fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Hogyan lehetek adótanácsadó?

Hogyan lehetek adótanácsadó?

 

Ebben a posztban választ adunk a következő kérdésre: Hogyan lehetek adótanácsadó? Ki az igazán sikeresen adótanácsadó? 

 

Miért hasznos egy ügyes adótanácsadó?

2019. szeptembere óta tudjuk, hogy 2020-ban megszűnik az OKJ. Idén azonban még valóra válthatod az álmodat, és akár adótanácsadó is lehet belőled! A tanfolyam elvégzése után, a betölthető munkakörök közé tartozik: az adószakértő, szaktanácsadó, valamilyen gazdasági vagy költségvetési szervezet vezetője. 

Ebben a posztban megismertetünk azzal, hogy mivel foglalkozik egy adótanácsadó pontosan és mi egy adótanácsadó feladata és hogyan épül fel a tanfolyam.

Adózás története nagyjából egyidős az emberiséggel. 

Természetesen egyes korok szerint változtak, azonban állandó elemeket is észrevehetnek a szemfülesebbek. Az első közösségek kialakulása után már egyértelművé vált, hogy a közös teherviseléshez előbb vagy utóbb szükség lesz arra, hogy kialakítsák a közösségi működés gazdasági alapjait. Az ókorban ez már egy olajozottan működő gépezet volt, hiszen a rosette-i kövön vagy akár az Ószövetségben is olvashatunk adózásra vonatkozó részeket. Nem mindenkitől pénzben hozzájárulást vártak, voltak akik jószággal vagy terménnyel fizettek, ez pedig adózás helyett ajándéknak vagy adománynak nevezték. Az első állami adóbehajtó szervezetet Augustus császár hozta létre.

Magyarországon viszonylag későn, csak a XIX. század második felében jöttek létre Magyar Királyi Adóhivatalok, aminek a jogutódja a mai Nemzeti Adó – és Vámhivatal. 

Láthatjuk, hogy adózás története hosszú-hosszú időre nyúlik vissza. Az adózás azonban sok esetben nem lett egyszerűbb az évek során, és ahol az adózás létezik, ott az adószabályok is megtalálhatók. 

Az adószabályok nem állandóak, szinte évről-évre változnak és ha nem tartjuk őket szemmel, előfordulhat, hogy súlyos büntetéseket rónak ki ránk. Az adózási jogszabályok sokszor bonyolultak, nehezen átláthatóak egy laikus számára, ámde nagyban befolyásolják egy vállalkozás vagy magánszemély életét is. 

Ekkor jön képbe egy ügyes adótanácsadó és az adótanácsadás! Egy adótanácsadónak megvan a kellő szaktudása, ismerete és nem utolsó sorban a türelme ahhoz, hogy adójogi kérdésekkel foglalkozzon! 

Mivel foglalkozik egy adótanácsadó? 

Szerencsére az idei évben az OKJ tanfolyamok még lehetőséget adnak arra, hogy egy adótanácsadó okj képzés keretén belül egy éven belül elvégezheted a tanfolyamot. Az adótanácsadó képzés elvégzéséhez előképzettség szükséges minden esetben.

Az adótanácsadás egy igazi bizalmi feladat és nem utolsósorban a tanfolyam elvégzése után, sikerrel pályázhatsz akár felsővezetői pozíciókra is. Ha úgy döntesz a képzés elvégzése után, saját adótanácsadói karrierben fognál és az adótanácsadás a te utad azt is megteheted! Az adótanácsadó képzés, friss és gyakorlatias tudást biztosít, amivel sikeresen navigálhatják ügyfeleiket a folyton változó adójogi vizeken. Az adótanácsadó tanfolyam célja, hogy gyakorlati tudást adjon a hallgató kezébe, fejlessze a tudását, emellett bővítse azokat a kompetenciákat, amik szükségesek a későbbi szakmai előremenetelében. Nagy hangsúlyt fektet az adótanácsadó tanfolyam arra, hogy a hallgató a megszerzett tudás anyagot a gyakorlatban is tudja majd később alkalmazni.  

Az adótanácsadó tanfolyam elvégzése után az adótanácsadó az általános feladatok mellett széleskörű tevékenysége lát el

Az adótanácsadó feladatai

Az adótanácsadó feladata, hogy pénzügyi és vagy igazgatási területen képes legyen vezetői feladatokat ellátni. Emellett vállalkozásokat, magánszemélyeket vagy egyéb szervezeteket támogatni a munkájával. Ezek közé tartozik a költségvetéssel kapcsolatos bevallások elkészítése, javaslatok tétele az ügyfelek számára különös tekintettel az adózási jogszabályokra. Tanácsadot adhat egy-egy szervezet számára abban, hogy a számukra megfelelő adózási formát válasszák ki. Emellett képviseli az adott szervezetet adóhatósági kérdésekben, egyes ellenőrzésekkor, vagy adóigazgatási eljárások során. Egy adótanácsadó javaslatokat tehet különböző adózással vagy pénzügyi vagy könyvelési kérdésekben. Elkészíti a vállalkozás számára az időszakos belső elemzéseket, igyekszik az adó kockázatot csökkenteni. 

Az adótanácsadó feladata, hogy teljes mértékben odafigyeljen az ügyfele érdekeire, és képviselje őt adóhatósági ügyekben, vagy adóügyek lebonyolításában. Folyamatosan figyelemmel kell, hogy kísérje a jogszabályok változását, fontos, hogy naprakész legyen. Emellett előzetes elemzéseket is készít egy-egy szervezet számára, adózási szempontból. Az adótanácsadás része, hogy adózási szempontból fontos szerződéstervezeteket is előkészítsen az ügyfél számára. Kiemelten nyomon követi ügyfele adózási helyzetét, hol tud adót megtakarítani vagy hol kaphat adóvisszatérítést. 

Az adótanácsadó feladata, többek között az adóátvilágítás és adminisztrációs átvilágítás is. Nélkülözhetetlen a személyes tanácsadás és konzultáció is, és az adóbevallások előkészítése is az adótanácsadó feladata lehet. 

Kötelező érvényűen felügyeli az adókötelezettségek teljesítését és szakmai iránymutatást nyújt adóügyi kérdésekben. A tanfolyam során megtanulja a hallgató, hogyan tudja önállóan értelmezni és követni az új adójogi eljárási folyamatokat és alkalmazni a közigazgatási eljárási szabályokat. 

A képzés alatt megtanulja a hallgató, hogyan tudja alkalmazni a hazai és nemzetközi adójogszabályokat, tisztában lesz az Európai Uniós tagállamokat érintő adójogszabályokkal is. 

Adótanácsadóként kialakíthatod egy cégnél a béren kívüli juttatások rendszerét, pl. Cafeteria rendszert. 

 

Hogyan lehetek adótanácsadó?  

Ahhoz, hogy adótanácsadóként dolgozz, fontos, hogy meglegyen a megfelelő szakmai előképzettség, ami jelen esetben a mérlegképes könyvelő és egy év szakmai gyakorlat. 

Miért kifizetődő az adótanácsadás? 

Természetesen, ha megkérdezünk egy kisiskolást, hogy mi szeretne lenni, ha nagy lesz, valószínűleg nem a pénzügyi szektor egyik legjobban fizető ágát fogja megemlíteni. A kisfiúknál gyakori válasz, hogy traktor vezető vagy tűzoltó, míg a kislányok tanárnéniként szeretnének dolgozni. Az utóbbi években nemcsak az informatikai piac nőtt nagyot, hanem a pénzügyi szektor is, ugyan nem olyan robbanásszerűen, inkább lassan de stabilan. Rengeteg külföldi cég egyre komplexebb munkakörű feladatokat hoz Magyarországra, sok esetben még így is olcsóbb számukra a feladatokat magyar szakemberekkel végeztetni. Megnőtt a kereslet a stabil angol nyelvtudással rendelkező pénzügyi szakemberek iránt. Mivel a kereslet és a kínálat között jelentős a különbség, ezért sokkal több szakemberre lenne igény, mint ami a piacon található. Ez érthetően jelentősen megnöveli a versenyt a cégek között, hiszen szó szerint vadászni kell a jó pénzügyesekre. Egy pályakezdő adótanácsadó fizetés is jelentősen az átlag felett van. Ha esetleg az egyetemi évek alatt szert tettünk némi munkatapasztalatra akkor még magasabb fizetésre számíthatunk. 

Tapasztaltabb adótanácsadók fizetése az országos átlag háromszorosa is lehet. Természetesen ezek a fizetések cégenként eltérőek lehetnek ugyanígy befolyásolja a szakterület és a pozíció is.  

A munkaerőpiac folyamatosan változik, azonban Magyarországon ma közel 60 féle adót vet ki az állam és közel 2 millió társas és egyéni vállalkozás az, aki adót fizet. 

A fizetési juttatások mellett érdemes megemlíteni, hogy adótanácsadóként, független egyéni vállalkozók is lehetünk. Ez az jelenti, hogy te döntöd el, mikor kinek és mennyiért dolgozol. Emellett, mivel egyéni vállalkozó vagy, a munkád alapja a szaktudás, tehát nem szükséges több millió forintért kft-t alapítani. Te döntöd el az okj tanfolyam befejezése után, hogy cégnél szeretnél – e elhelyezkedni, vagy saját céget alapítani és egyszemélyes adótanácsadóként dolgozni. 

 

Kiknek ajánljuk az adótanácsadó tanfolyamot? 

Az okj megszűnése után kevés lehetőség lesz arra, hogy az egy év alatt szakmát sajátítsunk el. 

Első sorban azoknak akiket érdekel az adózás világa, vonzó számukra a pénzügyi szektor. Olyanok számára is, akik esetleg könyvelőként saját vállalkozást szeretnének alapítani könyvelőként és szeretné kibővíteni a szolgáltatási lehetőségeit. Könyvelőként ez jelentősen megnöveli a versenyképességet és szélesítheti a megbízói körödet. 

A könyvelőtől ma nem várják el szorosan, hogy adótanácsadóként is funkcionáljon, hiszen a képesítése és a tudása nem megfelelő erre. Ma Magyarországon nem válik el szorosan az adótanácsadó és a könyvelő szakma.

Ha esetleg meglévő ügyfeleid vannak akkor azonban sokszor tapasztalhattad,  már – már elvárják, hogy segíts az esetleges adóügyekben vagy adóoptimalizálásban. A felnőttképzés elvégzése után erre lehetőséged lesz. 

Azok számára is jó kiugrási lehetőség akik esetleg jogi gazdasági vagy pénzügyi diplomával rendelkeznek, de még csak tapogatóznak, a szakosodást illetően. Az adótanácsadó szakma jelentősen javítja az elhelyezkedési lehetőségeket, akár egy könyvvizsgáló cégnél is. 

Ha szeretsz jogszabályokkal és számokkal foglalkozni, akkor az adótanácsadás lesz a te utad. Ha szeretsz egyedül, magányos farkasként dolgozni, számolni, elmerülni egy-egy feladatban akkor az adótanácsadás során jól érzed majd magad. A munka során jórészt egyedül leszel, de ne feledd az üzleti kommunikáció és a megfelelő ügyfélkezelés is elengedhetetlen lesz. Ha kedveled a keretrendszereket, elfogadod a szabályokat, nem okoz gondot az önálló munkavégzés, akkor indulj el még ma ezen a pályán! 

 

Hogyan épül fel az adótanácsadó okj tanfolyam? 

 

2020. végén megszűnik az OKJ képzés, ezért ez az utolsó alkalom, hogy az adótanácsadó képzés ilyen formában elérhető. 2021-től ez a képzés a felnőttképzés keretei között már nem lesz elérhető. A képzés online tanfolyam formájában is elérhető, távoktatásban is elérhető, tehát nem kell utaznia sem, az otthonodban szerezhetsz piacképes szakmát. A képzést kicsit kevesebb, mint egy év alatt el tudod végezni, 192 óra elméleti képzés és 82 óra gyakorlati óra alatt. A hallgatók egyénileg sajátítják el a 192 óra elméleti képzés anyagát, az általunk biztosított tananyagok, jegyzetek segítségével. A konzultációk alkalmával a 84 órás gyakorlati tananyag elsajátítása az interneten keresztül, egy keretrendszer segítségével valósul meg.

A távoktatás előnye, hogy a hallgató saját ütemben, az otthona kényelméből végezheti el a tanuló a szakképesítést. A saját időbeosztásod szerint tanulhatsz, az általunk biztosított tananyagokból, költségkímélő módon. Az online képzések 2020-ban még nagyobb hangsúlyt kaptak, mint eddig, hiszen a pandémia miatt egyre népszerűbbek. Költséghatékonyak, hiszen a lehetséges utazás költségei elmaradnak és kényelmesek is, hiszen ki ne szeretne otthonról egy új jól fizető szakmát a magáénak tudni?

 

Képzési tematika

10766-16 Jogi ismeretekhez kapcsolódó feladatok

10767-16 Az adózás rendje, adóigazgatási eljárás

10768-16 Közvetlen adózási feladatok

10769-16 Közvetett adózási feladatok

10770-16 Egyéb adózási feladatok

10771-16 Számviteli feladatok ellátása

10772-16 Adótanácsadási tevékenység   

 

Jól látható tehát, hogy az adótanácsadói okj tanfolyam nagy hangsúlyt fektet arra, hogy lépésről-lépésre sajátítsa el a tanuló az adótanácsadás alapjait. Első tananyagok során a megfelelő jogi szabályok megismerése a cél és az ehhez kapcsolódó gyakorlati feladatok. A következő részben az egyéb adózási feladatok, majd a számviteli feladatok ellátását veszi át a képzés. Végezetül talán a legfontosabb rész következik ami maga az adótanácsadási tevékenység megismerése. 

 

Ha kedvet kaptál a szakma elsajátításhoz vedd fel velünk a kapcsolatot még ma!

  

Forrás: wikipedia.org; eniac.hu; fizetesek.hu; origo.hu

Kép: Unsplash

Bartucz Barbara

További bejegyzések