fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Hogyan tovább? Útmutató a legkeresettebb szakmákhoz 2021-ben

Úgy döntöttél, hogy ebben az évben megszerzed azt a szakmát, amivel akár az egész életedet megváltoztathatod? Már tudod, hogy mi legyen ez a szakma? Nem? Mutatjuk a legkeresettebb szakmákat!

 

Változtatni szeretnél, de bizonytalan vagy?

Ha belevágtál ennek a cikknek az elolvasásába, akkor benned is ott motoszkál, hogy változtatnod, fejlődnöd kellene. Ha úgy érzed, hogy változtatnod kell, akkor vagy a jelenlegi munkádból nem lehet már többet kihozni és ez már nem elég jó neked, vagy már belefásultál és másra vágysz, vagy úgy érzed, hogy nyolcadikosként nem a megfelelő szakmát választottad, vagy egyszerűen a saját szakmádban szeretnél tovább fejlődni.

Ha ezzel már tisztában vagy, de még nem vagy biztos benne, hogy merre is kellene elindulnod, és abban sem vagy biztos, hogy milyen szakma illik hozzád, akkor megmutatjuk, mely szakmák felé érdemes nyitnod, hiszen ezek most a legkeresettebbek.

Statisztikák szerint a férfiak ritkábban hajlamosak új szakmákba belevágni, ezért a keresett női szakmák mellett mutatunk olyat is, amelyet mindkét nem képviselői szívesen választanak és olyat is, amelyek tipikusan férfias munkák. Szeretnénk a lehetőségeket megmutatni mindenkinek, aki új szakmára vágyik.

OKJ-s, távoktatásos vagy online tanfolyam?

Az egyik legfontosabb, hogy el tudd dönteni, hogy mennyi időt, pénzt, energiát tudsz fektetni a tanulásba. Nézzük, miért is fontos ez.

Hogyan dolgozol jelenleg? Mennyi időt tudsz elvonni a családodtól? Be tudod vállalni, hogy éveken keresztül esténként iskolapadba ülj? Ha igen, akkor az iskolarendszer keretén belüli, 2-6 éves képzések várnak, melyek érettségire épülnek. Ezek listáját a tavaly szeptemberben hatályba lépett Szakmajegyzék tartalmazza.

OKJ-s tanfolyamok

Ha úgy érzed, hogy hétvégén jobban lenne időd tanulni, és szükséged van arra, hogy valaki személyesen elmondja az anyagot, és szeretnél papír alapú tananyagból tanulni, és tudod azt is vállalni, hogy elutazol az oktatás helyszínére, akkor neked a tantermi OKJ-s képzéseket ajánljuk. Az OKJ keretein belül tavaly elindított képzésekhez még mindig lehetséges csatlakozni. Ezeket a tanfolyamokat az iskolarendszeren kívüli felnőttoktatási intézmények szervezik és bonyolítják le. A tanfolyamok hossza 3-12 hónap, amely magába foglalja a gyakorlati időt is, majd ezután következik az OKJ-s vizsga. Tehát rövid idő alatt olyan szakmához juthatsz, amely keresett a munkaerőpiacon.

Távoktatásos tanfolyamok

Ha tudod, hogy képes vagy jól beosztani az idődet, és önállóan tanulni az általunk biztosított tananyagból, de szeretnél kontaktórákon részt venni, és szívesen veszed az e-learning támogatást, akkor ajánljuk figyelmedbe az OKJ-s képzések távoktatásos formáját. Lesznek olyan anyagok, melyhez tankönyet biztosítunk és olyan is, amelyet internet segítségével nyújtunk át. Rengetegen választják ezt a képzési formát, hiszen nagyon kényelmes tud az lenni, hogy saját magad oszthatod be az idődet, és igazából senkihez sem kell alkalmazkodnod. Nem kell utaznod, hiszen otthon tanulsz. Ezzel időt és pénzt spórolhatsz meg, mivel akkor tanulsz, amikor időt tudsz rá szakítani, és nem kell megadott időre, megadott városba, helyszínre utazni, tehát útiköltséged sem lesz. Amire biztosan szükséged lesz, az a kitartásod, a jó időbeosztás, egy számítógép és internet. Ezek a képzések is jóval rövidebbek, mint az iskolarendszeren belüliek, azaz 3-12 hónapig tartanak, a végén pedig OKJ-s vizsgával zárulnak, melyen viszont személyesen meg kell jelenni.

Online tanfolyamok

Ha a legrugalmasabb, leggyorsabb képzési formát keresed, melyet a világ bármely pontjáról elvégezhetsz, akkor neked az online tanfolyamok valók. A legrugalmasabb, hiszen nem kell bejárni, nincs szükséged tankönyvekre, mindent online oldunk meg. Legyen egy jó számítógéped, vagy laptopod és stabil interneted, és máris kezdheted a tanulást! Sok és sokféle online képzésünk van, és a számuk folyamatosan nőni fog. A legtöbb tanfolyam végén certifikát kerül kiállításra, mellyel tanúsítjuk, hogy a tanfolyamot elvégezted és ezzel egy valóban használható tudásra tettél szert.

 

Hiányszakmák

A hiányszakmák jó esetben a legkeresettebb szakmák között vannak. Ráadásul egy munkáltató, vagy szerződéses partner hajlandó magasabb összeget kifizetni egy olyan szakembernek, aki olyan munkát képes jól ellátni, amihez hiány van szakemberekből. A legjobb, ha a kereslet és a kínálat jól találkozik. Azaz te pont olyan szakmát szeretnél elvégezni és hivatásszerűen űzni, ami ma hiányszakmának számít, és még jól meg is élhetsz belőle. Ez a legideálisabb helyzet.

Lássuk, melyek a legkeresettebbek jelenleg.

 

A legkeresettebb szakmák

A keresett szakmák közé tartozik most pl. a gépkezelő szakmák közül a targoncavezető, az informatika területéről a programozó, a szépségipar különböző szakmái, valamint a pénzügyi ágazatból a pénzügyi-számviteli asszisztens.

 

Targoncavezető OKJ-s képzés

A gépkezelői ágazat legkeresettebb szakmája a targoncavezető. A termelésben szinte már nincs is olyan üzem vagy gyáregység, ahol ne lenne szükség egy jó targoncásra. De ugyanez igaz, akár egy bolt esetében is, ahová ha megérkezik a nagymennyiségű áru, akkor nyilván nem kézi erővel fogják behordani a raktárakba. Az áru, a termény, a termés, a végtermék vagy akár az alapanyag mozgatása szakemberek nélkül rendkívül nehézkes és lassú feladat. Ahhoz, hogy az árumozgatás megfelelő legyen, ne okozzon kárt a targoncás, és a munka biztonságban folyjék, képzett targoncavezetőkre van szükség. Ma már ez a munkakör targoncavezető végzettség nélkül nem tölthető be.

Egy targoncásnak tudni kell értelmezni pl. egy építési területen egy építési rajzot, hogy milyen nehéz rakománnyal, merre közlekedhet. Tudnia kell, hogy a munkahelyén és a közforgalomban hogyan szabad közlekednie. A gépet biztonságosan és rendeltetésszerűen kell használni, a rakományt megfelelően rögzíteni, az ehhez kapcsolódó kisebb adminisztrációt elvégezni. Tudnia kell a kisebb javításokat és karbantartásokat elvégezni. Ha olyan targoncát használ, amely számítástechnikai eszközzel rendelkezik, tudnia kell kezelni.

Bérben nagy különbségek vannak az ország különböző területein, de az elmondható, hogy egységesen mindenhol hiány van jó targoncásokból.

Java programozás tanfolyam kezdőknek

Ha megnézed az álláshirdetéseket, akkor a legtöbb hirdetés az informatikai szektorba szól, és kiemelten sok hirdetésben keresnek programozókat. Ez azért van, mert az IT (információtechnológia) folyamatosan fejlődik, egyre több eszközünk, berendezésünk van, amelyet számítógépek vezérelnek, és a vezérlés hátterében programok futnak, melyeket programozók írnak meg. A programozó egy olyan szakma, amit egyelőre nem tudnak átvenni a gépek, így jó ideig fennmaradó, keresett szakma marad.

Ahhoz hogy jó java programozó lehess, még csak nem is kell jó matekosnak lenned. Ellenben nagyon fontos, hogy tudj rendszerben gondolkodni, és ezeket a rendszereket jól átlásd. Fontos még, hogy legyen legalább egy alapszintű angol nyelvtudásod, hiszen a programozás nyelve is angol, és a szakmai anyagok nagy részét is angolul fogod megtalálni a neten. További nagy előny, ha tudsz jól gépelni, hiszen aki folyamatosan számítógépen dolgozik, annak sokkal könnyebb a munkája, ha nem vadászni kell a betűket, hanem akár vakon is tud gépelni.

Ez a szakma azoknak való, akik nem riadnak vissza a sok-sok gyakorlástól, és a naprakész ismeretektől.

Ha programozóként akarsz megélni, akkor nagy valószínűséggel vállalkozóként fogsz dolgozni. Ez azt jelenti, hogy te döntöd el, hogy milyen munkákat vállalsz be, milyen határidővel, és milyen összegért, persze a piachoz alkalmazkodva.

Tanulj szakmát online és aztán dolgozz online!

Ha azt is szeretnéd tudni, Milyen a jó programozó, akkor olvasd el korábbi cikkünket is!

Szépészeti szakmák

A szépségiparhoz tartozó szakmák virágkorukat élik. Az ápolt, tiszta, finoman elegáns megjelenés most már egyre inkább hozzátartozik a mindennapokhoz. Még otthon sem akarunk slamposan, rendetlenül, ápolatlanul lenni. Ehhez hozzátartozik, hogy olyan szépészeti szolgáltatásokat vegyünk igénybe, mellyel kiemelhetjük a pozitív tulajdonságainkat és javíthatunk az összképen, a megjelenésünkön.

Általában mindenki jár fodrászhoz és egyre több férfi is jár kozmetikába, kézápolóhoz és lábápolóhoz is. Hiszen a férfiaknak is ápolást igényel a bőrük, fontos, hogy a kezük is megfelelő állapotban legyen. Arról nem is beszélve, hogy a nyitott cipők, papucsok láttatni engedik a sarkat is, amit szintén ápolni kell ahhoz, hogy ne a bőrkeményedés látszódjon.

A kézápoló és műkörömépítő valamint a lábápoló képzéseket egyre több férfi is elvégzi, így ez már nem kizárólag női szakma.

Hogy mennyit fogsz keresni, az csak rajtad múlik. Betársulhatsz egy szalonba más szépségipari szolgáltatók mellé, vagy nyithatsz önálló üzletet. Mindkét verzió más és más kiadásokat fog eredményezni. Viszont ha betársulsz pl. egy kozmetikus mellé, akkor jó eséllyel az ő vendégei a te vendégeit is lesznek egy idő után. A vendégkört sokkal könnyebb így kialakítani.

Mindkét OKJ-s képzés elvégezhető 3-4 hónap leforgása alatt, így nagyon rövid idő alatt olyan keresett szakmák lehetnek a kezedben, amivel szalont nyithatsz, és egy egészen új életet kezdhetsz a szépségipar berkeiben.

Ha belevágsz és a szépségipar lesz a te világod, akkor érdemes elvégezned még a Szépségipari Marketing Kisvállalkozóknak tanfolyamot is, hiszen nagy segítséget nyújt ahhoz, hogy az üzletedet beindítsd.

Pénzügyi-számviteli ügyintéző

A pénzügyi ágazathoz tartozó képzések évek óta a legkeresettebbek közé tartoznak. E képzések egy része távoktatásos formában érhető el e-learning támogatással. Így van ez a pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ-s képzéssel is, amihez még most is lehet csatlakozni.

Az lehet igazán jó pénzügyi-számviteli ügyintéző, aki pontos, precíz, képes a rugalmasságra, és jól kommunikál. Fontos még a logikus gondolkodás, a naprakész ismeretek, a jó problémamegoldó készség, a vonatkozó törvények és jogszabályok pontos ismerete, a számok és a matematika szeretete.

A pénzügyi-számviteli ügyintéző szakma a pénzügyi ágazat Jolly Jokere. Rengeteg lehetőség rejlik benne, hiszen egy szakmával több, mint 30 betölthető munkakörhöz juthatsz.

A leendő béred szempontjából sem mindegy, hogy a magán- vagy a közszférában tudsz elhelyezkedni, de mivel hiányszakmáról van szó, várhatóan magasabb kategóriájú fizetésre számíthatsz. És persze az sem mindegy, hogy a több mint 30 munkakörből melyikben sikerül elhelyezkedned. Böngészd az álláshirdetéseket, hiszen ezzel a végzettséggel rengeteg lehetőség közül választhatsz, illetve ha már bekerültél álmaid munkahelyére, akkor ezzel a végzettséggel a pénzügyi részleg szinte bármely állását betöltheted, így akár cégen belül is válthatsz. Ha részletesebben érdekel, hogy A pénzügyi-számviteli ügyintéző mit csinál?, akkor kattints korábbi blogbejegyzésünkért.

 

Válassz!

Most, hogy már tudod, mik a legkeresettebb szakmák, válaszd ki a kedvencedet, és lépj tovább a karrieredben!

Forrás: nive.hu; eduline.hu

Képek: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések