fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Controlling nem controllereknek

Szeretnél controlling pozícióban dolgozni, ahol a folyamatok nyomonkövetése, felügyelete, stratégia megalkotása, célok megtervezése és a valós teljesítmény összehasonlítása a feladat? Akkor tanuld meg, hogy tudod a jó stratégiai döntéseket elősegíteni!

Oktató:

Lengyel László

[tba_ribbon]

A tanfolyam jelenleg nem elérhető.

[tba_icon_list_display]

Képzésszervező elérhetőségei:

Zoltán Fodor

+36702667767

fodor.zoltan@tanfolyam.hu

Controlling nem controllereknek

Nem rendelkezel pénzügyi háttérrel, de érdekel a controlling? Szeretnél a vállalati szférában elhelyezkedni és stratégiai szakemberként karriert építeni? Ha szeretnéd elsajátítani a controlling alapjait, akkor a legjobb helyen jársz! Az online controlling képzés célja, hogy a tanulóink megismerkedjenek a gyakorlati controlling módszerekkel és átfogó képet kapjanak a számviteli, pénzügyi tervezés alapjairól.

Áttekintés:

Hogyan épül fel a(z) Controlling nem controllereknek?

Modul 1. Mi a controlling?  A controlling szemlélet és – módszer, funkciók

 • A controlling-rendszer fogalmának definiálása
 • A controlling-rendszer szemléletmódja és vizsgálati orientációja 
 • Célorientáltság
 • Szűk keresztmetszet-orientáltság
 • Jövőorientáltság
 • Költségorientáltság

Modul 2. Vezetés, szervezet és a controlling

 • A controlling és a szervezetek vezetésével való kapcsolata 
 • A controlling megjelenési formái a szervezetben

Modul 3. A controlling-tervezés módszertana

 • Controlling-tervezés, stratégiai tervezés, teljesítménytervezés, költségtervezés, finanszírozás-tervezés, eredménytervezés, pénzügyi tervezés

Modul 4. A stratégiai controlling és operatív controlling

 • Stratégiai controlling (a vállalkozási célok kijelölése, hagyományos controlling funkciók végzése)
 • Operatív controlling (szűk keresztmetszetek vizsgálata, felelősségi központok rendszere)
 • A stratégiai és az operatív controlling részrendszerek gyakorlati bevezetésének kérdései

Modul 5. A vezetői számvitel

 • A pénzügyi és a vezetői számvitel összehasonlítása
 • A vezetői számvitel és a controlling
 • A költségtervezés és elszámolás objektumai
 • Tervköltség kalkulációs rendszerek

Modul 6. A controlling vállalati alkalmazása, bevezetése

Modul 7. Controlling és az információs rendszer

Modul 8. A controlling a vállalati gyakorlatban

Modul 9. A controlling speciális alkalmazásai

 • pénzügyi controlling, projektcontrolling, humáncontrolling, termelés – controlling 

Mi az a controlling?

Kezdjük az alapoknál és nézzük meg, hogy mi is a controlling jelentése. A controlling folyamat során a tényleges teljesítményt összehasonlítják a vállalat által meghatározott célokkal annak érdekében, hogy munkafolyamatok a tervek alapján haladjanak. A controlling segít abban, hogy reális korrekciós intézkedéseket tudjanak hozni a vezetők, ha szükség van rá és ezzel kizárják a veszteségességet és a bukást.  

A controlling előnyei

Az controlling a menedzsment számára nélkülözhetetlen, ha egy jó irányítási rendszert szeretnének kiépíteni, ami előre viszi a céget. A válságban különösen fontos, hogy a szervezetek vezetői, kulcsemberei is tisztában legyenek a vállalati teljesítményre ható tényezők számszerűsíthetőségével. Nézzük meg, milyen előnyökhöz jut az a vállalkozás, amelyik a controlling módszerek alkalmazása mellett dönt:

 • Időt és energiát takarít meg a menedzsment számára

 • Lehetővé teszi a vezetők számára, hogy a fontos feladatokra koncentráljanak és ezáltal valós vezetői feladatokat lássanak el

 • Segít abban, hogy elakadás esetén a vezetők időben tudjanak stratégiai döntéseket hozni és korrigálni ott, ahol szükséges

 • Segít a feladatok delegálásában és ezáltal az üzleti működés hatékonyságában

 • Biztosítja, hogy minden alkalmazott előre tudja a rá eső feladatokat és saját idejüket annak megfelelően tudják beosztani, ezáltal pedig motiváltabbak és hatékonyabbak legyenek

Miért hasznos a controlling?

Ahhoz, hogy egy kkv vezetése, a menedzsment képes legyen egy vállalatot sikeresen vezetni, alkalmazkodnia kell az új kihívásokhoz, a bizonytalan üzleti környezethez. Tisztában kell lennie a bekövetkezett és várható környezeti változásokkal, azok teljesítményre gyakorolt hatásával, s eszerint kell a döntéseit meghozni. Ebben segít a controlling.

A controlling nélkülözhetetlen részévé vált a modern vállalatirányításnak. Segítségével hatékonyan tervezhető az üzletmenet, biztosítható a pénzügyi és nem pénzügyi adatok folyamatos, következetes, rendszerszemléletű megfigyelése, időszakonkénti értékelése és az információszolgáltatás.

Pontosan mely területeken hasznos a controlling?

Látható, hogy a controlling mennyi előnnyel jár egy vállalkozás számára. Pénzügyi, számviteli ismeretek kiegészítésére gazdasági vezetők, főkönyvelők, könyvelők, pénzügyi vagy számviteli munkatársak számára, értékesítés- és marketingteljesítmények értékeléséhez, HR controlling bevezetéséhez, üzemeltetéséhez, a performancia-tanácsadásban, fenntarthatósági jelentések elkészítéséhez, kutatási-fejlesztési, innováció terület értékeléséhez, folyamatteljesítmények mérésében, projektek értékelésében.

Milyen területeken alkalmazható?

És milyen cégeknek való igazából a stratégiai tervezés és a controlling? Összegyűjtöttük azokat a főbb területeket, amiken kimondottan szükséges és eredményes a controlling módszerek alkalmazása!

 • Operatív controlling: Az operatív controlling a vállalkozás működését teljes egészében vizsgálja, annak érdekében, hogy az gazdaságos, jövedelmező és eredményes legyen.

 • Pénzügyi controlling: A vállalkozás pénzügyi terve befolyásolja az üzleti sikereket, ezért létfontosságú annak tervezete és folyamatos felügyelete.

 • Nyersanyag controlling: A raktárállomány, a nyersanyagok és a termékek elérhetőségének, mennyiségének felügyelete és optimalizálása fontos szerepet tölt be egy olyan vállalkozás esetében, ami fizikai termékek eladásával foglalkozik.

 • Produktivitás mérése: A fejlődés és a profitszerzés érdekében szükséges megfigyelni azt, hogy egy vállalkozás milyen hatékonyan állít elő termékeket és szolgálja ki a piacot.

controlling-2

A controlling rendszer felépítése

A controlling különböző lépésekből és szakaszokból áll, amiknek célja az üzleti működés teljes irányítása, egy működő rendszer bevezetése, a stratégiai döntéshozás és a további controlling technikák alkalmazása. A képzés során átvesszük a controlling rendszer összes elemét és a gyakorlatban is megmutatjuk ezek alkalmazását. Addig is nézzük meg a főbb szakaszokat, amiket minden vállalatnak érdemes követni és monitorozni!

Célkitűzés

Legyen szó a marketing, pénzügy, a HR, vagy bármelyik más területről, a célok kitűzése az egyik legfontosabb lépés. Nem elég azonban ötletelni és összegyűjteni, hogy mit szeretne egy cég elérni a különböző területeken. Stratégiai döntéseket kell hozni és olyan célokat kitűzni, amik reálisak az erőforrás, a munkaerő és a rendelkezésre álló idő szempontjából.

Tervezés

Ha meghatározásra kerültek a célok, elkezdődhet a tervezés. A tervezési szakaszban azok az akciótervek készülnek el, amik levezetik, hogy a cég és a csapatok hogyan, milyen eszközökkel és milyen erőforrások bevonásával fogják tudni elérni a célokat. Ez egy részletes tervezet, ami később iránymutatóként szolgál a csapat tagjai számára.

Mérés

A vállalati erőforrások mérése, a valós tények vizsgálata és a cég jelenlegi helyzetének felmérése fontos pont, mielőtt a csapat munkához lát. Ezek az ismeretek segítenek finomítani a kitűzött célokon és pontosítani a stratégiát.

Ellenőrzés

A munka megkezdése után szükséges a rendszeres ellenőrzés, hogy a vezetői csapat időben lássa, ha korrekcióra van szükség, vagy valamelyik terület extra támogatásra szorul. A controlling lényege a folyamatos kontroll és felügyelet, hogy a csapat időt és energiát spórolva végezhesse el a feladatokat.

Controlling képzés online - Itt a helyed!

Várunk a képzésünkön, ha szeretnéd megérteni, hogy mi az a controlling, miért van szükség rá, és hogyan tudod te is hatékonyan alkalmazni az üzleti miliőben! A tanfolyamon profi szakemberektől tanulhatsz, akik igazi esettanulmányokon keresztül mutatják be a controlling módszereit, hogy azok alapján te is hatékonyan irányíts bármilyen csapatot! Az online történő képzésünk alatt az elméleti tudás mellett gyakorlati példákon keresztül tanulhatod meg a controlling alapjait és a rendszer legfontosabb elemeit, így a nálunk szerzett tudást rögtön a gyakorlatban is tudod alkalmazni. Tedd meg az első lépést a céljaid felé, és jelentkezz hozzánk!

Kiknek ajánljuk a tanfolyamot?

A controllerek vezetéstámogató szerepköre mindig nagyon fontos helyet foglalt el az üzleti életben. A vállalat sikeréhez nélkülözhetetlen a megbízható és hiteles tervezés, forecasting, reporting és elemzés. 

 • Ajánljuk azoknak, akik nem gazdasági végzettséggel rendelkeznek, de szeretnének a számviteli és pénzügyi controllingba mélyebben belelátni.

 • Azoknak, akik szeretnék megérteni a hatékony vezetés legfontosabb ismérveit és elsajátítani olyan technikákat, amik alapján képesek a gyakorlatban is jó vezetővé válni.

 • Kis- és középvállalkozások kulcsembereinek, vezető munkatársainak, akik közvetlenül nem foglalkoznak a controllinggal, de a controlling elveit, módszereit, gyakorlati alkalmazását szeretnék megismerni.

 • Menedzsereknek és vezetői beosztottaknak, hogy belelássanak a controlling részleteibe és új módszerekkel tudják kiegészíteni saját szakterületüket.

 • Pénzügyi és számviteli vezetőknek, munkatársaknak, hr-vezetőknek, műszaki és termelési vezetőknek szintén hasznos segítséget nyújt. 

 • Ajánljuk azoknak, akik szeretnék régebbi controlling-szakmai ismereteiket a digitalizáció figyelembevételével felfrissíteni. 

 • Ajánljuk a controllinggal együtt dolgozó kulcsembereknek, egész munkacsoportoknak a használt fogalomrendszer egységesítésére, a közös munkanyelv kialakítására.

 • Továbbá érdemes mindenkinek részt venni a tanfolyamon, akit érdekel a számvitel és a pénzügyek irányítása és új ismeretek elsajátítására vágynak.

Mi várható a tanfolyamon?

Hallgatóink megismerik azt a szemléletet, eszközöket és folyamatot, amely egy szervezet számára képes biztosítani a hatékony tervezést és a megvalósítás operatív és stratégiai értékelését. Képesek lesznek a controllinggal szemben támasztott igényeik megfogalmazására, valamint a controlling működésének figyelemmel kísérésére.

Amennyiben szeretnél értesülni a képzés indulásáról, iratkozz fel hírlevelünkre és email formájában tájékoztatunk a várható indulásról és a jelentkezés lehetőségéről!

Egyedi vállalati képzések, személyre szabott csomagajánlatok a naprakész tudásért a The Bright Academynél!

Modul 1. Mi a controlling?  A controlling szemlélet és – módszer, funkciók

 • A controlling-rendszer fogalmának definiálása
 • A controlling-rendszer szemléletmódja és vizsgálati orientációja 
 • Célorientáltság
 • Szűk keresztmetszet-orientáltság
 • Jövőorientáltság
 • Költségorientáltság

Modul 2. Vezetés, szervezet és a controlling

 • A controlling és a szervezetek vezetésével való kapcsolata 
 • A controlling megjelenési formái a szervezetben

Modul 3. A controlling-tervezés módszertana

 • Controlling-tervezés, stratégiai tervezés, teljesítménytervezés, költségtervezés, finanszírozás-tervezés, eredménytervezés, pénzügyi tervezés

Modul 4. A stratégiai controlling és operatív controlling

 • Stratégiai controlling (a vállalkozási célok kijelölése, hagyományos controlling funkciók végzése)
 • Operatív controlling (szűk keresztmetszetek vizsgálata, felelősségi központok rendszere)
 • A stratégiai és az operatív controlling részrendszerek gyakorlati bevezetésének kérdései

Modul 5. A vezetői számvitel

 • A pénzügyi és a vezetői számvitel összehasonlítása
 • A vezetői számvitel és a controlling
 • A költségtervezés és elszámolás objektumai
 • Tervköltség kalkulációs rendszerek

Modul 6. A controlling vállalati alkalmazása, bevezetése

Modul 7. Controlling és az információs rendszer

Modul 8. A controlling a vállalati gyakorlatban

Modul 9. A controlling speciális alkalmazásai

 • pénzügyi controlling, projektcontrolling, humáncontrolling, termelés - controlling 

Mennyit kereshetsz ezzel a szakmával Magyarországon?

(havi bruttó átlagbér)

200 000 HUF
(minimálbér)
500 000 HUF
1 000 000 HUF
1 700 000 HUF
Forrásaink: fizetesek.hu, glassdoor.com.

Kitől fogsz tanulni?

Lengyel László

c. egyetemi docens, mérnök-közgazdász

Pillants bele!

Kíváncsi vagy miről is szól a Controlling nem conrtollereknek képzés? Most bepillantást nyerhetsz oktatónkkal készült videóba!

Személyes adatok Kérjük, hogy a személyi igazolványban szereplő adatok alapján töltse ki az alábbi űrlapot!

*