fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Hogyan legyél profi fotós?

Megmutatjuk, mitől válhatsz profi fotóssá, milyen készségekre, tudásra lesz szükséged ahhoz, hogy magas szinten űzhesd ezt a szakmát!

 

Miért szeretnél profi fotós lenni?

Mindenben meglátod a szépet, a fontos részleteket? Olyat is, amit más észre sem vesz, fel sem figyel rá? Vagy egyszerűen csak kikapcsol, megnyugtat, feltölt a fotózás? Soha otthon nem hagynád a gépedet? Többet akarsz annál elérni, hogy a közösségi oldalakra feltöltött fotóiddal like-okat érj el? Akár még meg is élnél ebből a költséges hobbiból?

 

Milyen készségekre és tulajdonságokra van szükséged, hogy profivá válhass?

Ez az egyik legkreatívabb szakma, melyet géppel művelni lehet. Amilyen a kreativitásod, olyan lesz a munkád, a fotód. Hiszen nem mindegy, hogy a már unalmasan sokszor ismételt fotót látjuk újra, vagy ugyanazt, de teljesen más szemszögből, más megvilágítással.

Fontos a jó kommunikáció. Ahhoz, hogy a megbízást jól tudd teljesíteni, jól kell tudnod kezelni az embereket is.

A fotós hivatás általában nem alkalmazotti lét. Vállalkozó leszel, aki egyre több új embert ismer meg, ezért fontos, hogy megbízható legyél, így a jó híredet is biztosan továbbviszik.

Ritka az olyan fotós, aki mindig műteremben dolgozik. Sokszor ki kell települni, el kell utazni távoli helyekre. Lesz olyan munka, ami akár egyszerre több helyszínen is zajlik. Ezért fontos, hogy az utazást ne nyűgként éld meg, hanem a szakmád, a hivatásod velejáróját.

Hasonlítsuk össze a hobbi fotóst és a profi fotóst!

Boldogan megveszed életed eddigi legdrágább fotós felszerelését, és máris úgy érzed, ezzel csakis profi képeket fogsz tudni készíteni, amit aztán sokan meg is akarnak venni. Ez sajnos koránt sincs így. A drága felszerelések nyilván nem véletlenül drágák, de a tudást, az érzéket nem képesek helyettesíteni.

Aki jól akar ebben a szakmában érvényesülni, annak összetett tudásra lesz szüksége. A fotózás, a szakma élvezete már csak a hab a tortán. Ezen kívül tanulnod, gyakorolnod kell, el kell tudnod adni magad, kereskedő és marketinges is leszel, és a papírmunkát is intézned kell.

A hobbi fotós akkor készít fényképet, amikor meglát valami neki tetszőt, ami megfogja, és úgy érzi meg kell örökítenie. Ezzel, ha ügyes, akár némi pénzre is szert tehet, de azért nem ez a jellemző.
A profi fotósnak ez a munkája. Tehát nem, illetve nem csak hobbiból fog képeket készíteni, hanem felkérésre. A munkák között sok lesz, ami a szívéhez közel áll, és szintén sok lesz, ami „csak” munka, meg kell csinálni. Sok esetben rövid határidővel, ismétlési lehetőség nélkül, akár hétvégén. Erre a legtipikusabb példa az esküvői fotózás. Gondoljunk bele: ezt akkor is jól kell megcsinálni, ha éppen semmi kedved hozzá. Ez már profizmus.

Attól, hogy sokaknak tetszenek a képeid, még nem tudsz a profik közé tartozni. Főleg, ha a családodból vagy a baráti körödből és nem szakmai körökből kerülnek ki a fotóid kedvelői. Ha igazán meg akarod mérettetni magad, akkor vegyél részt pl. amatőr pályázatokon.

Nem lehet minden képből megalkotni a tökéletest, még a megfelelő programok segítségével sem. Ezek a programok arra valók, hogy a jóból még jobbat segítsenek készíteni, de nem tudnak helyetted látni, érzékelni.

Ha már fizetnek a képedért

Ha már eljutsz arra a szintre, hogy pl. egy kiállításon komoly érdeklődést mutatnak a képeid iránt, sőt még fizetnének is érte, akkor már érdemes elgondolkodni rajta, hogy még komolyabban vedd a fotózást és valódi profivá válj.

Költségeid is lesznek, hiszen a kollégákat ki kell fizetni, utaznod kell, stb., de ez ne tartson vissza attól, hogy kitanuld a szakmát!

Ahhoz, hogy megszülessen a számodra tökéletes kép, nem vagy elég te egyedül a gépeddel. Szükséged lesz más szakmák képviselőire is. Mint például sminkes, fodrász, grafikus, vagy akár egy másik fotós is. Egy ilyen stábbal már könnyebb dolgod lesz. Velük már egész más dolgokat lére fogsz tudni hozni. És az ő kapcsolataikkal egész kapcsolati hálót kezdhetsz kiépíteni. Mégis, lehet, hogy a kép csak számodra lesz tökéletes és a megrendelőd számára nem. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, fontos a jó kommunikáció, a folyamatos egyeztetés.

Ha komolyan akarsz foglalkozni a fotózással, akkor a munkák során szerződést is kell kötnöd. Tudod, a szó elszáll…

Hobbi fotósként, ha a közösségi oldalakon megosztasz képeket, az elég. De profiként szükséged lesz weboldalra, ahhoz marketingre és piackutatásra. Hiszen hogyan találnának meg máshogy? Persze a szájhagyomány sem utolsó szempont, de sokkal jobban működik, ha van mit megmutatni hozzá, bárkinek elérhető módon. Ráadásul, ezzel magadat reklámozod, ami nem csak abból kell, hogy álljon, hogy megmutatod a fotóidat, hanem abból is, hogy pl. kulisszatitkokat árulsz el, tanácsokat adsz, azaz érdekességekkel, tartalommal töltöd fel az oldalt.

Egy kis fotós történelem

A fénykép készítés a XIX. század elejétől létezik, bár már a X. századból is vannak feljegyzések a fényképezőgép őséről. Amikor az emberek már nem azzal törődtek, hogy miféle boszorkányság módján jöhet létre egy fénykép, egyre nagyobb igényük lett arra, hogy a pillanatot megörökítsék. A portré készítés immár nem hónapokig tartó festészeti vagy szobrászati folyamat lett, sokkal inkább egy új művészeti, vegyészeti ágé, a fotókészítésé. Sokkal rövidebb ideig tartott, hiszen csak képrögzítésből és képelőhívásból állt. Igaz, maga a képrögzítés akár percekig is eltarthatott. A XIX. század végére már hobbifotózásról is beszélhetünk. Az első színes fénykép már 1861-ben elkészült, de egészen az 1910-es évekig nagyon ritka volt, inkább csak a színezett képek léteztek. 1959. lett, mire az első teljesen automata gép megjelent, 1973. az az első digitális fényképezőgép előállításának éve, és 1991-et írtunk, amikor az első tükörreflexes gép elérhetővé vált.  2003. pedig az első led kijelzőjű digitális kamera megjelenésének éve. Őrült tempójú fejlődésnek lehetünk tanúi.

Fotós tanfolyam

Mindenben meglátod a szépet? Egy olyan fényt, vagy rajzolatot, ami másnak fel sem tűnik? Mert hiába van a kezedben egy profi, drága fényképezőgép a legkülönfélébb objektívekkel, ha nincs a fotózáshoz érzéked. És ha van érzéked, akkor még bőven ráérsz beruházni komolyabb gépre. Viszont az érzék sem elég, ha nincs hozzá kapcsolható tudásod. Először tanuld meg az alapokat: záridő, rekesz, iso érték. Ezek tökéletes alkalmazása nélkül a digitális fotózásban nem fogsz tudni érvényesülni. Ahhoz, hogy tökéletesen alkalmazd, rengeteg gyakorlásra és ezáltal kitartásra is szükséged lesz.

Egy mai fényképésznek már – a digitalizáció korában – nem csak a fényképezőgépet kell tudnia kezelni, hanem az exponálást megelőzően tervezési, szervezési, világítási feladatokat kell elvégeznie, majd a fénykép elkészültét követően az utómunkálatok, de akár a nyomtatás is a feladatai közé tartozik. Ahogy a számítógépek fejlődésnek indultak, úgy indult fejlődésnek a digitális fotózás és vált elválaszthatatlanná a kettő. Hiszen ma már a telefonunk sem más, mint egy számítógép, amivel ráadásul elég jó képeket készíthetünk, de ehhez sem árt a tudás. Persze közel sem tudnak olyan minőséget hozni, mint egy jól összerakott gép és a hozzá párosuló tudás és kreativitás. Tudnod kell, hogy a tanulás ebben a szakmában sem állhat meg, mindig érdemes újabb tanfolyamokat elvégezni.

Ma már a vizuális kommunikáció került előtérbe, így elengedhetetlen, hogy jó képek szülessenek.

Ahhoz, hogy elindulhass a profi fotóssá válás útján, sokat kell tanulnod és gyakorolnod. Kezdd rögtön egy kezdőknek való tanfolyammal. Ugyan kezdőknek való ez a fotós képzés, de mégis nagyon sokrétű, sok mindenbe enged betekintést. Meg fogod tanulni pl. a képalkotás folyamatát, a fény szerepét, a napfény fontosságát, a színhőmérsékletet, bemutatjuk digitális fényképezőgépeket, az objektívek szerepét, és még sok minden mást, amit majd aztán manuálisan te állíthatsz be ahhoz, hogy létrejöjjön a tökéletes kép!

Távlati célok

Most már eldöntötted, hogy mihez fogsz kezdeni a tudásoddal? Ahhoz, hogy megvedd azt a gépet, amit aztán élvezettel és tudással fogsz használni, tudnod kell, hogy milyen távlati céljaid vannak vele, és hogy mi az, amit fontosnak tartasz benne. Kezdjük a piszkos anyagiaknál. Hatalmas árkülönbségek lehetnek, ezért legyünk megfontoltak. Ha hobbira fogjuk használni a gépet, még mindig dönthetünk úgy, hogy elég egy kompakt gép, de úgy is, hogy inkább több objektívvel rendelkező gépbe ruházunk be. Ha a megélhetés felé szeretnénk tartani, akkor is végig kell gondolnunk, hogy mit akarunk tenni? Mi lesz a fő munkánk? Esküvői fotózás? Természetfotózás? Tárgyfotózás? Fotóriporterkedés? Ugyanis olyan nincs, hogy egy gép mindenre jó. Szereted, ha te magad állíthatsz be mindent, az utolsó részletekig vagy dolgozzon helyetted a gép is? Esetleg ezek kombinációja jobban érdekel? Szükséged lesz vázra? Nagyon sok márka létezik, érdemes kézbe venni, kipróbálni, szakmabeliektől tanácsot kérni, teszteket olvasni róluk.

Munkalehetőség

Ha már biztos vagy benne, hogy a fotós szakmából szeretnél megélni, akkor csináld úgy, hogy a lehető legjobban érezd benne magad.

Ha már a kezedben van a tudás, akkor érdemes megtalálnod a fő csapásirányodat. Mivel szeretnél igazán foglalkozni? Rendezvény fotózás, tárgyfotózás, portréfotózás, netán a fotóriporterkedés a szíved vágya? Vagy inkább stock fotókat készítenél? Esetleg még kombinálhatod is ezeket! Hiszen egy esküvőn is lehetnek olyan pillanatok, képek, szögek, fények, amelyek a családnak nem sokat érnek, de egy stock fotós oldalon sokat kereshetsz vele. Érdemes mindig nyitott szemmel járnod, ez lesz a hivatásod egyik legfontosabb ismérve.

Nos, hogyan is lehetsz profi fotós?

Tanuld meg az alapokat, és nagy türelemmel gyakorolj, amennyit csak tudsz. A tudásodat csak te tudod fejleszteni, ezért ne szégyellj a szakma nagyjaitól tanulni. Légy kezdeményező, kísérletező, játékos, újra és újra lépj ki a megszokott közegedből, ez a fejlődés útja!

Attól leszel jó, ha tudod, mi az, amire figyelned kell, amiben benne kell élned, és nemcsak neked, de másoknak is örömet okoz. Maga a folyamat és a végeredmény is.

Ne feledd, az első lépés, hogy megtanulod a digitális fotózás alapjait. Várunk szeretettel képzésünkön!

Forrás: blog.fotosarok.hu;
Képek: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések