fbpx

Controlling nem controllereknek

[tba_ribbon]
[tba_icon_list_display]

Controlling képzés

Nem rendelkezel pénzügyi háttérrel, de érdekel a controlling? Szeretnél a vállalati szférában elhelyezkedni és stratégiai szakemberként karriert építeni? Ha szeretnéd elsajátítani a controlling alapjait, akkor a legjobb helyen jársz! Az online controlling képzés célja, hogy a tanulóink megismerkedjenek a gyakorlati controlling módszerekkel és átfogó képet kapjanak a számviteli, pénzügyi tervezés alapjairól.

Áttekintés:

Hogyan épül fel a(z) Controlling nem controllereknek?

Modul 1. A controller szerepe

Modul 2. Stratégiai és operatív controlling alapok

Modul 3. Vezetői számvitel, pénzügyi controlling

Modul 4. Költség – és teljesítmény controlling

Modul 5. Controlling rendszerek a gyakorlatban

Modul 6. Pénzügyi kimutatások és Cash Flow elemzése

Modul 7. Tervezés, előrejelzés és költségvetés

Modul 8. Elemzések fontossága

Modul 9. Automatizáció – BI megoldások a controllingban

Modul 10. Kockázathozam és értékelés

Mi az a controlling?

Kezdjük az alapoknál és nézzük meg, hogy mi is a controlling jelentése. A controlling folyamat során a tényleges teljesítményt összehasonlítják a vállalat által meghatározott célokkal annak érdekében, hogy munkafolyamatok a tervek alapján haladjanak. A controlling segít abban, hogy reális korrekciós intézkedéseket tudjanak hozni a vezetők, ha szükség van rá és ezzel kizárják a veszteségességet és a bukást.

A controlling előnyei

Az controlling a menedzsment számára nélkülözhetetlen, ha egy jó irányítási rendszert szeretnének kiépíteni, ami előre viszi a céget. Nézzük meg, milyen előnyökhöz jut az a vállalkozás, amelyik a controlling módszerek alkalmazása mellett dönt:

 • Időt és energiát takarít meg a menedzsment számára
 • Lehetővé teszi a vezetők számára, hogy a fontos feladatokra koncentráljanak és ezáltal valós vezetői feladatokat lássanak el
 • Segít abban, hogy elakadás esetén a vezetők időben tudjanak stratégiai döntéseket hozni és korrigálni ott, ahol szükséges
 • Segít a feladatok delegálásában és ezáltal az üzleti működés hatékonyságában
 • Biztosítja, hogy minden alkalmazott előre tudja a rá eső feladatokat és saját idejüket annak megfelelően tudják beosztani, ezáltal pedig motiváltabbak és hatékonyabbak legyenek

Milyen területeken hasznos a controlling?

Látható, hogy a controlling mennyi előnnyel jár egy vállalkozás számára. De milyen területeken alkalmazható? És milyen cégeknek való igazából a stratégiai tervezés és a controlling? Összegyűjtöttük azokat a főbb területeket, amiken kimondottan szükséges és eredményes a controlling módszerek alkalmazása!

 • Operatív controlling: Az operatív controlling a vállalkozás működését teljes egészében vizsgálja, annak érdekében, hogy az gazdaságos, jövedelmező és eredményes legyen.
 • Pénzügyi controlling: A vállalkozás pénzügyi terve befolyásolja az üzleti sikereket, ezért létfontosságú annak tervezete és folyamatos felügyelete.
 • Nyersanyag controlling: A raktárállomány, a nyersanyagok és a termékek elérhetőségének, mennyiségének felügyelete és optimalizálása fontos szerepet tölt be egy olyan vállalkozás esetében, ami fizikai termékek eladásával foglalkozik.
 • Produktivitás mérése: A fejlődés és a profitszerzés érdekében szükséges megfigyelni azt, hogy egy vállalkozás milyen hatékonyan állít elő termékeket és szolgálja ki a piacot.
controlling-2

A controlling rendszer felépítése

A controlling különböző lépésekből és szakaszokból áll, amiknek célja az üzleti működés teljes irányítása, egy működő rendszer bevezetése, a stratégiai döntéshozás és a további controlling technikák alkalmazása. A képzés során átvesszük a controlling rendszer összes elemét és a gyakorlatban is megmutatjuk ezek alkalmazását. Addig is, nézzük meg a főbb szakaszokat, amiket minden vállalatnak érdemes követni és monitorozni!

Célkitűzés

Legyen szó a marketing, pénzügy, a HR, vagy bármelyik más területről, a célok kitűzése az egyik legfontosabb lépés. Nem elég azonban ötletelni és összegyűjteni, hogy mit szeretne egy cég elérni a különböző területeken. Stratégiai döntéseket kell hozni és olyan célokat kitűzni, amik reálisak az erőforrás, a munkaerő és a rendelkezésre álló idő szempontjából.

Tervezés

Ha meghatározásra kerültek a célok, elkezdődhet a tervezés. A tervezési szakaszban azok az akciótervek készülnek el, amik levezetik, hogy a cég és a csapatok hogyan, milyen eszközökkel és milyen erőforrások bevonásával fogják tudni elérni a célokat. Ez egy részletes tervezet, ami később iránymutatóként szolgál a csapat tagjai számára.

Mérés

A vállalati erőforrások mérése, a valós tények vizsgálata és a cég jelenlegi helyzetének felmérése fontos pont, mielőtt a csapat munkához lát. Ezek az ismeretek segítenek finomítani a kitűzött célokon és pontosítani a stratégiát.

Ellenőrzés

A munka megkezdése után szükséges a rendszeres ellenőrzés, hogy a vezetői csapat időben lássa, ha korrekcióra van szükség, vagy valamelyik terület extra támogatásra szorul. A controlling lényege a folyamatos kontroll és felügyelet, hogy a csapat időt és energiát spórolva végezhesse el a feladatokat.

Controlling képzés online - Itt a helyed!

Várunk a képzésünkön, ha szeretnéd megérteni, hogy mi az a controlling, miért van szükség rá, és hogyan tudod te is hatékonyan alkalmazni az üzleti miliőben! A tanfolyamon profi szakemberektől tanulhatsz, akik igazi esettanulmányokon keresztül mutatják be a controlling módszereit, hogy azok alapján te is hatékonyan irányíts bármilyen csapatot! Az online történő képzésünk alatt az elméleti tudás mellett gyakorlati példákon keresztül tanulhatod meg a controlling alapjait és a rendszer legfontosabb elemeit, így a nálunk szerzett tudást rögtön a gyakorlatban is tudod alkalmazni. Tedd meg az első lépést a céljaid felé, és jelentkezz hozzánk!

Kiknek ajánljuk a tanfolyamot?

 • Azoknak, akik nem gazdasági végzettséggel rendelkeznek, de szeretnének a számviteli és pénzügyi controllingba mélyebben belelátni
 • Azoknak, akik szeretnék megérteni a hatékony vezetés legfontosabb ismérveit és elsajátítani olyan technikákat, amik alapján képesek a gyakorlatban is jó vezetővé válni
 • Menedzsereknek és vezetői beosztottaknak, hogy belelássanak a controlling részleteibe és új módszerekkel tudják kiegészíteni saját szakterületüket
 • Továbbá érdemes mindenkinek részt venni a tanfolyamon, akit érdekel a számvitel és a pénzügyek irányítása és új ismeretek elsajátítására vágynak

A tanfolyam várhatóan 2022-ben indul. Amennyiben szeretnél értesülni a képzés indulásáról, iratkozz fel hírlevelünkre és email formájában tájékoztatunk a várható indulásról és a jelentkezés lehetőségéről!

Mennyit kereshetsz ezzel a szakmával Magyarországon?

(havi bruttó átlagbér)

200 000 HUF
(minimálbér)
500 000 HUF
1 000 000 HUF
1 700 000 HUF
Forrásaink: fizetesek.hu, glassdoor.com.

Kitől fogsz tanulni?

Pillants bele!

Szívesen megnéznéd miről is szól a Controlling képzés? Pillants bele oktatónkkal készült videóba!

Személyes adatok Kérjük, hogy a személyi igazolványban szereplő adatok alapján töltse ki az alábbi űrlapot!

*