fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Milyen a jó programozó?

Akár fiatalként, akár korosabban gondolkodsz azon, hogyan tovább, itt biztosan megtalálod a választ! Hiszen egy programozó tanfolyam, amit online végezhetsz el, hatalmas kincs lehet a kezedben!

 

Miért pont programozónak érdemes most tanulni?

A 20. század technikai robbanása, ami a 21. században sem áll meg, hanem folyamatosan fejlődik, komoly hátteret biztosít ehhez a szakmához.

20-30 éve még egyáltalán nem volt általános, hogy egy családnak otthon laptop, tablet áll rendelkezésére az asztali gépek mellett. Nem beszélve a mobiltelefonok ugrásszerű fejlődésére, amik, mint egy kisméretű számítógép, mindig a zsebünkben vannak, bármikor segítségül hívhatjuk.

Sőt, már nemcsak a telefonunk okos, hanem akár az otthonunk is, hiszen a fűtést, a világítást, a redőnyök automatikus fel- és leengedését is tudjuk vezérelni, anélkül, hogy hozzá kellene nyúlnunk.

Mindezek használhatóságát, okosságát, inteligensségét a programozóknak és a szoftverfejlesztőknek köszönhetjük.

 

Miért ilyen népszerű a programozás?

Bőven középkorú már az a korosztály, akik tizenéves korukban nagy nehezen hozzájutottak az első Commodore gépekhez, és elkezdte őket foglalkoztatni a programozás lehetősége. Ez az a generáció, aki már belenőtt az informatikába, és ez az a generáció, akinek már a gyerekei dolgoznak ebben a szakmában.

Az egész életünk lassan minden szegmense programozottá válik, aminek – lássuk be – hatalmas előnyei is vannak. Ahhoz, hogy ez a normális mederben maradjon, ahhoz, hogy igények ki legyen elégítve, elengedhetetlen a jó programozó, az igazán jó szakember.

 

A programozó, mint szakma

Fenti példákból is jól látszik, hogy a programozó szakma fontos, sőt egyre fontosabbá válik, ahogy egyre automatizálttabbá tesszük magunk körül a világot.

Érdekes módon maga a szakma az, ami viszont nem tehető automatizálttá, legalábbis csak kismértékben, mivel a programozás nem más, mint kommunikáció. Csak itt nem másik emberrel, hanem a számítógéppel kommunikálsz.

Jól tudjuk, hogy a magyarországi szürkeállomány nagyon magas szinten van. Érdekesség a szakmával kapcsolatban, hogy programozás világversenyeken magyar fiatalok nagyon előkelő helyezéseket érnek el folyamatosan.

Ez az a pálya, ami nagy valószínűséggel nem fog néhány éven belül kihalni.

Mire van szükséged ahhoz, hogy programozó lehess?

Szögezzük le, ez egy nagyon érdekes hivatás. Nem kell feltétlenül nagy matekosnak lenned hozzá, viszont szükséged van arra, hogy könnyen átláss bonyolultnak tűnő rendszereket.

Kitartónak, fejlődőképesnek kell lenned, hiszen a programozás folyamatosan fejlődik, új és újabb nyelvek jönnek, a felhasználóknak egyre nagyobb, és árnyaltabb igényeik vannak. Emiatt fontos a tapasztalatszerzés, a folyamatos ügyfélkapcsolat.

Ahhoz, hogy programozó lehess, programozási nyelvet kell tanulnod. Sokan nem is hinnék, mennyiféle nyelv létezik. Ha végiggondoltad, mihez szeretnél kezdeni programozóként, akkor válaszd ki a nyelvet.

A legnépszerűbb még mindig a Java, amit akár online is elsajátíthatsz. Tanuld meg ezt elsőnek. Ha már belejöttél, lépj tovább és tanulj, mert a programozás soha nem áll meg, mindig újabb fejlődés várható.

Előfordulhat, hogy az adott tanulási lehetőséget angol nyelven fogod megtalálni, ehhez nem árt, ha minimum alapfokon ismered a nyelvet. Ezt is lehetőséged van online megtanulni.

Ahhoz, hogy gyorsan tudj haladni, érdemes jól megtanulnod gépelni is, hiszen ha nem vadásznod kell a betűket, a többszörösét tudod elvégezni a feladatoknak!

Ne felejtsd, hogy ez is egy gyakorlati szakma!

Akkor fogsz megfelelően fejlődni, ha eleget gyakorolsz.

Maga a programozás nem nehéz. Ugyan kihívásokkal teli szakma, de ha szereted a problémamegoldást, akkor ezt neked találták ki. Tehát problémamegoldónak kell lenned.  Gyakorlatilag bármilyen feladatot kapsz, egy problémát kell megoldanod.

Nézzünk egy példát. Lehet, hogy csak annyit fogsz instrukcióként kapni, hogy kérnek egy applikációt, ami a cég webáruházát kívánja kiszolgálni. Ez egy probléma, amit neked meg kell oldanod. Ilyenkor kell előtérbe helyezned a jó kommunikációdat és az emberekkel való jó bánásmódot. Meg kell kérdezni, át kell beszélni a megrendelővel, hogy pontosan mit szeretne, lépésről-lépésre, minden részletre kiterjedően. Hiszen neked ezt programnyelvre le kell fordítanod. Neked és a kollégáidnak meg kell értetned a számítógéppel, hogy aztán jól adja vissza és ezáltal a megrendelőd és a további felhasználók elégedettségére szolgáljon. Minden apró részlet fontos ahhoz, hogy jó munkát tudj kiadni a kezedből.

Meg kell tanulnod kritikusan gondolkodni, hiszen egy program csak akkor működik jól, ha letisztult, nincs túlbonyolítva. Ehhez kívülről, más szemszögből kell látnod az egészet, és tudnod kell megfelelően megbeszélni az üzleti partnereddel is.

Ahhoz, hogy mindez mindig jól tudjon működni, nem állhat meg a tanulás. Mindig tisztában kell lenned a trendekkel, a legújabb fejlesztési lehetőségekkel. Hiszen folyamatosan fejlődik körülöttünk minden, ezáltal újabb igények jelentkeznek, akár rövid időn belül.

Ebből is láthatod, hogy ehhez nem matekosnak kell lenned, hanem logikusnak, jó kritikai érzékkel rendelkezőnek.

Mikor érdemes elkezdeni a tanulást?

Akár kisiskolásként is elkezdhető, hisz vannak olyan gyerekek, akik már ekkor nagy érdeklődést mutatnak pl. a játékok háttere iránt.

Viszont sokan vannak, akik felnőttként jutnak el arra a pontra, hogy ez az, amit csinálni akarnak. Lehet, hogy már van egy teljesen más irányú diplomád, mégis az informatika felé visz az utad. Hidd el, hasznos lesz.

 

Nőknek is!

Nők is lehetnek programozók. Rendelkezz a megfelelő tulajdonságokkal, készségekkel, légy kitartó. Egyre több nő vág bele a programozásba, pedig korábban alapvetően férfias hivatásnak gondoltuk. Pedig sok nő jelen volt és tett le fontos tapasztalatokat az asztalra pl. NASA-nál is.

Online képzések

Bár alapvetően gyakorlati szakmáról beszélünk, ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne online elsajátítani. Sőt. Az online képzéseken is meg van a lehetőséged, hogy konzultálj az oktatóval, a csoporttársakkal, vagy akár együtt tanuljatok.

Viszont nem kell költened útiköltségre, és az idődet te osztod be. Akkor tanulsz, amikor időd engedi, annyit gyakorolsz, amennyit jónak látsz.

A programozás nyelve angol, ezért fontos, hogy legalább alapszinten tudd a nyelvet.

A programozáson belül végtelen számú terület és szakma létezik. Ha már eldöntötted, mit szeretnél kezdeni a szakmával, tovább tudod magad képezni, akár világszínvonalú programozóvá válhatsz.

 

Hogyan gyakorolj, amikor még csak tanulsz?

Minden leírható programnyelvvel, csak értsd, hogy mit is akarsz csinálni, megfogalmazni. Bontsd alkatrészeire, gondold át, és építsd fel. Sokat segíthet egy folyamatábra, amit kiegészítesz a már meglévő probléma megoldási lehetőségeivel, és a jövőben felmerülő problémákkal is.

Kezdd nagyon egyszerű feladatokkal, és ha már kisujjból megy, nehezíts rajta.

 

Prezentáció

Minden cég fejlődni, fejleszteni akar. Ehhez a programozók nélkülözhetetlenek. Ahhoz, hogy a fejlődés jó irányba haladjon, folyamatos konzultációra, beszámolókra van szükség. Ehhez meg kell tanulnod prezentálni. Te, mint programozó, érted a rendszert, viszont le kell fordítanod hétköznapi nyelvezetre, meg kell mutatnod az összefüggéseket. Meg kell tudnod értetni, hogy miért van pl. elakadás egy fejlesztésben, mi az, ami kivitelezhető és mi az, ami nem. Ha ezt úgy adod elő, hogy a hallgatóság is könnyedén megértse, akkor könnyedén tovább tudtok menni a kijelölt úton.

 

Mitől leszel jó a szakmában?

  • Megfelelő tudással rendelkezel. Azaz, nemcsak az alapokat tudod, hanem folyamatosan fejlődsz, gyakorolsz, naprakész vagy.
  • Kódokat fogsz írni, amelyből felépíted a megfelelő programot. Ehhez jó memóriára, logikára, átlátható, komplex gondolkodásra, rendszerelméletre, jó koncentrációs készségre van szükséged. Gyakorolj sokat, hogy magabiztos lehess.
  • Megújulónak kell lenned. Nemcsak abból a szempontból, hogy naprakésznek kell lenned, hanem abból a szempontból is, hogy ha egy program nem megfelelően működik, akkor lehet, hogy el kell dobnod az egészet, és nulláról kezdeni.
  • Jól bírod a monoton munkát. Ez is kell, hiszen lesznek olyan feladatok, amiket már százszor megcsináltál, de újra előjön.
  • Csapatban fogsz dolgozni, de önállóan. Ezért képesnek kell lenned önállóan megoldani a feladataidat, de tudnod kell csapatban is gondolkodni, hiszen a végeredményt együtt fogjátok adni.

 

Munkalehetőség, munkaerőpiaci helyzet

Még mindig magas a munkaerő-hiány a programozókból.

Ha még csak az alapokkal ismerkedtél meg, akkor is érdemes jelentkezned legalább egy gyakornoki állásra. Kiváló lehetőség, hogy képezd magad, hogy kulcsfontosságú tapasztalatra tegyél szert.

A java programozók továbbra is nagyon keresettek, akár válogathatsz is az állások között! Az a programozó, aki akar, el is tud helyezkedni, illetve tud magának találni projektmunkákat, és a fizetésre sem lesz panaszod.

Ehhez viszont az kell, hogy felismerd, hogy az kevés, hogy elvégzel egy kezdő programozó képzést. Nagyon jó állásokat, munkákat foghatsz ki, ha képes vagy a folyamatos fejlődésre, megújulásra, jól tudsz reagálni a piac változásaira, képes vagy magadat eladni, menedzselni.

 

Milyen fizetésre számíthatsz?

Egy munkavállalói státuszban is a magasabb keresetűek közé fogsz tartozni, hiszen nagyon keresett, hiányszakmáról beszélünk, ami nélkül ár egy cég sem tud megfelelően működni. Persze, ha mindezt vállalkozásban csinálod, vagy akár külföldre dolgozol, akár a többszörösét is megkeresheted.

 

Önállóan, mégis csapatban

Ahhoz, hogy jól végezd a munkád, tudnod kell önállónak lenni. Egyedül oldod meg a rád eső feladatot, pontosan úgy, ahogy a csapat többi tagjával egyeztettétek. Minden programozónak más feladatai lesznek. Lehettek a világ bármely pontján, mégis együtt tudtok dolgozni, csak a kommunikációnak kell rendkívül pontosnak lenni. Együtt tervezitek meg a feladatot, felépítitek a stratégiát, majd mindenki megoldja a saját feladatát, amiből a végén együtt egy szép egész lesz.

Ha elakadnál a munkád során

Merj kérdezni, pont úgy, ahogy a tanulási folyamat alatt, vagy a megrendelődtől! Ma már bárkitől kérdezhetsz az online közösségekben. Ráadásul a te kérdésed nyomán, más sokat tanulhat, megtalálhatja a megfelelő megoldást.

Nos, miért is érdemes programozás tanulni?

Ez egy olyan szakma, aminek biztosan van jövője. Hatalmas munkaerőhiány van belőle Magyarországon belül is.

Ráadásul jól fizet, jól megdolgoztatja az agyadat, kreatívan, rendszerben gondolkodhatsz.

Nincs olyan terület a gazdaságban, ahol ne lenne szükség programozókra.

Kezdd most az alapokkal: Java programozás tanfolyam kezdőknek, angol nyelvtanulás kezdőknek, számítógépes gépírást oktató program.

Ez a jövő és már a jelen is, érdemes élni vele.

 

Forrás: progmasters.hu; bitport.hu; minap.hu
Képek: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések