fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Érdekel a kereskedelem? Bemutatjuk élelmiszer-, vegyi áru eladó képzésünket

Szeretnéd tudni, hogyan lehetsz élelmiszer-, vegyi áru eladó? Milyen a tanfolyam és mi várható a vizsgán? Minden kérdésedre választ kapsz a blogban!

 

Mi az élelmiszer- és vegyi áru eladó feladata?

Sokan úgy gondolják, hogy a bolti eladó csupán a vevőket szolgálja ki. Nos, ez az, amit vásárlóként elsősorban látunk, de ennél sokkal több feladattal kell megbirkóznia.

Fő feladata a termékek eladása, viszont sok esetben az élelmiszer boltok is szakosodnak, ezért a feladatok is kicsit eltérhetnek üzletenként. Feladatai két nagyobb csoportra oszthatók.

 • vevői feladatok,
 • üzleti feladatok.

A vevői feladatok közé tartozik a vevő fogadása, információ- és segítségadás, kiszolgálás, esetleges panaszkezelés.

Az üzleti feladatok közé tartozik az áru átvétele, rakodása, raktározása. Ide tartozik még a kicsomagolás, az árufeltöltés és árazás, valamint a leltározás is.

Ebből jól látszik, hogy az eladó nemcsak a vásárló kiszolgálásával foglalkozik, hanem végig követi az áru mozgását az érkezéstől az eladásig.

Milyen a jó bolti eladó?

Feladatod, hogy a vásárlót bevonzd és visszatérésre ösztönözd, ezért a legfontosabb, hogy rendelkezz kereskedelmi vénával. Csak akkor leszel igazán jó eladó, ha szívesen kínálsz egy terméket.

Természetesen az is fontos, hogy ezt a terméket hogyan kínálod. Kedvesnek kell lenned, de nem tolakodónak. Mivel veled találkoznak a legtöbben, ezért a te stílusod a vevők részéről véleményformáló lesz az üzletről.

Fontos az áru alapos ismerete. Hiszen, hogyan tudnád azt jó szívvel ajánlani, eladni, ha azt sem tudod, mi az, vagy mire, miért jó? Ismerned kell a kapcsolódó termékeket is, hogy teljeskörűen tudj kiszolgálni.

Mi az, amit elvársz vevőként?

Amellett, hogy rendezett és tiszta üzletbe szeretünk betérni, az sem mindegy, hogy a megfelelő kínálattal találkozunk-e. Ha ez már mind adott, akkor már csak az eladón múlik minden. Mennyire figyelmes? Észre sem veszi, hogy betértél vagy folyamatosan a nyakadon lóg? Ugye, hogy egyik sem jó? Emiatt nagyon fontos, hogy az eladó meglássa és megtalálja az arany középutat.

 

Milyen tulajdonságokra lesz szükséged, ha élelmiszer-, vegyi áru eladóként szeretnél dolgozni?

 • Az első és legfontosabb a kereskedői beállítottság, hiszen kereskedni fogsz! Ez nem azt jelenti, hogy mindenáron el akarsz mindenkinek mindent adni. Hanem azt, hogy szeresd a vevőidet és a termékeidet is. Találd meg a kereslet és kínálat közös nevezőit.
 • Még ha nem is saját termékeidet adod el, érezd azt a sajátodnak, így sokkal könnyedebben tudod eladni. Hiszen ismered, szereted, őszintén tudsz beszélni róla.
 • Úgy add el az árut, hogy nem vagy tolakodó, nem akarod mindenáron rábeszélni a megvételre a vevődet. Tudd, hogy mennyit kell beszélned, és mi az, ami már felesleges vagy kellemetlen. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen stílusban beszélsz.
 • Akkor vagy jó eladó, ha pozitív a kisugárzásod. Ettől a vevő úgy fogja érezni, hogy jó ide betérni, szívesen vásárol. Ha a kommunikációd is ilyen, akkor boldogan fog visszatérni legközelebb is. Ugyanez a helyzet az idegen ajkú vevőkkel is. Ha tudsz velük kommunikálni legalább angolul, akkor már nyert ügyed van, másnak is fogják ajánlani az üzletet. Ehhez a probléma megoldó képességedre is nagy szükséged lesz.
 • Nem csak jó, hanem profivá is válhatsz, ha tökéletesen ismered a termékeket és a vásárlás folyamatát. Nem mindegy, hogy egy megfontolt, az áruról már minden információval rendelkező vevő tér be, vagy egy olyan típus, aki impulzusvásárló. Mindkét esetben a te személyed és az eladásod színvonala fog a vásárlás felé vezetni és ez tudás nélkül kivitelezhetetlen.

Ha úgy érzed, hogy a leendő vevőid felé már tökéletesen tudsz fordulni, akkor itt az ideje szót ejteni az egyéb munkákról is.

 • Ahhoz, hogy a pénzügyek is simán menjenek megbízhatónak kell lenned. Hiszen kasszát, készpénzt, banki terminált fogsz kezelni.
 • Pontosnak kell lenned. Az árukészlet kezelése, a papírmunka, a vevői tájékoztatás mind-mind pontosságot igényel.
 • Mind fizikailag, mind szellemileg teherbírónak kell lenned. Az áru mozgatása, csomagolása, a szinte folyamatos állómunka jó fizika felkészültséget kíván. Másrészt folyamatosan emberekkel fogsz foglalkozni, fontos, hogy szellemileg is kiegyensúlyozott legyél.

 

Miért felel az élelmiszer-, vegyi áru eladó?

Az eladó felel:

 • a vevők kiszolgálásáért;
 • az áru érkeztetéséért, raktározásáért, nyilvántartásáért, ki- és becsomagolásáért, az üzletben való kihelyezéséért;
 • amennyiben kasszázik is, akkor a készpénzforgalomért is;
 • mindezt úgy, hogy a vonatkozó jogszabályoknak és védelmi előírásoknak megfelel.

Természetesen ez nem mindig igaz, minden eladóra, hiszen nagyobb üzletekben külön raktáros, pénztáros, árufeltöltő is lehet. Ilyen esetekben nem az eladó felelőssége a felsoroltak.

Munkaerő-piaci lehetőségek

Eladókra folyamatos kereslet van, mivel egyre-másra nyílnak a nagy volumenű áruházláncok, plázák, ezeken belül sok a franchise üzlet. A kisebb és nagyobb boltoknál egyaránt vannak álláslehetőségek, érdemes széles skálán nézelődni. Különbség leginkább a nyitva tartásban és a termék kínálat mennyiségében szokott lenni. Egy plázában általában hosszabb nyitva tartású, nagyobb árukészlettel rendelkező boltok vannak. Emiatt lehet egyműszakos vagy többműszakos állás is, az üzlet profiljától és méretétől függően kicsit eltérő feladatokkal.

Milyen munkakörök tölthetők be ezzel a részszakképesítéssel?

Az élelmiszer-, vegyi áru eladó  részszakképesítéssel az alábbi munkaköröket lehet betölteni:

 • zöldség-gyümölcs eladó
 • ABC eladó
 • áruházi eladó
 • élelmiszer bolti eladó
 • árupénztáros

 

Az élelmiszer-, vegyi áru eladó képzés

A felnőttképzés keretében az élelmiszer-, vegyi áru eladó OKJ-s képzés jelenleg 2,5 hónap alatt elvégezhető. S ha már meg van az eladói végzettség, érdemes a boltvezető szakképesítés-ráépülést is elvégezni, hiszen így nagyobb eséllyel találsz jó munkát és akár tovább is léphetsz! Ráadásul lehetőség van a két szakmát egyben is elvégezni!

 

Forrás: nive.hu

Képek: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések