a munkavállalókat az érvényesíthető kedvezményekről, pótszabadság mértékéről és nyilatkoztatod őket ezek igénybevételéhez.
 • Részt veszel az állásinterjúkon, a munkaerőtoborzás folyamatában.
 • A jogszabályok, de különösen a Munka Törvénykönyve által meghatározott nyilvántartásokhoz, dokumentumokhoz gyűjtesz adatokat, rendszerezed, szükség esetén továbbítod ezeket, majd elvégzed a kapcsolódó iratkezelési szabályokat.
 • Eleget teszel a bejelentési és az adatszolgáltatási kötelezettségeknek.
 • Ellátod a rendszeres és nem rendszeres bérszámfejtési feladatokat a HR-től kapott adatok alapján, amihez bérszámfejtő programot használsz.
 • Tájékoztatod a dolgozókat az ellátások jogosultsági feltételeiről, igénylésének módjáról.
 • Elkészíted a társadalombiztosítási kifizetőhelyi elszámolást, valamint statisztikai adatszolgáltatást.
 • Megállapítod a pénzbeli ellátás naptári napi alapját, mértékét.
 • Tájékoztatod a dolgozókat a nyugdíjba vonulás feltételeiről.

Ha Te is szeretnéd megtanulni a szakmát, végezd el tanfolyamunkat, ahol elsajátítod a szükséges bérszámfejtési-, HR-, valamint társadalombiztosítási ismereteket. Mindezt 6 hónap alatt.

A Munkaerőgazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző képzés megkezdéséhez érettségi végzettség, a 18. életéved betöltése, szakmai előképzettség és pénzügyi, vagy számviteli, vagy adózási, vagy munkaügyi területen szerzett igazolt szakmai gyakorlat szükséges.

 

Új típusú szakképesítésekhez Képzési Hitel

Tanulnál, de nincs rá elég pénzed? Ilyen esetekre hozták létre a Képzési Hitelt, amit a három hónapnál hosszabb idejű szakképesítésekhez tudsz igényelni.

A kétféle államilag támogatott, kedvezményes Képzési Hitel1, illetve Képzési Hitel2-t akkor igényelheted, ha büntetlen előéletű vagy, nincs köztartozásod, rendelkezel aktív felnőttképzési jogviszonnyal és elmúltál 18 éves, de az 55. életévedet még nem töltötted be, illetve bejelentett lakcímmel rendelkező magyar állampolgár vagy.

Akár egy időben megigényelheted a Képzési Hitel1 és Képzési Hitel2-t is. Nincs hitelbírálat, kezes és fedezet. A törlesztés kiszámítható. Egy hitelkalkulátor segítségével előre meg tudod nézni hogyan alakul majd hiteled törlesztőrészlete, amit egyenlő havi részletekben kell később visszafizetned. Előtörleszteni és végtörleszteni bármikor, díjmentesen tudsz.

Az sem akadály, ha rendelkezel már Diákhitel1, Diákhitel2, vagy Diákhitel Plusz szerződéssel, a Képzési Hitelt így is felveheted.

A visszafizetést elég csak a felnőttképzési jogviszony megszűnését követő negyedik hónapban megkezdened. A futamidőt 1 és 10 év között Te választod meg.

Weboldalunkon még bővebben tudsz tájékozódni a Képzési Hitel lehetőségéről.

 

Felkeltettük érdeklődésedet?

Ha megjött a kedved valamelyik pénzügyi képzéshez, akkor most vágj bele!

Ha sikeres akarsz lenni, ne halogasd!

Forrás: szakkepesites.ikk.hu

Képek: Unsplash

Kiskó Anikó

További bejegyzések