fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Hogyan válj képzett bérügyintézővé? Tippek a sikerhez!

Hogyan válj képzett bérügyintézővé? Tippek a sikerhez!

Adunk neked egy útmutatót, eláruljuk, hogyan lehetsz képzett bérügyintéző, milyen feladatok, lehetőségek várnak rád. Tippek a cikkben!

 

A bérügyintéző részszakképesítés népszerűsége

A népszerűségi listákon évek óta töretlenül tartják magukat a pénzügyi ágazat szakmái. Ilyen pl. a bérügyintéző, a társadalombiztosítási ügyintéző, vagy a pénzügyi-számviteli ügyintéző.

 

Mik a bérügyintéző feladatai?

A bérügyintéző munkaköréhez elsősorban a bérszámfejtéssel, munkaerő gazdálkodással kapcsolatos feladatok tartoznak. Ilyen feladat például a bérszámfejtés, nyilvántartások vezetése, a munkavállaló munkaviszonyával kapcsolatos ügyintézés, az adatgyűjtés, iratkezelés.

 

Miért fontos szakma a bérügyintéző?

 

A bérügyintéző szakma olyan területekhez kötődik szorosan, mint a munkaügy, a pénzügy vagy a számvitel. A bérügyintéző fő feladatának a bérszámfejtést tekinthetjük. Sokan nem is tudják, nem is gondolnák, hogy a bérkifizetést milyen összetett, bonyolult munka előzi meg. A bérügyintézők munkája alaposságot, felkészültséget, folyamatos tudást, tudásfrissítést igénylő pálya, hiszen nem mindegy, hogy a pénzügyeink kinek, milyen tudású szakembernek a kezében vannak.

 

Ki lehet bérügyintéző?

A képzés megkezdéséhez nincs szükség előképzettségre, csupán az érettségi meglétével belevághatsz a tanulásba! Nincs felső korhatár.

Mivel távoktatásról van szó, internetre és laptopra vagy asztali számítógépre is szükséged lesz. Fontos tudnivaló, hogy a bérügyintéző képzés részszakképesítést ad.

Ha mindig is jó voltál matekból és jól átlátod az összefüggéseket, ha kitartó, precíz, norma- és szabálykövető vagy, akkor ideje elgondolkodnod egy új szakma, a bérügyintéző megszerzésén!

Miért érdemes belevágni a tanulásba?

Alig 14 éves korunkban, amikor el kell döntenünk, hogy milyen szakmát tanuljunk, milyen középfokú iskolába lépjünk tovább, legtöbbünknek még nincs világos elképzelése a jövőjét illetően.

A bérügyintéző képzésre nagyon sokféle végzettséggel rendelkező hallgató jár. Van aki már eleve, a pénzügyek világából érkezik. De sokuknak már teljesen más irányú végzettsége, akár diplomája is van, de aztán rájött vagy úgy döntött, hogy nem az eredeti szakmája az, ami igazán közel áll hozzá, amit egész életében boldogan végezne.

Ilyenkor jön a képbe a felnőttképzés világa, amely már évtizedek óta rengeteg tanfolyami lehetőséget kínál, amellyel mindenki megadhatja magának az esélyt, hogy váltson, hogy új ismeretekre, szakmára tegyen szert. Mindezt akár távoktatásos formában, munka és család mellett is, rugalmas időbeosztással.

 

Miért pont távoktatásos tanfolyam?

Egyre népszerűbb a hallgatók, a tanulni vágyók körében a távoktatásos forma. Hiszen mennyivel egyszerűbb az otthonod kényelméből, saját időbeosztással, költségkímélően szakmát tanulni! Otthonod kényelméből, hiszen nem kell tantermi képzésre menned. Akár a kanapéról is tanulhatsz. Költségkímélő, mivel így utaznod sem kell az oktatás helyszínére, vagyis nincs útiköltség. Az idődet pedig csak te osztod be, nem kell senkihez sem alkalmazkodnod. Ha éppen éjszaka, vagy a gyermeked alvásidejében tudsz lecsippenteni egy kis időt a tanulásra, már tettél azért, hogy új szakmád lehessen!

Mi adjuk a szakértelmünket, a tananyagot, a segítséget, neked pedig csupán egy számítógépre és internetre lesz szükséged ahhoz, hogy megfelelően abszolváld a képzést! Jól hangzik ugye?

 

Miből áll maga a képzés?

A bérügyintéző OKJ-s képzés nagyon népszerű, évente több ezren végzik el és jutnak OKJ-s bizonyítványhoz.

Jelenleg mindössze 4 hónap alatt elvégezhető a 120 órás képzés, amely szakmai vizsgával zárul. Távoktatásos formában igazán kényelmesen megszerezhető szakma, munka és család mellett is. Csupán kitartó tanulásra lesz szükséged ahhoz, hogy az elméleti tudásodat gyakorlatban is kamatoztatni tudd. A képzés során olyan programokat meg fogsz tanulni használni, melynek elsajátításához szükséged van alapvető számítógépkezelői tudásra. Szakmai követelménymodul a munkaerő-gazdálkodás és a bérügyi szakfeladatok ellátása.

Milyen feladatokra számíthatsz, ha elvégzed a képzést?

Még mielőtt azt gondolnád, hogy csak a bérkifizetés előtti napokon lesz feladatod, tudnod kell, hogy ha pl. könyvelő irodában helyezkedsz el, akkor nemcsak egy cégnek fogsz számfejteni, így természetesen nem egy napon lesznek a kifizetések sem. Csak egy egyszerű példa: ha valaki megbízással dolgozik, akár csak egy napot is, akkor azt is rögtön számfejteni kell.

Ezen kívül minden olyan feladat a munkakörhöz tartozik, ami a munkavállalóhoz kapcsolódó bérkiadás számfejtése. Ilyen lehet egy időközi kifizetés, jutalom vagy akár egy pályázat. Sőt korábban az éves adóbevallás elkészítése is a bérszámfejtő feladata volt.

Mivel fő feladatod a bérszámfejtés és az ahhoz kapcsolódó további adminisztráció lesz, ezért folyamatosan figyelemmel kell kísérni az adó- és munkaügyi jogszabályok változásait, és azt megfelelően kell tudni alkalmazni is. Hiszen csak akkor fogsz tudni jól dolgozni, ha naprakész és pontos ismeretekkel rendelkezel a szakmádat érintő kérdésekben.

Bár a bérszámfejtés ma már szinte teljes mértékben számítógépes programokkal történik, nem fog helyetted mindent tudni és megoldani. Igaz már kockás papírra sem nagyon lesz szükséged, viszont jól kell tudnod megadni a fő- és alapadatokat ahhoz, hogy a program jól tudjon számolni, és ezáltal a megfelelő bér kerüljön kifizetésre.

Ebből is jól látszik, hogy a bérügyintéző munkája sokrétű, egymásra épülő feladatokból áll.

 

Milyen képességekre van szükséged a bérügyintéző szakmához?

Legfontosabb, hogy jó logikával és precizitással rendelkezz. Fontos még, hogy jól tűrd a monoton munkavégzést, és képes legyél a stresszt jól viselni. Tudnod kell, hogy az OKJ-s bizonyítvány megszerzésével nem állhat meg a tanulás, hiszen a törvény, a jogszabályok folyamatos változása folyamatos tanulást, naprakész tudást igényel.

 

Mitől számít „érzékeny szakmának” a bérügyintéző?

Egyrészt: a bérügyintéző a munkája során olyan adatokkal dolgozik, melyek nem publikusak, másnak nem lehetnek hozzáférhetők. Például a munkavállaló személyes adatai nem kerülhetnek nyilvánosságra, és a GDPR-t ebben az esetben is figyelembe kell venni. A munkavállaló bére és egyéb juttatásai sem nyilvános adatok, ahogy a kifizetés módja sem.

Másrészt: a munkavállalók egyik legérzékenyebb pontja a bérük, melynek pontosságáért a bérszámfejtő felel. Ha ezt nem jól számolja ki, mert téveszt, vagy valami kimarad, akkor nem a megfelelő bér kerül kiutalásra, aminek további következményei és ezáltal feladatai lesznek.

Ezek miatt rendkívül figyelmesnek és titoktartónak kell lenni ebben a szakmában.

 

Mire kell figyelned a munkád során?

A legegyszerűbb helyzet, amikor a munkavállaló a teljes hónapban a szokásos rend szerint dolgozott, így minden különlegesség nélkül elvégezhető a bérszámfejtés.

Viszont ha a munkavállaló pl. betegség miatt már keresőképtelenné vált, máris változik minden, ilyenkor már máshogy kell számolni a bért. Ilyenkor már a társadalombiztosítási ügyintézés is előtérbe kerül, mivel ilyenkor a bérszámfejtő feladata a dolgozó bejelentése is a keresőképtelenségről.

A keresőképtelenség mellett figyelembe kell venni többek között a szabadságot, a túlórát, a gyermek(ek) után járó kedvezményt, és minden egyéb, akár eseti díjazást, bérkiegészítést is.

Ezek mellett egy gyermek születése után az anyának járó díjak ügyintézése is fontos feladatai közé tartozik.

Egyre nagyobb az elvárás, hogy a bérügyintézők is beszéljenek nyelveket, hiszen nem csak hazai munkavállalók vannak. Fontos a számítógépes tudás, a megfelelő magyar és EU-s jogszabályok ismerete, illetve a pontos adatkezelés.

Hol lehet elhelyezkedni?

A bérügyintéző végzettséggel a mai napig könnyű elhelyezkedni, mivel egy nagyon keresett szakmáról van szó. Akár válogathatsz is a betöltetlen álláshelyek között.

Bérszámfejtőkre gyakorlatilag a világ szinte minden pontján szükség van. Mindenhol szükség van a bérek nettósítására és annak kiutalására.

Bérszámfejtőt általában a nagyobb cégek alkalmaznak, illetve természetesen a közszférában lehet még ezzel a végzettséggel elhelyezkedni.

Mégis, a legáltalánosabb elhelyezkedési lehetőség könyvelő irodákban van, hiszen ők legtöbbször bérszámfejtéssel is foglalkoznak. Igencsak eltérő, mégis összefüggő szakma képviselői dolgoznak együtt egy könyvelő irodában. A bérügyintézők elsősorban a munkavállalók bérügyeivel foglalkoznak, a könyvelő iroda többi munkatársa pedig elsősorban számlákkal, a munkájuk mégis szorosan összefügg.

 

Milyen bérre számíthatsz?

Minél nagyobb tapasztalattal rendelkezel, annál megbecsültebb leszel, és a jó szakembert jól megfizetik a cégek, ezzel is elismerve a munkájukat és annak fontosságát. Márpedig ez egy igen fontos szakma, és ha jól csinálod, nem lesz okod a panaszra a saját béred tekintetében sem.

 

Milyen munkakörökben lehet elhelyezkedni a bérügyintéző végzettséggel?

Ha elvégezted a képzés és sikeresen levizsgáztál, több munkakörben is tölthetsz be pozíciót:

  • bérelőkészítő
  • bérszámfejtő és kalkulátor
  • bérügyi adminisztrátor
  • bérügyi asszisztens
  • bérügyi előadó
  • bérügyintéző
  • analitikus könyvelő

Milyen egészségügyi hatásai vannak a bérügyintéző szakmának?

Munkádat egy irodában, zárt térben fogod végezni, egyedül vagy több kollégával együtt. A bérügyintéző szakma elsősorban ülő tevékenység. Jól tudjuk, hogy az ülés rendkívül erős hatással van a gerincre és az ízületekre, emiatt fontos, hogy meghatározott időközönként felállj és átmozgasd magadat. A napi munkád nagyobb része számítógép előtt ülve fog történni, ami a szemeidre sem lesz túl jó hatással. De előzd meg a bajt és pihentesd, tornáztasd a szemeidet is! A megelőzés mindig jobb befektetés.

Folyamatos kapcsolatot lehet a munkavállalókkal, amennyiben te is egy cég alkalmazottja vagy. Ha könyvelő irodában dolgozol, akkor kisebb eséllyel fogsz a konkrét munkavállalókkal találkozni.

 

Melyek azok a pénzügyi képesítések, amelyek közel állnak a bérügyintéző szakmához?

Természetesen a legközelebb a társadalombiztosítási ügyintéző áll, sokan párhuzamosan végzik a két képzést, hiszen egymástól alig elválasztható szakmákról van szó.

Ebbe a csoportba tartozik még a vállalkozási és bérügyintéző, és a vállalkozási ügyintéző. De rokonszakma a pénzügyi-számviteli ügyintéző és a vállalkozási mérlegképes könyvelő is, ez utóbbi már pénzügyi előképzettséget is igényel.

 

Kiknek ajánljuk a bérügyintéző részszakképesítés megszerzését?

Elsősorban azoknak, akik reál beállítottságúak. Fontos, hogy jó logikai készséggel, rendszerszemlélettel, megoldó-képességgel rendelkezz. Fontos még, hogy nagy precizitással, felkészültséggel, alapossággal akard végezni a munkádat. Ne ijesszen meg, ha kijön egy újabb törvénymódosítás vagy egy újabb jogszabály. Tudd azt feldolgozni, a gyakorlatba átültetni, jól alkalmazni. A számítógép legyen a barátod, tudd úgy használni, hogy azt érezd, hogy a segítségedre van, gyorsítja, könnyíti a munkádat. Légy titoktartó, szabálykövető és figyelmes.

Ha ilyen beállítottságú vagy, akkor megtaláltad életed szakmáját!

 

Kedvet kaptál?

Más pénzügyi és ügyviteli képzéseink mellett a bérügyintéző képzést is megtalálod! Várunk szeretettel képzésünkön!

 

Forrás: nive.hu; mszoe.hu; ado.hu

Képek: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések