fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Bevezetés a boltvezető szakmába

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mivel jár, ha boltvezető leszel, milyen feladatok várnak rád, hogy miért érdemes belevágnod a szakmatanulásba!

Milyen tipikus feladatai vannak a boltvezetőnek?

A legtöbben úgy gondolják, hogy a boltvezető csak kiosztja a munkát, aztán boldogan üldögél az irodájában a pénzt számolva. Ha ez ilyen egyszerű és könnyű lenne, akkor sokkal többen vállalnák ezt a nehéz, de annál érdekesebb és összetettebb munkát.

Többféleképpen lehetsz boltvezető. Lehet saját vállalkozásod, de lehetsz alkalmazott egy láncban is. Ha saját boltod van, te alakítod az árakat, te határozod meg a boltod külső és belső jegyeit, kinézetét, te felelsz mindenért. Ha viszont franchise-ban dolgozol, akkor a központilag meghatározott kinézet és egységes ár a jellemző, melyet neked is szerződésileg be kell tartanod.

Ami minden esetben a feladataid közé fog tartozni:

 • Irányítod a bolt működését. Mindegy, hogy saját, vagy áruházlánchoz tartozik.
 • Ki kell választanod a munkatársaidat, beosztod a feladataikat, munkaidejüket, helyüket a boltban. Motiválttá teszed őket, hogy a munkájukat magas színvonalon legyenek képesek elvégezni.
 • Biztosítod a bolt működéséhez szükséges tárgyi feltételeket.
 • Marketingtevékenységet folytatsz. Terméket ajánlasz, reklámozol, akciókat szervezel.
 • Árubeszerzést végzel, odafigyelsz az árukészletre és rendszeresen leltározol, gondoskodsz a beérkezett áru elhelyezéséről.
 • Intézed a bolt pénzügyi feladatait. Számlákat, készpénzkészletet, utalásokat, a forgalom alakulását.
 • A fentiekhez tartozó adminisztrációt elvégzed, nyilvántartásokat vezetsz.
 • A te felelősséged, hogy az üzlet a vonatkozó jogszabályoknak és előírásoknak megfelelően működjön, azok betartásra kerüljenek.
 • Ahhoz, hogy a boltot megfelelően tudd működtetni, információkat gyűjtesz a munkatársaktól a vevők igényeiről, figyeled a konkurenciát.

Milyen további feladatai vannak egy boltvezetőnek?

Az előzőekben felsorolt napi és ismétlődő feladatokon kívül, mint pl. a napi munka szervezése és irányítása, más egyéb időszakos, vagy változó jellegű feladatra is számítani kell, amihez elengedhetetlen a vezető egyéniség. Ilyen lehet például:

 • panaszkezelés, hiszen bárhol előfordulhat, hogy pl. a termék sérült;
 • rendezényszervezés: nagy volumenű akciók, támogatások, de a cégen belüli csapatépítés is idetartozik;
 • marketingtevékenység: ha jól akarsz érvényesülni, akkor minimum a közösségi médiában jelen vagy, de jó ha rendelkezel saját weboldallal is. Ez áruházláncok esetében ma már nem is kérdés, de egy kisvállalkozás esetében még nem egyértelmű. Az nem elég, ha jelen vagy a világhálón. Mindig új, friss információkkal, tartalommal kell jelentkezni, hogy köztudatba kerülj és bent is maradj folyamatosan.

Milyen anyagokkal fogsz kapcsolatba kerülni?

Mivel a boltvezetés elsősorban irodai munka, ezért irodai környezetben leszel a legtöbbet. Ezáltal számítógépet, irodatechnikai berendezéseket fogsz használni. Fontos lesz a napi munkád során a nyomtatványok és bizonylatok kezelése, és a biztonsági berendezések pontos ismerete.

A munkád másik része az eladótérben fog zajlani. Ennek megfelelően kapcsolatba leszel az adott termékekkel, pénztárgéppel. Előfordulhat, hogy az eladótér nem zárt részen, hanem kültéren van.

Az adott termék sok minden lehet. Lehet köztük az egészségre ártalmas is, ezért a megfelelő védelemről is gondoskodni kell.

Amennyiben te leszel az anyagbeszerző is, akkor gépjárműveket, akár targoncát is fogsz vezetni.

Milyen lesz a munkaidő beosztásod?

Boltvezetőként te leszel az első, aki a boltba érkezik, és az utolsó, aki a nap végén elhagyja azt. A legtöbb bolt hétvégén is nyitva van, ezért az előzőek hétvégére is igazak. Ráadásul minden bolt életében vannak dömping időszakok, amikor a nyitva tartás meghosszabbodik, nagyobb áru mennyiséget lehet eladni, nagyobb lesz a forgalom. Ez természetesen többletmunkával jár neked és a munkatársaid részére is.

Kikkel leszel kapcsolatban munkád során?

A boltvezető a munkavégzés során a munkatársaival, a bolt vásárlóival, érdeklődőivel és az áruszállítókkal kerül elsősorban kapcsolatba. Ezenkívül a beszállítókkal, hatóságokkal, a vállalkozás könyvelőjével, áruházlánc esetén a lánc többi vezetőjével és központi dolgozójával.

Pszichésen és fizikailag is felkészült vagy?

Egy bolt vezetése stresszel jár. Tehát ahhoz, hogy jól tudj üzemeltetni egy boltot, nagy teherbírásúnak kell lenned mind szellemileg, mind fizikailag. Az árubeszerzés, a kollégák, az esetleges vevői panaszok, a pénzügyek mind-mind kihívást jelentenek, melyeket ha jól kezelsz, akkor minden rendben fog körülötted zajlani. A rakodásban, az árumozgatásban te is részt fogsz venni, ezért fizikailag is rendben kell lenned. Érdemes az irodai ülőmunkát és az üzlettéri állómunkát váltogatni.

Lehetőségek a munkaerőpiacon

A boltvezető szakmát végzettek iránt nincs erőteljes kereslet a piacon, pontosabban kevés az álláshirdetés. Ezt az is indokolhatja, hogy sok esetben már eleve a boltban dolgozol, majd kapsz egy lehetőséget, hogy vezető legyél. Ehhez természetesen nem elég az eladói végzettség, hanem a boltvezetői szakképesítés-ráépülésre is szükséged van.

Milyen bolttípusokban helyezkedhetsz el?

– Ajándékkereskedő
– Dohányáru-édesség kiskereskedő
– Drogériai kereskedő
– Édesség kereskedő
– Élelmiszer- és vegyi áru-kereskedő
– Építőanyag kereskedő
– Fodrászcikk kereskedő
– Használtcikk-kereskedő
– Háztartásifelszerelés-kereskedő
– Hírlapárus, trafikos
– Kultúrcikk-kereskedő
– Rádiótelefon kereskedő
– Vegyes iparcikk kereskedő
– Vegyeskereskedő
– Áruházi osztályvezető
– Áruházi részlegvezető
– Szupermarket részlegvezető

Milyen bérre számíthatsz boltvezetőként?

A boltvezető átlagkeresetét sok tényező befolyásolja. Nem mindegy például, hogy mekkora a bolt és mi a profilja. Más keresetre számíthat egy kisbolt vezetője, és másra egy áruházlánc vezetője, hiszen más a felelősség a méretből adódóan is. Viszont ha a kisboltnak nemcsak vezetője vagy, hanem tulajdonosa is, akkor a nyereség is a tiéd, amit persze érdemes visszaforgatni az üzletbe.

Milyen tulajdonságokra lesz szükséged, hogy jó boltvezető lehess?

 • önállóság: a legtöbb esetben önállóan kell döntéseket hoznod, pl. akciókról, munkatársakról;
 • együttműködésre való hajlam: amellett, hogy sok mindenben önállóan kell döntened, sok minden lesz, amiben együtt kell működnöd. Pl. hatóságokkal, munkatársakkal, beszállítókkal;
 • kereskedelmi beállítottság: csak akkor tudsz nyereségesen üzemeltetni egy boltot, ha a kereskedelem közel áll hozzád;
 • szervező képesség, irányítás: neked kell megszervezned a munkatársak munkáját, az árubeszerzést;
 • kommunikációs készség: hiszen egyrészt csak úgy tudsz jó áron jutni a kiszemelt áruhoz, ha elmondod, mit szeretnél; másrészt a kollégáiddal és a vevőiddel is meg kell találnod a megfelelő hangot ahhoz, hogy az üzleted sikeres legyen.
 • konfliktuskezelés, probléma megoldás: szintén nem mindegy, hogy a beszállítóiddal, a vevőiddel, a munkatársaiddal milyen módon és milyen eredménnyel tudod a vitahelyzeteket megoldani;
 • stresszkezelés: a boltvezetés stresszes, nagy teherbírással kell, hogy rendelkezz;
 • felelősségtudat: a te felelősséged, hogy minden szabályszerűen működjön, hogy a munkatársaid és a vevőid is elégedettek legyenek;
 • jó számolási képesség: azt hiszem, ezt nem kell ecsetelni a kereskedelem világában
 • digitális kompetencia: ma már egy bolt sem működhet számítógép nélkül, hiszen az adminisztráció nagy része számítógépes programok segítségével történik. Sőt most már egyre kevesebb bolt van, ahol ne lenne kártyás fizetés, amihez szintén szükséges a digitalizációhoz való pozitív hozzáállás.

 

Mitől lesz sikeres egy boltvezető?

A boltvezető fő feladata, hogy a vásárlók igényeit úgy tudja kielégíteni, hogy azzal nyereséget termel. Ez úgy fog sikerülni, ha a vevők visszatérő vásárlókká válnak. Ha visszatérnek, akkor nő a nyereség. Ez egy kör, amit nem szabad megszakítani a siker érdekében. Viszont a sikerhez jó vásárlói kapcsolatra, magas minőségű kiszolgálásra van szükség mind a boltvezető, mind a többi alkalmazott részéről. Fontos az odafigyelés, a vásárlási szokások megismerése, hogy aztán a megfelelő termék a megfelelő mennyiségben kerüljön a polcra, pont az, amiért visszajönnek a vásárlók, és új vevőkkel bővülhet a kör.

A legnagyobb kihívás a boltvezető szakmában a munkakör összetettsége. Ismerned kell a vevőid igényeit, figyelned kell a dolgozókra, hiszen nekik is jól kell magukat érezniük a munkájuk során, mindegyikőtöknek az az érdeke, hogy szívesen dolgozzanak, hiszen ez meglátszik az üzleten, a vevőkkel való kapcsolaton, mindenen! Figyelned kell az árakat, az árumozgást, a szabályok betartását is.

Legfőbb tulajdonság a döntésképesség és a határozottság. Határozatlan típusú emberként boltvezetői pozícióban nagyon nehéz dolgod lesz.

Fontos, hogy jó emberismerő legyél, hiszen a kollégáidat is neked kell kiválasztanod, és a vevőkörödet is ki kell szolgálnod. Ha mellényúlsz, azzal csak gondot okozol magadnak.

Légy jó szervező és stratéga! A munka megszervezéséhez, az árukészlet átlátásához és beszerzéséhez nélkülözhetetlen.

Legyél csapatjátékos! A vezető te vagy, de a munkatársaid nélkül nem megy a bolt. Együtt kell jónak lennetek!

Legyél következetes és kitartó! Ha folyamatosan tudod hozni az általad és a vevőköröd által meghatározott színvonalat, akkor nyert ügyed van!

Akkor leszel sikeres és élvezheted a munkád gyümölcsét,

 • ha képes vagy egyszerre sokfelé figyelni,
 • átgondoltan, megfontoltan cselekedni,
 • odafigyelni a munkatársaidra és a vevőkörödre,
 • jól bánni a pénzzel,
 • ügyesen használva a marketinget,
 • és minden üzleti partnerednek elég figyelmet szentelsz.

A boltvezető OKJ-s képzés

A boltvezető tanfolyamot felnőttképzés keretében csak akkor kezdheted meg, ha már van eladói szakképesítésed, aminek az általános iskolai végzettség és az egészségügyi alkalmasság a feltétele. Tehát a boltvezető szakmát, ráépüléses képzésként sajátíthatod el. Viszont arra is lehetőséget biztosítunk, hogy a 2 képzést egyszerre végezd el. Tehát az élelmiszer-, vegyi áru eladó OKJ-s képzés és a boltvezető OKJ-s képzés most egyszerre, egyidőben is elvégezhető!

A boltvezető OKJ-s képzésen követelmény Az áruforgalom tervezése, irányítása, elemezése és a Kisvállalkozások működtetése modulok.

Van lehetőség távoktatásos formában kereskedő, boltvezető képzést is elvégezni, illetve üzletvezetői képzésre is, ha már van eladó végzettséged.

A boltvezető OKJ-s képzés elvégzése után máris kamatoztathatod a tudásodat. Létrehozhatod a vállalkozásodat, majd el is kezdheted az üzemeltetését. Ehhez marketingtevékenységre, áru- és vagyonvédelemre lesz elsősorban szükséged. De a te feladatod lesz az értékesítés megszervezése és lebonyolítása, a bolt működésének ellenőrzése, irányítása, szervezése. Te fogod lebonyolítani az árubeszerzést, megszervezni a készletezést, a készletgazdálkodást, a raktározást, a nyilvántartásokat. Te fogod meghatározni az árakat. Ellenőrzöd a számlákat és készpénzben vagy utalással kiegyenlíted. Mindezt úgy, hogy a bolt a megfelelő jogszabályok szerint működjön.

 

Forrás: nive.hu, npp.munka.hu

Képek: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések