fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Mit tehetsz, ha lemaradtál az OKJ-s tanfolyamokról? A tanfolyamrendszer változásai 2021-től

Lemaradtál a kiszemelt szakmáról az OKJ változása miatt? Tanfolyamra mennél, de nem tudod, hogyan változott meg a felnőttképzési rendszer? Minden információ a cikkben!

 

Az OKJ változása

2019. őszén a Kormány bejelentette, hogy 1 év múlva megszűnik az OKJ. 2020. szeptemberétől életbe lépett a Szakmajegyzék, amit az OKJ (Országos Képzési Jegyzék) kiváltására hoztak létre. Az OKJ-ban ezidáig közel 800 szakma szerepelt, aminek az észszerű leredukálására volt szükség, hiszen sok olyan szakmát tartalmaz, amely iránt pl. már nincs kereslet, mert elavult.

A Kormány és Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) célja az volt, hogy a túl szerteágazó és egymást fedő képzések helyett olyanokat hozzanak létre, amelyek valódi szakmai tudást és széleskörű ismereteket biztosítanak. Mivel az OKJ rendszere elavult, és átláthatatlan volt, ezért változtatásra, megújulásra volt szükség a felnőttképzésben.

Emiatt jött létre a Szakmajegyzék, amelyben a 176 képzés és 76 részszakképesítés már megfelel az Európai Unió többi tagállamában lévő tanfolyam számnak.

Tehát ugyan maga az OKJ rendszere megszűnik, a szakképzés viszont nem, hiszen a Szakmajegyzékben szereplő képzések már 2020. szeptemberétől indíthatók a felnőttképzésben.

A rendszer átstrukturálása, az OKJ változása várhatóan új munkaköröket fog kialakítani, a cél az, hogy ezeknek az új munkaköröknek megfelelő piacképes tudással rendelkezzenek a munkavállalók.

Mit és hol lehet tanulni?

Tehát nincs vége a tanulási lehetőségeknek, hiszen a Szakmajegyzékben több mint 250 olyan szakma szerepel, amelyet ezután is megtanulhatók a felnőttképzés keretein belül. Egy részük esti illetve nappali képzés során, iskolarendszeren belül, egy másik részük pedig hétvégi, távoktatásos vagy online képzési rendszerben az iskolarendszeren kívüli felnőttoktatásban.

Az oktatás még jobban szétválik. Hiszen azokat a szakképesítéseket, melyek érettségire épülnek, az iskolarendszeren belül elérhetők, az iskolarendszeren kívüli képzésben pedig a részszakképesítések oktathatók.

 

Iskolarendszeren belüli tanulmányok

Az iskolarendszeren belül lesznek elérhetők az alapszakmák. Eddig szakgimnáziumokban és szakközépiskolákban lehetett ezeket megtanulni, most már 5 éves technikumi képzésben vagy 3 éves szakképző iskolában. Nagy előnye, hogy mindkét típusú intézményben lehetőség lesz az érettségi vizsga megszerzésére is.

A szakképzések igazodnak a munkaerő piaci igényekhez, de ára is van, hiszen a néhány hónapos képzési idő évekre növekszik. Ráadásul csak esti vagy nappali tagozaton lesz lehetőség ezen szakmák elsajátítására, ami azok számára, akik dolgoznak, nehezen lesz megoldható.

 

Iskolarendszeren kívüli tanulmányok

Az iskolarendszeren kívüli felnőttoktatásban lesz lehetőség az alapszakmákra épülő részszakképesítések megszerzésére, amelyek tanfolyami formában, 100-720 órás képzési anyagúak. Ezen kívül vannak olyan képzések, melyek érettségi nélkül, akár általános iskola 8. osztályát befejezve is elérhetők. De itt elérhetők azok a képzések is, amelyekhez speciális előképzettségre van szükség.

Ezek azok a képzések, amelyeket a felnőttoktatási intézmények indíthatnak, néhány hónap alatt elvégezhetők, rugalmasabb, gyorsabb szakmaszerzést jelentenek, mint az iskolarendszeren belüli képzésben. Az ezekhez kapcsolódó vizsgát akkreditált vizsgaközpontok fogják szervezni és lebonyolítani.

 

Még nem érnek véget az OKJ képzések sem!

Mivel az egész felnőttképzés felmenő rendszerű, ezért azok az OKJ képzések, melyek 2020-ban elindultak, még végig vihetők, azaz mindenkinek, aki elkezdte, meg van a lehetősége arra, hogy befejezze a képzést és 2022. december 31-éig levizsgázzon, és OKJ-s bizonyítványt szerezzen. Így, ebben a formában az OKJ képzések 2021-ben is folytatódnak.

 

Mit hoz még magával az OKJ változás?

A jövő a digitalizációé. A 20. század technikai robbanása, és a 21. században is rohamos léptekkel fejlődő információtechnológia egyértelmű folyománya, hogy az oktatás is a digitalizáció felé tolódik el a tantermi, személyes, frontális megjelenéssel szemben. Ezt jól láthattuk a vírus okozta tavaszi és őszi hulláma idején. Hiszen megváltozott az élethelyzetünk, mindenkinek muszáj volt nyitni a digitalizáció irányába, mivel pl. tavasszal mindenkinek, aki a közoktatásban tanult, otthonról, online kellett folytatnia a tanulmányait.

Az online tanfolyamok

Az online tanfolyamok száma napról-napa növekszik. Hamarosan el fogjuk érni azt a szintet, amikor az online tanfolyamok már nem másodrendűek, hanem azonos szinten kezelendők lesznek. A munkáltatók szemében is elismertté és teljes értékűvé válik. Mert nem a „papír” lesz a legfontosabb, hanem a jól használható tudás. Olyan szakember, aki a feladatokat magas szinten meg tudja oldani, és ezzel a céget előre viszi.

 

Miért érdemes online tanulni?

Az online tanfolyamoknak rengeteg előnyük van:

  • Rugalmas időbeosztás, mert senkihez és semmihez nem kell alkalmazkodnod. Akkor tanulsz, amikor időt akarsz rá szakítani. Nem kell szabadságot kivenned, nem veszed el az értékes időt a családodtól sem.
  • Rövid, jól felépített tanfolyamok. Az online képzések néhány hétig vagy hónapig tartanak. Ez sokban függ az anyag mennyiségétől és a tanulásra fordított időtől is, de garantáltan nem kell évekig tartó tanulásban gondolkodnod.
  • Nemcsak időt spórolsz meg magadnak és a családodnak, hanem pénzt is, hiszen nincs utazás a képzés helyszínére, nincs papírból készült tananyag, mert mindent digitálisan oldunk meg.
  • Az, hogy minden digitális, megköveteli, hogy rendelkezz valamilyen digitális eszközzel. Egy számítógép, egy laptop, egy tablet vagy egy okostelefon, amihez van netkapcsolatod és máris megkezdheted a tanfolyamot.
  • Nincs korhoz kötve, bárki belekezdhet online képzésbe. Nemcsak a fiatalabb korosztálynak, hanem mindenkinek érdemes a digitalizációt kihasználni.

Ajánlunk 3 online tanfolyamot!

Mivel az online tanfolyamok már most könnyedén elérhetők, ezért bemutatunk hármat, amikkel lehet, hogy az egész életedet meg fogod változtatni. Hiszen az tény, hogy nagyon kevés olyan ember van, aki abban a szakmában dolgozik egész életében, amit kisgyerekként eldöntött, majd el is végezte hozzá a megfelelő iskolákat. Ha szakmát váltanál, vagy csak bővítenéd az ismereteidet, nézd meg ajánlatunkat! Mindegyik képzés végén certifikátot állítunk ki igazolva, hogy a tanfolyamot elvégezted

 

Coach képzés

A coach szakma elég felkapott, egyre többen választják maguknak hivatásként azok, akik úgy érzik, hogy megfelelő tudással képesek másoknak segíteni. Segíteni egy olyan életszakaszban, amikor valami miatt elakadtak. Lehet ez az elakadás szakmai vagy magánéleti, egy jó coach segítségével minden probléma megoldható. Fontos tudnod, hogy a coach sosem a múlt feltárásával, elakadásaival foglalkozik, erre a legjobb szakember a pszichológus. A coach a jövővel foglalkozik. Segít tovább lendülni a nehézségeken, de nem keresi a nehézségek okait. Rávezet, hogy a siker érdekében mire kell fókuszálni, milyen erőforrásaid vannak, amiket mozgósítani tudsz.

Ki lehet jó coach?

Sokan fordulnak hozzád tanácsért, ha nem tudják a következő lépést, pedig tudják, hogy mit is szeretnének elérni? Te vagy az, akinek elég egy szót mondania, és máris újabb lendületet vesznek? Akkor a coach neked a testhezálló szakma!

És hogy mire van szükséged az online tanfolyam megkezdéséhez? Egy digitális készülékre és internetkapcsolatra. Nincs szükség még előképzettségre sem. Ugye milyen egyszerű? Aztán már csak a szorgalmad és a kitartásod az, amivel végig kell vinned a tanulás folyamatát és máris belevághatsz egy új hivatásba.

 

Lakberendező tanfolyam

Ma már egyre többen fordulnak lakberendezőhöz, ha új lakásba, irodába költöznek, de akkor is, ha az aktuális életterükben valamiért nem igazán érzik harmonikusan magukat. Érzik, tudják, hogy valamin változtatni kellene, de egyedül nehezen vagy egyáltalán nem tudják, hogyan is fogjanak hozzá. Ilyenkor jöhet szóba egy lakberendező, aki mindezeken segít.

A lakberendező bizalmi szakma, hiszen az otthonába enged be az ügyfél. Olyan helyre, ahol a nyugalmat, az intimitást, a harmóniát keresi. Fontos tudni, hogy a lakberendezés nem csupán bútorok és kiegészítők elhelyezését jelenti. Lehet, hogy falat kell bontani, tereket kell áthelyezni ahhoz, hogy igazán élhető és kényelmes lakásbelsőt tudjunk kialakítani, ezért a legtöbb esetben más szakemberekkel is együtt kell dolgozni.

Jó lakberendezőből nagy hiány van, tehát egy igazi hiányszakmáról beszélünk. Ha igazán beleveted magad, kialakítod a saját márkádat, megismernek, keresni fognak és sikeres leszel. Akár odáig is eljuthatsz, hogy egyedül nem is bírod a rengeteg munkát, és munkatársakat kell felvenned. Sőt, még odáig is juthatsz, hogy saját televíziós műsorod legyen valamelyik ismert csatornán. De ha mégsem, akkor blogolni vagy vlogolni mindenképp érdemes lakberendezőként.

Miért válaszd a lakberendező tanfolyamot?

Ha mások lakásában vagy egy irodában azonnal rááll a szemed, hogy min kellene változtatni ahhoz, hogy logikusabb, kényelmesebb legyen a tér, jobb legyen a használhatóság, az összhang, akkor ez a neked való szakma. Használd ki a lakberendezéshez való érzékedet, és a hobbid legyen a hivatásod!

Táplálkozási tanácsadó képzés

Egy táplálkozási tanácsadó aranyat ér. Annyiféle táplálkozási módszer, diéta, életforma van, hogy még eligazodni sem könnyű közöttük, nemhogy tudni, mivel teszünk jót a szervezetünknek. A táplálkozási tanácsadó képzéssel olyan tudáshoz fogsz jutni, amellyel kialakíthatsz egy egészséges étrendet, hiszen tudni fogod, hogy a testednek mire van szükséges, és azt miből lehet fedezni. Mi az, amivel jól fel lehet tölteni az energiaraktárakat, és mi az, ami csupán feleslegesen bevitt kalória. Melyek azok, amik segítenek megelőzni a különböző súlyos betegségeket, és mik azok, amivel csak ronthatunk a jelenlegi állapotunkon. Az biztos, hogy mire a tanfolyam végére érsz, mindent tisztán fogsz látni! A legszebb ebben a szakmában, hogy nem csak a saját egészségedet tudod megőrizni vagy visszanyerni, hanem ezentúl nagyon sok embernek a segítségére lehetsz.

 

Kinek érdemes elvégeznie a táplálkozási tanácsadó képzést?

Ha sportoló vagy, és szeretnél még tudatosabban étkezni. Ha edző vagy, és szeretnéd a munkádat még jobban végezni. Ha dietetikus vagy táplálkozási tanácsadó vagy, és érdekelnek a friss ismeretek. Ha nem vagy szakmabeli, „csupán” szeretnéd jól érezni magad a bőrödben, és ha már idáig eljutottál az olvasásban, akkor nagyon jól tudod, hogy a táplálkozás ennek az egyik alappillére.

Ne felejtsd: az ételed az életed. Tegyél az életedért, az egészségedért.

Tedd meg az első lépést és tanulj új szakmát!

Ha úgy érzed, hogy a digitalizáció felé szeretnél fordulni, és hogy az online tanfolyamok neked valók, akkor válassz a fenti háromból vagy bármelyik másikból, melyet weboldalunkon találsz!

Ha viszont úgy érzed, hogy ez mégsem neked való, és szívesebben maradnál a tantermi képzéseknél, akkor mi ebben is segítünk neked, és örömmel ajánljuk tantermi képzéseinket, melyektől szintén csak egy kattintásra vagy!

 

Forrás: HR Portál, Eduline

Képek: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések