fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Helyezkedj el hiányszakmában földmunkagép kezelő tanfolyamunkkal!

Mit csinál egy földmunkagép kezelő? Mit tanulhatsz a földmunkagép kezelő tanfolyamunkon? Ne habozz. Olvasd el cikkünket, melyből mindezeket megtudhatod.

 

A kezdetek

Az emberiség folyamatosan arra törekszik, hogy munkáját megkönnyítse. Ez a folyamat már az őskorban megkezdődött, pl. botok, kövek, állati csontdarabok „munkaeszközként” való használatával, hogy a mindennapi életet könnyebbé tegyék. Aki talált magának ilyen eszközt, gyorsabban és többet tudott dolgozni annál, mint akinek nem volt ilyenje.

Akkor még nem igen változtatott az ember ezeken a tárgyakon. Úgy használta, ahogy azt megtalálta. Viszont, arra figyelt, hogy olyat keressen, hogy a lehető legjobban megfeleljen a forma.

Később alakítani kezdte eszközeit. A köveket egymáshoz ütögette, hogy lepattanjon, a botot kihegyezte, hogy éles legyen.

Ezek az eszközök, aztán az idő múlásával – az állandó fejlesztéseknek köszönhetően – egyre használhatóbbakká, praktikusabbakká váltak. Ennek eredményeként – sok-sok év alatt – születtek meg a ma használatos gépek, eszközök is.

 

Földmunkagép kezelő szakma bemutatása

A földmunkagép kezelő szakma az építő és anyagmozgató gépkezelő csoportba tartozik.

A földmunkagép kezelő főleg építkezéseken, út-, illetve közműépítéseken végzi munkáját. Árkot, csatornát ás, kiemeli a földet, elhordja és elegyengeti azt. Részt vesz a föld alatti hálózatok – csatorna, villamos, gáz, telefon – vezetésénél előkészíteni a munkákat. Épületek bontásában is segít. Valamint, hídépítésnél is közreműködik.

Összefoglalva, a földmunkagép kezelő feladata a nagytömegű föld mozgatásával járó műveletek elvégzése, és az ehhez használt gépek, berendezések üzemeltetése, kezelése.

 

A gépen elvégzendő feladatok

Fontos, hogy a földmunkagép kezelő földmunkagépével sajátjaként bánjon, melyen a következő feladatokat neki kell elvégeznie:

 • kisebb karbantartási munkák,
 • elhárítja a kis mértékű hibákat,
 • üzemanyagot tankol,
 • ellenőrzi az olaj-, és folyadékszintet,
 • elvégzi a gépápolási teendőket,
 • kicseréli a kisebb alkatrészeket, valamint
 • a műszak megkezdése előtt funkciópróbákat – pl. fék, kormány, irányváltó – hajt végre a gépen.

 

Földmunkagépek fajtái és a velük végezhető munkák

Jogszabály szabályozza a földmunkagépek osztályozását is:

11 univerzális földmunkagépek: Általában fejtik, szállítják, elterítik a talajt, és részben tömörítik is azt.

1111 traktoralapú univerzális földmunkagép

12 kotrók: A talaj kotrással és mozgatással történő kitermelését és átrakodását végzik.

1212 gumikerekes kotrók

1222 lánctalpas kotrók

1223 teleszkópos kotrók

13 árokásók: Speciális gép, egyenes, esetleg köríves árkok ásására. Megkülönböztető jellemzőik az ásási mélység, szélesség és sebesség. Emellett abban is különböznek, hogy milyen talajtípuson használhatóak.

1311 vedersoros árokásók

14 földtolók = buldózerek = dózerek: A talaj odébb tolására, kotrására való. Rakodásra nem képes.

1412 földtolók

15 földgyaluk = talajgyaluk = gréderek: Tereprendezéshez használják. Egy forgatható és állítható gyalukéssel rendelkezik, mellyel a talajrétegekből átlagosan néhány tíz centimétert nyes le.

1522 földgyaluk

16 földnyesők = szkréperek: A gép nagy része egy nyesőládából áll, ami menet közben földforgácsot nyes le a talajból, és azt a ládába gyűjti.

1612 földnyesők

Elvárások a földmunkagép kezelőtől

A földmunkagép kezelő kifinomult érzékeket és maximális figyelmet megkövetelő szakma.

A földmunkagép kezelő fontos feladata, hogy felmérje azt a tömeget, amit megmozgat, hogy a munkagép közben stabil maradjon. Ehhez szinte tökéletes mennyiségi érzékkel és jó egyensúlyérzékkel kell rendelkeznie. És persze az is fontos, hogy ehhez megfelelően válassza ki a gép sebességét.

Képesnek kell lennie a veszélyforrásokat idejében felismerni és azokat elkerülni. A munkavédelmi előírások teljes betartásával kell a munkáját végeznie, mert lássuk be, az építőipar balesetveszélyes, főleg, ha nem figyelünk kellőképpen. Fontos odafigyelni a szükséges védőeszközök használatára is.

Tavasztól őszig sokat kell dolgozni, akár napi 12 órát is. Így sokszor esőben, porban, kánikulában kell munkáját végeznie. Télen viszont jár a jól megérdemelt pihenés. Ekkor lehetőség jut a lazításra és kikapcsolódásra.

Áttekinti, tanulmányozza az építési, és műszaki dokumentumokat, így nem árt, ha a műszaki rajzok látványától sem riad meg. Valamint, dokumentációs kötelezettsége is van. Igaz, itt azért nem kell nagy dolgokra számítani, csak egy kis papírmunkára, mert vezetni kell a munkagépnaplót.

Tudnia kell kiválasztani, és a munkagéphez csatlakoztatni az elvégzendő munkának megfelelő tartozékokat.

A munkavégzés nagyrészét a fülkében ülve kell teljesíteni, ahonnan vezeti munkagépét. Így szükségszerű a jó vezetői készség. Különösen fontos, hogy vigyázni kell a gép melletti emberekre is. Ehhez fontos a jó látás, jó térlátás, finom mozgáskoordináció és a maximális figyelem.

Munkája zajjal és rázkódással jár. Viszont mindeközben hallania kell a motorzajokat, így szükséges a jó hallás.

Ha mindezek teljesülnek, szorgalmas, kitartó, és nem utolsó sorban nagy munkabírású vagy, sikeres leszel a földmunkagép kezelő szakmában! Ha már jelenleg is ezt a foglalkozást űzöd, elmondhatod magadról, hogy különleges képességekkel rendelkezel.

 

Vigyázzunk magunkra munkavégzés során

Nagyon fontos, hogy munkavégzés során is vigyázzunk egészségünkre.

A folyamatos, ugyanabban a testhelyzetben töltött munka nem kedvez testünknek, ezért szükséges, hogy néha megszakítsuk a munkát és átmozgassuk magunk legalább egy rövid tornával. Ha egy nap 8-10 órát adott testhelyzetben, pl. ülve töltünk, azt mindenképpen kompenzálni, ellensúlyozni kell még munkavégzés közben vagy legalább utána. Munka közben használjunk ki minden lehetőséget a mozgásra, akár sétáljunk kicsit a szünetben és nyújtózkodjunk egy nagyot.

A rendszeres mozgás javítja a vérkeringést, erősíti a szívizmokat, ezáltal pedig növeli az frissességérzésünket, valamint csökkenti a stresszt. Meglátod, hogy utána a munka is gyorsabban fog menni!

Ráadásul, megfelelő odafigyeléssel megelőzhetjük a különféle egészségügyi bántalmakat. Mozgásra fel és ne felejtsük el a kellő folyadékbevitelt sem!

 

 

A szakma iránti kereslet

Ahogy az előbb olvashattad, sokszor embert próbáló, férfias szakma ez. Nem képes mindenki az elvárásokat teljesíteni. Viszont, ha Te vagy az, akinek nem tudtunk olyat mutatni, ami kifogna rajta, akkor egy hiányszakmában dolgozhatsz, ami azt jelenti, hogy tolongani fognak érted a munkáltatók.

A földmunkagép kezelő, építőipari jellegű foglalkozás és mint tudjuk, jelenleg dübörög ez az ágazat. Sok a külföldi befektető, így megszámlálhatatlan az építési beruházás. Napjainkban rengeteg autópálya, bevásárlóközpont, irodaház és lakópark épül. Ezeken az építkezéseken mind nagy szükség van földmunkagép kezelőkre.

Ezért nagy az építkezéseken dolgozó képzett munkaerő iránti kereslet.

Külföldön is kapkodnak a földmunkagép kezelőkért. OKJ-s végzettséget szerzett hallgatóink, külföldi munkavállaláshoz szükséges Europass bizonyítvány-kiegészítőt igényelhetnek, így majd Te is kérheted ennek kiállítását!

 

Földmunkagép kezelő tanfolyamunkról

A 32 582 02 OKJ számú földmunkagép kezelő tanfolyamunk 2-3 hónap alatt elvégezhető. 24 óra elméleti és 36 óra gyakorlati oktatásból áll. Láthatod, hogy nem fogja elvenni sok idődet.

Számos városban lehetőség van a tanfolyam elvégzésére, pl. Budapesten, Győrben, Kaposváron, Szegeden, Székesfehérváron. A képzés oldalán ezt részletesen meg tudod nézni.

A tanfolyam díját nem szükséges egyszerre befizetned, akár több részletben is kiegyenlítheted.

Szakképzett és felkészült oktatóinkhoz a képzés során bizalommal fordulhatsz kérdéseiddel.

Azon kevés felnőttképző cégek egyike vagyunk, akik hatósági vizsga szervezését is vállalják, amivel gépkezelői jogosítványt tudsz szerezni. A hatósági vizsgát így azonnal leteheted. Ha belevágsz a tanfolyamba, hamar arra eszmélhetsz, hogy kezedben a földmunkagép kezelő jogosítvány.

 

Mi szükséges a tanfolyami részvételhez?

 • 18. életév betöltése.
 • Alapfokú iskolai végzettség, vagyis a 8 általános megléte.
 • Szakmai alkalmasság igazolása a foglalkozás-egészségügyi szakellátó hely orvosa által.

 

Földmunkagép kezelő tanfolyam követelménymoduljai

 • Gépkezelők általános ismeretei
 • Földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő speciális feladatai

 

Hasonló tanfolyamaink

Érdekelnek a gépkezelő szakmák? Akkor nézd meg emelőgépkezelő és targoncavezető tanfolyamainkat is. 2-3 hónap alatt elvégezheted ezeket az OKJ-s képzéseket is.

Tananyagainkat és oktatási segédleteinket a gépkezelői szakmában elismert oktatók közreműködésével állítottuk össze.

 

Felkeltettük érdeklődésedet?

Ha érdekel földmunkagép kezelő OKJ-s tanfolyamunk, nincs más dolgod, mint regisztrálni weboldalunkon. Ezután mindent e-mailen elküldünk Neked, ami a részvételhez szükséges.

Várunk szeretettel!

 

 

Forrás: eletpalya.munka.hu, nive.hu, palyaorientacio.munka.hu, wikipedia.hu, agroinform.hu, nkp.hu, szerszamgepgyartas.hu

Képek: Unsplash

Kiskó Anikó

További bejegyzések