fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Mit érdemes tanulnod, ha táplálkozási tanácsadó szeretnél lenni?

Mit csinál a táplálkozási tanácsadó és mi a feladata a dietetikusnak? Ha belevágnál a tanfolyamba, de egy kicsit még bizonytalan vagy, olvasd el cikkünket!

 

Tegyünk rendet! Dietetikus vagy táplálkozási tanácsadó?

Sokan összemossák vagy összekeverik a két szakmát, vagy nem igazán tesznek különbséget a kettő között. Pedig hatalmas különbség van mind tudásban, mind a munkájuk során.

A dietetikus képzés ma, Magyarországon egészségtudományi egyetemeken történik, amely során az egészségügyi alapképzésen túl táplálkozástudományi ismeretekre tesznek szert és egyetemi diplomát szereznek, 4 év alatt. Ezután dietetikus a megszerzett ismereteit egészséges és beteg embereken is alkalmazza, a legtöbb esetben egészségügyi intézményekben.

Ezzel szemben a táplálkozási tanácsadó képzés egy gyorsan és könnyen megszerezhető szakmát rejt magában, amelyet leginkább edzők, egészségesen táplálkozni vágyók és olyanok végzik el, akik érteni akarják testük működését és felépülését. Akik elvégzik ezt a tanfolyamot, azok nem egészségügyi intézményekben fogják kamatoztatni tudásukat, hiszen ez a tudás nem is jogosítja fel rá őket.

Ez nem fogyókúra, hanem életmódváltás

Fontos kiemelnünk, hogy aki táplálkozási tanácsot kér, annak be kell látnia, hogy ahhoz, hogy egészséges életet éljen, életmódváltásra van szüksége. Hiszen egy fogyókúra, ahogy a neve is jelzi, csak kúra, azaz időszakos táplálkozásváltozást jelent. És mivel a legtöbb esetben nem kiegyensúlyozott táplálkozásról van szó, ezért általában csak nagyon rövid ideig képesek az emberek ezt tartani. Az életmódváltás, ahogy a neve is jelenti, az egész életünkre ki fog hatni, meg fogja azt változtatni, és általa egészségesebb, jobb életet élhetünk.

Az életmódváltás a legtöbb embernek nem könnyű, sőt nagyon nagy és nehéz lépés, amit nem lehet egyik pillanatról a másikra megtenni. Ez egy tanulási folyamat, amely a pozitív hatások érdekében lemondásokkal, és a szokások megváltoztatásával jár. Viszont ha az újonnan bevezetett szokások a mindennapok részeivé válnak, erőlködés nélkül, akkor már sikeres az életmódváltás. Hiszen az új dolgok lesznek a természetesek, ösztönből jövők.

A táplálkozási tanácsadó fő feladata a segítségnyújtás

Ha már megérett benned az elhatározás, hogy életmódot kell váltanod, akkor van szükséged pl. egy táplálkozási tanácsadóra. A segítségével könnyedén kezdhetsz új életbe, táplálkozási szempontból, ami aztán magával fog hozni rengeteg más pozitív változást is az életedben. Például hamarosan igényed lesz a minőségi mozgásra és arra is, hogy a szabadidődet is úgy töltsd, hogy az igazi feltöltődést hozzon.

Miben fogsz tudni segíteni, ha táplálkozási tanácsadó leszel?

A legfőbb feladatod az lesz, hogy segíts életmódot váltani. Hiszen egy táplálkozási tanácsadónak nem a heti étrend átadása a feladata, hanem az életmódváltás nehézségein és buktatóin való könnyű átsegítés, tanácsokkal.

Meg fogod tanulni, hogyan add át a tudásodat úgy, hogy az, aki tanácsért fordult hozzád, ne ijedjen meg, hanem képes legyen a segítségeddel egy új és tartós útra lépni.

Ehhez meg kell tanulnod, hogy melyek azok az étel alapanyagok, amelyekkel támogatja a testét. Ezeket az alapanyagokat milyen arányban és hogy érdemes elkészíteni, elfogyasztani.

Melyek azok a hozzávalók, amelyeket bátran meg lehet venni a boltokban, és melyek azok, amelyektől jobb ha távol maradunk. Azt is meg kell tanítani, hogy az életmódváltás egy folyamat. Viszont ez nem jelenti azt, hogy a még otthon lévő, de nem ajánlott ételeket fel kell használni. Erre jó megoldás rászorulóknak vagy adományboltoknak felajánlani.

Életmódváltás!

Mivel életmódváltásról van szó, a helyes étkezés magával hozza a mozgás fontosságát is. Meg fogja látni a hozzád forduló, hogy a jó táplálékoktól mennyivel energikusabbá válik testileg és szellemileg is. Így aztán meg kell találni azt a mozgásformát is, amiben igazán jól érzi magát, amivel az energiáit le tudja kötni. Ezáltal rátalál a kiegyensúlyozott életre.

Ehhez fontos, hogy nyitott legyen, hogy az életmódváltást igazán akarja, ne csak egy újabb fejesugrás legyen egy új hóbortba. Ezért arra kell törekedni, hogy az életmódváltás ne nehézség legyen, hanem egy energikus, kiegyensúlyozott élet felé vezető út, amit már az elején képes lesz megtapasztalni, így aztán nem akar majd letérni róla.

Fontos a lelki támogatás is, mind a részedről, mind a tanácsodat kérő családja részéről. Hiszen egyedül, támogatás nélkül minden sokkal nehezebb. Ha a család támogató és nyitott, akkor szépen fokozatosan mindenki belátja, hogy érdemes életmódot váltani, áttérni az egészségesebb étrendre. Így már nem egy embernek segítesz, hanem egy egész családnak. Ráadásul a családban a gyerekek már a jó példát látva nőhetnek fel, nekik már az lesz a természetes.

Evés vagy táplálkozás?

Fontos, hogy szót ejtsünk a kettő különbségéről is. Hiszen mindkét szó nagyon beszédes. Ugyanis nem mindegy, hogy csak eszünk, mert éhesek vagyunk, vagy táplálkozunk. Azaz tápláljuk a testünket, olyat ételekkel, tápanyagokkal látjuk el, amire valóban szüksége van. Teljesen máshogy kell hozzáállni az evés fogalmához. Azt kell tudatosítani, hogy ezzel jót teszünk a testünknek, és ezáltal a lelkünknek is. Tehát a legfontosabb, hogy olyan ételeket juttassunk a szervezetünkben, mellyel támogatjuk azt, ezzel jó példát mutatva családunknak és a környezetünknek.

Miről szól a táplálkozási tanácsadó képzés?

Megismertetünk a táplálkozási tanácsadás, a táplálkozástudomány alapfogalmaival és megnézzük, hogy az adott életkorban mire van szüksége szervezetünknek ahhoz, hogy egészséges lehessen. Megmutatjuk, hogy mi alapján állíts össze olyan menüt, amellyel egészségesebbé, kiegyensúlyozottabbá lehet tenni a napokat, a munkával és a családdal összeegyeztetve, harmonikus életet lehet kialakítani. Kitérünk a pihenés, a vitaminok, az ásványi anyagok és a folyadékfogyasztás fontosságára. Bemutatjuk azokat a betegségeket, amelyek tápanyaghiányból adódnak és megmutatjuk ezek megelőzési lehetőségeit. A növényi alapú táplálkozásról is beszélünk, és bemutatjuk a legalapvetőbb élelmiszerek hatásait is.

A tanfolyam végén certifikátot állítunk ki, amellyel igazolhatod, hogy elvégezted a Táplálkozási tanácsadó tanfolyamot.

 

Belevágnál?

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, nincs más teendőd, mint weboldalunkon regisztrálni a Táplálkozási tanácsadó képzésre!

Valami mást is szívesen tanulnál, akkor válogass online képzéseink közül, biztosan megtalálod a Neked valót!

Forrás: thebrightacademy.hu; cziffravivien.hu

Képek: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések