fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Milyen hiányszakmák vannak ma Magyarországon?

Hiába küldözgeted az önéletrajzod számtalan helyre és még csak válaszra sem méltatnak? Válassz a hiányszakmák közül és meglátod, hogy kapkodni fognak érted a munkáltatók!

 

Mik azok a hiányszakmák?

Az olyan szakmát nevezzük hiányszakmának, melyek képviselőit gőzerővel keresik a cégek. Nagyon nagy igény lenne rájuk, sokan foglalkoztatnák őket, de nehezen találni megfelelő munkaerőt. Mindez azért van, mert nem végzik el annyian az adott szakmát, mint amekkora szükséglet lenne rájuk. Illetve, sok jó szakember inkább külföldön helyezkedik el.

A munkaerőpiac valamelyest minden évben változik, ennek ellenére vannak olyan szakmák, amelyek sok-sok éven át megmaradnak hiányszakmáknak.

 

Miért tanulj hiányszakmát?

A válasz röviden az, hogy gyorsan juss jó álláshoz!

Te is tudod, hogy vannak olyan szakmák, amiket hiába szerzel meg, csak egy újabb felesleges papír lesz a kezedben. A Te választásod ehelyett olyan képzés legyen, mely elvégzése után odalesznek érted a munkáltatók. Garantált elhelyezkedés, kiszámítható jövedelem.

Érdemes tehát szakmaválasztás előtt tájékozódni, hogy mennyire lesz lehetőséged elhelyezkedni a választott területen, hiszen egy hiányszakma esetén szinte kapkodni fognak utánad a munkaadók, így még válogathatsz is.

Ne feledd, rengeteg időt, energiát és bosszúságot spórolsz, ha egyből olyat tanulsz, amivel tudod, hogy van jövőd. Vágj bele! Tanulj hiányszakmát!

 

Hiányszakmák Magyarországon

Nézz jól körül, milyen szakmát érdemes végezni! Gyorsan elhelyezkedhetsz, ha ezek közül a képzések közül választasz, ugyanis hiány van képviselőikből!

Azon már egyáltalán nem lepődünk meg, hogy számos IT-hoz kapcsolódó szakma van a felsoroltak között. Ugyanis, ma már szinte elengedhetetlen, hogy a cégeknek weboldala is legyen, ahol megtalálhatjuk őket. Ehhez pedig kellenek a szakemberek, akik megtervezik, felépítik, karbantartják azt. Ezt pedig magas fizetéssel honorálják a weblap tulajdonosok.

Nézzük is a listát, ami a keresett szakmákat mutatja be:

 

Bolti eladó

Bolti eladóként számos különféle feladat vár rád napi munkád során. Részt veszel az áruk eladótérbe kihelyezésében. Árucímkét, aktuális fogyasztói árat, esetleg áruvédelmi eszközöket helyezel el a termékeken. Mindennapi feladataid közé tartozhat, hogy a pénztárgépet használd. Közreműködsz a készletkezelésben, raktározásban, illetve, ha az üzletvezető rád bízza, akkor részt kell venned az áruk megrendelésében is.

Folyamatosan kommunikálnod kell a vásárlókkal. Vevőtípusoknak megfelelően, eladói technikák alkalmazásával ajánlásokat kell tenned számukra. A vevőreklamációkat is kezelned kell, ami nagy fegyelmezettséget igényel részedről.

Összefoglalva tehát, bolti eladóként a kereskedelmi egység szabályszerű üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat látod el, tájékoztatod és kiszolgálod a vásárlókat. Nézz szét kereskedelmi tanfolyamaink között, ahol számos képzést találsz! Szerezz államilag elismert bizonyítványt!

 

Targoncavezető

A targoncavezető fő feladata az anyagmozgatás. A termékek egyik helyről a másikra mozgatása közben nagyon fontos a megfelelő odafigyelés. Ugyanis rengetegszer előfordul, hogy szűk helyeken, vagy éppen emberek között lavírozva kell a ránk bízott gépet irányítani.

Azt nem állítjuk, hogy a munkád során nem kell hozzányúlnod az – esetleg piszkos – anyagokhoz, de munkád nagy részében kényelmesen ülhetsz a volán mögött. Amíg mások keményen dolgoznak, Neked a legfontosabb a figyelem és az összpontosítás munkavégzéskor.

Nincs olyan iparág, ahol ne lenne szükség targoncásokra. Nagyobb boltok, szupermarketek esetén az élelmiszerek mozgatása, de akár egy gyár területén az alapanyagok vagy a késztermékek mozgatása is mindennapos munkalehetőségeket kínál. Ezért is nagyon nagy a kereslet a jó targoncavezetők iránt.

A Targoncavezető tanfolyam időtartama 2 hónap. Mivel OKJ-s végzettséget ad, így külföldi munkavállaláshoz szükséges Europass bizonyítvány-kiegészítőt is igényelhetsz hozzá.

 

Pincér, pincérsegéd

A pincér és a pincérsegéd különféle vendéglátóipari egységekben látja el feladatát.

A pincér a vendégek által igényelt, illetve az ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat biztosítja, az udvarias és szakszerű felszolgálás előírásai szerint. Fogadja a vendégeket, és ételeket, italokat szolgál fel részükre.

A pincérsegéd – ahogyan azt a neve is jelzi – a pincér munkáját segíti, előkészítő és befejező műveleteket lát el. Reggeli és uzsonnaételek, gyorsételek, hidegkonyhai készítmények, saláták elkészítésekor, adagolásakor, tálalásakor nyújt segítséget. Segíteni tud a kínáló polcok, vitrinek és pultrendszerek rendezésében, tea és kávéfőzésben, alkoholmentes és alkoholos italok készítésében. Az étterem berendezését, a terítést, az ételek és italok felszolgálásához köthető egyéb előkészületeket végzi.

A Pincérsegéd tanfolyam elvégzése és a sikeres vizsga után államilag elismert Pincérsegéd szakképesítést igazoló bizonyítvány kerül a tulajdonodba.

 

Grafikus

A grafikusok munkája nagyon sokszínű, hatalmas kreativitást igényel. Kézi, illetve szoftveres rajzokat, grafikákat, design elemeket készít, tervez, és azokat nyomdakész állapotba helyezi. Vizuális koncepciókat hoz létre, hogy olyan ötleteket kommunikáljon, amelyek tájékoztatják és elbűvölik az ügyfeleket.

Reklámügynökségeknél, marketingügynökségeknél, tervezőstúdiókban, könyv- és lapkiadóknál, vagy saját vállalkozásban végzi tevékenységét. A megbízás jellegétől függően például plakátokat, termékcsomagolást, logót és marketinganyagokat készít.

A Grafikus online tanfolyamon többek között megismerheted a grafikusok által használt Adobe Photoshop, Adobe Indesign és Adobe Illustrator program alapszintű használatát. A Photoshop a képek szerkesztőjének mestere. Az Indesign az egyik legjobb online kiadványszerkesztő. Az Illustratorral pedig vektorgrafikus – azaz minőségromlás nélkül bármennyire felnagyítható – képeket tudsz készíteni.

 

Java programozó

A Java az egyik legelterjedtebb programozási nyelv, amit az egyszerűségének és sokszínűségének köszönhet. Az IT-s pozíciókra Java programozókat és szoftverfejlesztőket keresnek leginkább a cégek.

Azért a Java-t ajánlott első programozó nyelvként megismerni, mivel erős gyakorlati tudást ad, biztos programozási alapok sajátíthatóak el segítségével. Viszonylag könnyen áttekinthető, megértése, megtanulása nem igényel különösebb képesítést. A Java programozó tanfolyam elvégzése után, könnyebben fogod tudni tanulni a többi programozási nyelvet is.

Egy kis érdekesség, hogy azért a kávéscsésze alakú logó, mert a Java nyelvet kávézás közben találták ki.

A Java programozás kezdőknek tanfolyam elkezdéséhez nincs szükség semmi másra csak felhasználói szintű számítógép ismeretre. Semmilyen programozói előismeret nem szükséges.

 

Python programozó

A Python egy magasabb szintű programozási nyelv. A világ egyik leggyorsabban fejlődő és egyik legnépszerűbb programozási nyelve. Mivel a Python sokrétű nyelv, ezért szinte bárkinek jó alternatíva lehet, akit érdekel a programozás.

Újabb érdekesség, hogy ez a programozási nyelv Monty Python-ról lett elnevezve, a programozó rajongása miatt, aki a Python-t kezdte el fejleszteni.

A Python programozás kezdőknek tanfolyam során az alapvető információk elsajátítása a cél. Ez egy online tanfolyam, így saját időbeosztásban, ott és akkor tanulsz, ahogy te szeretnéd. A Python tanfolyam bárki számára elvégezhető, csak felhasználói szintű számítógép ismeretre van szükség.

 

Webdesigner

Amikor egy weboldalra látogatsz, először is az oldal designja fog szembetűnni. Ha az elavult, vagy bántja a szemed, akkor biztos, hogy vissza fogsz fordulni és inkább el sem olvasod, hiába találnál ott hasznos infókat. Egy több éves weboldal kinézete is már biztos frissítésre szorul. Na ezért kell a webdesigner!

A webesigner létrehoz mindent, ami képileg a webes megjelenéshez szükséges. Arculatot tervez és készít, weboldalt alakít ki, elsősorban design szempontból.

Aki szereti a kreativitást, az önkifejezést, a színeket, és nem riad vissza egy kis programozástól sem, annak testhezálló lesz ez a szakma.

Az Online webdesign tanfolyamon megtanulod a webdesigner szakma alapjait. Ezzel már elindulhatsz az úton, hogy webdesignerré válhass.

 

WordPress szakértő

Ahogy már feljebb is kifejtettük, szinte már minden vállalkozásnak szükséges, hogy rendelkezzen weboldallal, hogy könnyen megtalálható legyen. Szeretnél te is tudni honlapokat készíteni? Sablon alapján, de egyedi honlapokat készíthetsz, ha megtanulod a WordPress-t használni.

A WordPress egy nyílt forráskódú ingyenes szoftver tele előre elkészített sablonokkal, bővítményekkel. Nagyon egyszerűen kezelhető, és végtelen számú variációs lehetőséget rejt magában. Segítségével pillanatok alatt létrehozhatsz új weboldalakat.

Az Online WordPress tanfolyam azok számára készült, akik szeretnének önállóan weboldalakat készíteni. A tanfolyamon megtanulod mire kell odafigyelned, ha weboldal létrehozása a célod. Láthatod majd, hogy milyen eszközök állnak a rendelkezésedre. Illetve, azt is megtanulod, hogyan kell a WordPress-t a tárhelyre feltelepíteni.

 

Vágj bele! Válassz keresett szakmát!

Legyen hiányszakma a kezedben!

Ne te fuss a munka után, a munkáltatók fussanak utánad!

Forrás: pecsallas.hu, thebrightacademy.hu

Képek: Unsplash

Kiskó Anikó

További bejegyzések