fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

10+1 szuper hasznos állásinterjú tipp

Ha állásinterjúra hívtak, félig már nyert ügyed van. Ügyesen mutasd be magad az interjúztatónak, hogy Te legyél a sikeres befutó! Mutatjuk hozzá nyerő tippjeinket.

 

Miről szól egy állásinterjú?

Az állásinterjú során derül ki, hogy találkozik-e a munkáltató és az állásra jelentkező elvárása. Egyezik-e a cég jövőképe az interjúztatott elképzeléseivel. Miután sok időt beleöltél az önéletrajzod és kísérőleveled megalkotására, most itt az ideje, hogy személyesen is bizonyíts és igyekezz a legjobb benyomást kelteni!

Az interjún már nem az általános, elcsépelt, semmitmondó kifejezéseket várják tőled, hanem a valódi énedet szeretnék megismerni. Igaz ez fordítva is! Te is próbáld meg közben megismerni, felmérni, hogy szimpatikus-e számodra a vállalat.

 

Fontos állásinterjú tippek a sikerhez!

 • Ne engedd, hogy a protokoll feszélyezzen abban, hogy kimutasd a szenvedélyed. A lelkesedésed pozitív irányba fogja lendíteni a helyzeted.
 • Ne az utolsó pillanatban gondolkolkodj, hogy mit veszel fel. Az első benyomásnál az is lényeges, hogy milyen ruhát viselsz. Nyilván, ha ügyvédi irodába mész, egy komolyabb öltözet a helyén való, de például egy marketing ügynökségnél jobban néz ki egy lazább, de közben elegáns viselet. Nézz utána, hogy vajon náluk mi a leginkább elfogadott megjelenés.
 • Alaposan nézd át a beadott önéletrajzod és tudd fejből minden lépését, dátumát az életutadnak! Nem venné ki jól magát, ha belekérdeznének, és nem tudnál rá válaszolni.
 • Érkezz felkészülten! Kihagyhatatlan, hogy időt szakíts arra, hogy felkészülj a vállalatból. Google a barátod. Keress rá a cég weboldalára, illetve a social media felületeire. Ha ezeket a lépéseket kihagyod, azt fogja érezni a HR-es kolléga, hogy téged nem is igazán érdekel a cégük, illetve, hogy nem vagy elég alapos. Ha pedig még az interjúztató személyből is fel tudsz készülni, sokkal könnyebben kialakulhat a szimpátia.
 • Nem kell, hogy forgatókönyvszerűen készülj az interjúra. Ha nagyon ráfeszülsz minden egyes részletére, akkor túl feszültnek fogsz látszani, illetve belezavarodhatsz a mondanivalódba. Viszont egy-két nyerő mondatot érdemes lehet betanulnod. Ezek például, hogy „Nagyon izgatott lettem, amikor megnyílt ez a pozíció.”, vagy „Szeretném ezt az állást, mert…”.
 • Érkezz pontosan! Ne késs el! Egyértelműnek tűnik, ennek ellenére sokan mégsem számolnak azzal, hogy mi van, ha mondjuk dugóba kerülnek. Ezzel azt is elkerülheted, hogy zilálva lépj az interjúztatók elé. Szóval, semmiképp ne centizd ki az érkezés időpontját!
 • Sokkal előbb megérkezni sem illendő. Ha korán érkeznél, sétálj egyet, vagy ülj le egy közeli padra és közben hangolódj rá az interjúra!
 • Figyelj a testbeszédedre! Érkezéskor határozott legyen a kézfogásod, de ne túl erős. Nézz beszéd közben az interjúztató szemébe! Ne kulcsold össze kezeidet-lábaidat, ezzel elzárkózást mutatva. Mosolyogj!
 • Fontos, hogy lássák rajtad a tanulásra való hajlandóságot. Életünk szükséges velejárója az élethosszig tartó tanulás. Ezt a cég is elvárja tőled.
 • Nézd meg jól, hogy milyen idős korosztállyal ülsz szemben és némileg az alapján formáld válaszod. Egy nagyon fiatal interjúztatót inkább azzal tudsz lenyűgözni, ha széles körű tudásod van, ha több területen megállod a helyed. Az idősebb generációnak pedig az imponál jobban, ha keményen és kitartóan tudsz dolgozni.
 • Semmiképp ne hazudj! Az igazság előbb-utóbb úgyis mindig kiderül.

 

Készülj fel a legfontosabb kérdésekre, hogy ne érjen meglepetés!

Fogalmazd meg magadnak előre a lehetséges kérdésekre adott válaszaidat, hogy ne tudjanak csőbe húzni. Könnyű elbukni ezeken, ha válaszaink nem kellően átgondoltak. Természetesen minden kérdésre nem tudunk előre felkészülni, de a legtöbbször előfordulókat érdemes először otthon magunknak megválaszolni.

A leggyakrabban előforduló kérdések:

 • „Miért szeretnél ennél a cégnél dolgozni?”
 • „Miért te lennél a legalkalmasabb a pozícióra?”
 • „Melyik az eddigi legnagyobb szakmai sikered?”
 • „Mi volt életed eddigi legnagyobb kihívása? Hogy birkóztál meg vele?”
 • „Miért hagytad ott az előző munkahelyed?”
 • „Mi az a lyuk/kihagyás az önéletrajzodban? Mit csináltál az idő alatt?”
 • „Milyen terveid vannak a jövőben? Mit csinálsz majd 5 év múlva?”
 • „Miket tartasz gyengeségeidnek?”
 • „Hogy fogadod a vesztes szituációkat?”
 • „Mekkora a bérigényed?”
 • „A barátaid milyen embernek tartanak?”
 • „Van kérdésed?”

 

Állásinterjú asszertíven!

Az asszertivitás vagy asszertív kommunikáció olyan tanulható kommunikációs készség, melynek során az asszertívan kommunikáló személy magabiztosan, a saját érzéseit, igényeit, szükségleteit tudatosítva, ezeket őszintén felvállalva tud megnyilvánulni érzelmileg nehéz szituációban is. Egyúttal képes arra is, hogy meghallgassa és megértse a másik fél érzéseit, igényeit, szükségleteit is. Kommunikációjának célja a konfliktus megoldása, miközben minden résztvevő fél igényeit szem előtt tartja. Nem hódol be, de nem is próbálja dominálni a másik felet.

Az Asszertív kommunikációs tréningen ezt az állapotot segítünk elérni Neked, ugyanis az interjú során fontos, hogy ne agresszíven és ne is passzívan kommunikáló ember legyél, vagyis ne érzelemből, hanem tudatosan kommunikálj.

 

Neked is összeszorul a gyomrod, ha az állásinterjúra gondolsz? Készülj fel tudatosan!

Sokaknak akkora stresszhelyzetet jelent a közelgő állásinterjú, hogy teljesen megborul a lelki egyensúlyuk. Megnövekszik a pulzusszámuk, gyorsul légzésük, nem tudnak koncentrálni és nyugtalanok lesznek. Ekkor pedig nehezen tudjuk valódi, természetes énünket megmutatni, hiszen egy szorongó embert fognak maguk előtt látni az interjúztatók. És ez már rögtön egy rossz pont.

A szorongás kezelésére két lehetőséget is tudunk számodra ajánlani. Próbáld ki a Stresszkezelés tréninget, vagy a Relaxációs technikák és meditációs gyakorlatok tanfolyamot. Gyors és hatékony módszereket kínálnak a stressz csökkentésére. Legyél jártas a stressz kezelésében! Ne engedd, hogy legyőzzön!

 

Sok sikert!

Legyél magabiztos és hozd ki a legtöbbet magadból az állásinterjún!

 

 

Forrás: Wikipedia

Képek: Unsplash

Kiskó Anikó

További bejegyzések