fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Relaxációs technikák és meditációs gyakorlatok tanfolyam

Oktató:

Pekáry Dorottya

[tba_ribbon]
bruttó

18 990 Ft

Egyszeri összeg

[tba_icon_list_display]

Áttekintés:

Hogyan épül fel a(z) Relaxációs technikák és meditációs gyakorlatok tanfolyam?

Már korán reggel pörög az agyad, pedig még kávédat sem ittad meg? Másodpercek alatt az egekben a vérnyomásod? Hamar legyengül az immunrendszered? Nehezén fékezed a folyamatosan kavargó gondolataidat? Olyan módszert keresel, amivel végre sikerülne nyugalmat hozni a hétköznapjaidba, és te is sokkal harmonikusabb lehetnél? A hétköznapok számos olyan helyzetet hoznak, amik bizony borsot törhetnek az orrunk alá. Az orrunk előtt megy el a vonat vagy a busz, elkésünk egy fontos találkozóról, és még otthon is halomban áll a takarítanivaló. Ahhoz, hogy megleljük a belső békénket, ez a tanfolyam és a benne található gyakorlati tanácsok segítségünkre lehetnek.

relaxacios-technikak-tanfolyam-1

 

Autogén tréning és más hasznos módszerek

A kezeletlen stressz, a félelem és a szorongás szinte mindennapos kifejezések lettek a modern ember szótárában. A stressz maga azonban nem újkeletű már az ősember esetében is ismert volt, bár neki - lássuk be - más jellegű problémákkal kellett megküzdeni, mint a mai embernek. Az “ üss vagy fuss” reakció stresszhelyzet esetén azonnal bekapcsol, ez főként akkor okoz problémát, ha a főnökünk áll velünk szemben. Így kerül rengeteg stressz elnyomás alá, ami mint a kotyogós kávéfőző bugyog bennünk, és egyszer csak utat tört magának. Sokan még este sem képesek igazán ellazulni, elméjük folytonos pörgése ébren tartja őket. “Miért nem tudok ellazulni?” Ismerős kérdés? A szorongás szép lassan szivárog be az életünkbe, mint egy láthatatlan betegség, és válik a részévé, már - már észre sem vesszük, hogy szorongunk. Járványok, állások megszűnése, a családtagunk elvesztésétől való félelem, mind - mind szorongáskeltő helyzetek, amit ha nem kezelünk felemészt minket.

 

Azoknak, akik pánikbeteg, notórius szorongók, esetleg bármilyen szociális fóbiával küzdenek elengedhetetlen egy relaxációs technika elsajátítása. Mivel napközben számtalan külső és belső inger ér minket, fontos, hogy figyelmünket a megfelelő folyómederbe tereljük. Ezek az ingerek úgy rángatják a figyelmünket jobbra - balra, mint egy teniszlabdát, ezáltal elménk sem tud vele lépést tartani. Ha megtanulunk ezen úrrá lenni és lecsendesíteni, rengeteg energiát tudunk majd megspórolni.

 

A Johannes Schultz által kifejlesztett autogén tréning technika az egyik legismertebb relaxációs technika. Schultz 1932-ben fejlesztette ki a módszert, amikor hipnotizőrként dolgozott. Praxisában megfigyelte, hogy azok akiket kezelt, a hipnózisban kezelt ügyfelei gyakran számolnak be egyfajta kellemes, relaxált állapotról. Rendszeresen tapasztaltak kellemes meleg érzetet, és igen gazdag élményvilágot, ahonnan pihentebben tértek vissza. Schulzt ezt a módszer nevezte el autogén tréningnek, amit később könyv formájában publikált is.
Azért volt ez egy teljesen egyedi módszer, mert ha egyszer valaki elsajátította nem volt szüksége többet hipnotizőrre, hiszen a módszer egyénileg is tökéletesen működött. A páciens önmagát tudta ellazítani. A monoton, egyhangú szövegek ismétlése képes olyan állapotot előidézni, amivel teljesen el tudunk lazulni, ezáltal bármikor alkalmazható. Hatására elengedhetjük a feszültségeket, és kiengedhetjük a fáradt gőzt is.

meditacios-gyakorlat

 

Zárd ki a felesleges zajt!

A tanfolyam módszere hasonlatos az autogén tréning módszeréhez. Hasonlóan ahhoz, a metódus segítségedre lesz abban, hogy képes légy kizárni a felesleges zajokat és elengedd magad egy hosszú és fárasztó nap után. Képes leszel szembenézni a mindennapok stresszes helyzetével, és könnyedén felül tudsz majd emelkedni rajtuk. Tanfolyam során egy szöveget fogsz hallani, ami segít az ellazulásban. A szöveg akár ennyi is lehet: Nyugodt és kiegyensúlyozott vagyok. Elengedem a feszültséget. A lassú testi ellazulás egészen a fejünk búbjától a lábujjakig tart. Lazítsuk el először a lábujjakat, a lábakat, hasunkat felső testünket és fejünket. Ezután következik a lelki és mentális ráhangolódás, ahol a gondolatainkat igyekszünk egy mederbe terelni. Egy olyan állapot megtalálása az ideális, ahol passzívan adunk visszajelzéseket. Még koncentrálunk, de az elménk csendes, nem kalandozik jobbra - balra.

Először csak próbáljunk egy perceket gyakorolni, és ne mondjunk rögtön ítéletet önmagunk felett. Legyünk türelmesek. A módszer segít abban, hogy ellazuljunk, légzésünk nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá váljon.

Vess véget a szorongásnak!

Az, hogy számodra melyik relaxációs technika válik, teljesen személy függő. Ami az egyik embernek működik, a másikból lehet, hogy semmilyen hatást nem vált ki. Választhatod az autogén tréninget, a napi megerősítéseket is. Van akinél beválik, hogy a reggel az ágyban relaxál, más pedig este a zuhany alatt. A sportosabbak inkább heti egy jóga óra keretein belül tudják le a relaxációt. A jóga egyébként számos pozitív élettani hatással bír, akár az egyéni órát akár a csoport órát választjuk. A másik módszer amit válaszhatunk, a progresszív izomrelaxáció technikája. A progresszív izomrelaxáció alatt tudatosan megfeszíthetjük és elernyeszthetjük izmainkat, miközben a légzésünkre is figyelnünk kell. A progresszív izomrelaxáció hatására csökkenhetnek a szorongásos tünetek.

Harmonikus hétköznapok

A relaxációs technikák elsajátítása sok gyakorlást igény, de jó hír, hogy életminőségünk rövid belül rengeteget javul. Mivel a technikák megtanulása időigényes, így nagyfokú kitartásra lesz szükségünk annak érdekében, hogy beépítsük a mindennapokba.Új szokások beépítéséhez minimum 30 nap szükséges, legyen egy rossz szokás elhagyása, vagy a fogyás. A relaxációs technikák hatására javul az életminőségünk, erősíteni tudjuk testünk öngyógyító folyamatait.

relaxacios-gyakorlatok

Kiknek ajánljuk tanfolyamunkat?

 • Azok számára ajánljuk akiknek gondot jelent a stresszkezelés vagy az elméjük lecsendesítése
 • Akiknek a stressz már - már fizikai tüneteket okoz, esetleg alvásproblémával küzenek
 • Emellett azoknak ajánljuk, akiknek nincs lehetőségük Budapest környékén szakember felkeresésére.

 

Az itt tanult relaxációs technika bármikor használható. Reggeli előtt, felkelés után például tökéletes napindító, de este lefekvés előtt is tökéletes. Ha csak 5 perced van ébredés után, relaxáció tökéletes napindító is lehet. Próbáld ki, és nyerd vissza  a kontrollt az elméd felett!

A relaxációs technikák tanfolyam moduljai

1. Modul – Miért van szükség meditációs tréningre?
 • Bevezetés
 • Megelőzzük és kezeljük vele a stresszt
 • Stresszkezelés több lépésben
 • Stresszorok és pozitív stressz
 • Yerkes-Dodson törvény
 • Teszt
2. Modul – A meditációs tréning jótékony hatásai
 • A meditációs tréninggel elérjük a belső béke állapotát
 • Hogyan hat a meditációs tréning a pszichére és a testre?
 • Segítséget nyújt a türelem és pihenés eléréséhez
 • A meditációs tréning hatása a belső erőnkre és az intuíciónkra
 • Hatására többet vagyunk a jelenben
 • Teszt
3.Modul – Relaxációs technikák elsajátítása
 • A meditációs tréning sikeres elsajátításának négy feltétele van
 • Különböző meditációs típusok
 • Autogén tréningről
 • Így néz ki egy autogén trénin
 • Teszt
4. Modul – A meditációs tréning hatása az érzelmeinkre
 • Segít felismernünk a saját érzéseinket
 • Segít nyugodtnak maradnod és kezelned a saját érzéseidet
 • Segít rendet rakni az érzéseid világában
 • Segít abban, hogy a megfelelő időben és megfelelő helyen fejezd ki az érzéseidet
 • Teszt
5. Modul – További relaxációs technikák
 • Reggeli meditációs rutin
 • Menj a természetbe
 • Kerüld a káros szokásokat!
 • Rendszeresen tudatosítsd a testeden lévő energiakapukat
 • Teszt
6. Modul – Bónusz meditációs videók
 • 5 perces vezetett meditáció kezdőknek
 • 10 perces vezetett hála meditáció
 • 10 perces reggeli meditáció
 • 3 perces vezetett meditáció
 • Önbizalom növelő meditáció kezdőknek

 

Hasonló tanfolyam

Mindfulness – Tudatos Jelenlét Online Tanfolyam – II. rész

Mennyit kereshetsz ezzel a szakmával Magyarországon?

(havi bruttó átlagbér)

200 000 HUF
(minimálbér)
1 000 000 HUF
Forrásaink: fizetesek.hu, glassdoor.com.

Kitől fogsz tanulni?

Pekáry Dorottya

2016-ban tettem sikeres záróvizsgát az International Association of Coaching (IAC Coaching) budapesti iskolájának coach-és trénerképzésén, és azóta is folyamatosan képzem magam. Mára felépített coaching praxisom van és örömmel tölt el, hogy végre a hivatásomnak élhetek. Nagy lelkesedéssel adom át neked a tudásom!

Ezek is érdekelhetnek:

Ráépülő képzések: