fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Megvisel a távmunka? Érdemes lehet megpróbálkoznod egy stresszkezelés tréninggel!

Azt mindannyian tudjuk, hogy a stressz egészségkárosító mind lelki, mind testi értelemben véve. Ha valamilyen pszichés betegség lesz rajtunk úrrá, annak legtöbbször valamilyen stressz a kiváltója.

De mi az a stressz?

A stressz egyfajta válaszreakció a testtől, a külső ingerek hatására. Őseinknek szüksége volt erre ahhoz, hogy élelmet szerezzenek, vagy meneküljenek. Ma már teljesen más ingerek hatására alakul ki a stressz-reakció.

A stressz ma már népbetegségnek számít, hiszen a XXI. századra rendkívül felgyorsult az életünk, teljesen más kihívásokkal kell szembenéznünk, mint akár 100 évvel ezelőtt. Persze a stressz nem XXI. századi „találmány”, hiszen már a 2 világháború között is ismert volt. Akkoriban a stressz szót csak fizikai megterhelésre használták. Ma már mindenre, ami fizikailag vagy lelkileg terhelést jelent.

 

Mi az a distressz?

Ne felejtsük azt se el, hogy a stressznek eredetileg pozitív jelentése volt: pl. egy sportoló egy versenyen stresszhelyzetben van, képes még jobban teljesíteni. Viszont ha pl. a versenyen kívül, a háttérben mindenféle lelki megterhelések is érkeznek, nagyobb lesz a nyomás, akkor ez könnyedén átcsaphat minden szempontból romboló hatású negatív stresszbe. Azaz a distresszbe. És a baj itt kezdődik.

Tehát, amit a köznyelvben stressznek nevezünk, az valójában a distressz, és ez az, amit kezelnünk kell, az egészségünk védelmében!

Stressz-fajták

Sokféle stresszt kell megkülönbözetnünk, hiszen nem mindegy, hogy mi okozza. Lássuk néhány példát:

  • pszichológiai stressz: ez az, amikor a saját elvárásunk és a külvilág elvárása nem egyezik, mégis meg akarunk felelni neki;
  • külső stressz: erre a legtipikusabb példa a munkahelyi stressz;
  • mentális stressz: vagyis a teljesítménykényszer;
  • életkörülményekből fakadó stressz: például a tartósan rossz anyagi helyzet.

Kit érint a stressz?

Most, hogy legtöbb embernek teljesen felborult, átalakult az élete, nagyon sokan stresszhelyzetként élik meg. A COVID-19 okozta távmunka, home office, az ezzel járó változásokat, hirtelen döntések, korlátozások mind-mind befolyásolják érzelmi szintünket, és erősen próbára teszik stressztűrő képességünket.

Gondoljuk végig: már nemcsak a dolgozó felnőtt stresszel, hanem bármelyik korosztály. Az egészen kicsi gyermektől – óvodástól – kezdve az idősekig, minden korosztály érintett. És ennek minden életszakaszban hatalmas negatív következményei lehetnek.

Egy átlagembernek a napja folyamatos rohanásból, készenlétből, elvárásokból áll, szünet nélkül.  Észre sem vesszük, és már ebéd közben is az e-mailjeinket nézzük a telefonon, minden minimális időt kihasználunk a munkára, pl. az autóban, buszon dolgozunk a laptopon. De ugyanez igaz a gyerekekre is, hiszen egyre több a tanulnivaló, a különóra és az ezekkel járó elvárások, versenyhelyzetek.

Ha a lélek megbetegszik, akkor a test is megbetegszik

Már nagyon elcsépelt ez a mondat, de 100%-ig igaz. Ha valami miatt szorongunk, stresszelünk, az előbb-utóbb nyomot hagy a testünkben. Eleinte csak a fejünk fáj kissé, vagy nem tudunk aludni, aztán jön a többi tünet. Kimerültség, nyugtalanság, feszültség, koncentráció hiánya, szorongás, de akár depresszió is. Ha ezek állandósulnak, akkor kialakulhatnak súlyos és tartós problémák is, mint például a szív- és érrendszeri betegségek.

Ahhoz, hogy ezeket el tudjuk kerülni, jelen esetben is legfontosabb a megelőzés.

Mit tegyünk, hogy ne jussunk idáig?

Először is lássuk be, hogy nem az a normális, hogy ekkora feszültségben telnek a hétköznapjaink, sőt az egész életünk. Aztán keressük meg a stressz forrását, és igyekezzünk változtatni rajta. Sajnos ez sok esetben nem, vagy csak részlegesen lehetséges. De ha már képesek voltunk belátni és felismerni, máris jó úton vagyunk! A következő lépés lehet egy stresszkezelés tréning! Hiszen elsősorban önmagunknak kell nagyon sokat tenni azért, hogy az életünk nyugodt mederben folyjon tovább.

Az elhatározás hozza meg a várt változást!

Ahhoz, hogy tudd kezelni a stresszt, a te elhatározásodra van a legnagyobb szükséged. Mert dolgozhat veled bármilyen szakember, ha te elzárkózol, ha nem tudod el- és befogadni a tanácsait.
Van, akinek ez a legnehezebb része. Főleg, ha úgy érzi, hogy az állandó pörgés, 200%-on való teljesítés a normális.
Vegyél egy nagy levegőt, és határozd el, hogy változtatsz, mert kezelned kell a stresszt. Erre az egyik legjobb megoldás a mozgás, de nem a versenysport, csak a hobbi szintű! Kezdj el mozogni, kapj rá az ízére, érezd meg, hogy milyen felszabadító érzés! Kis idő múlva rá fogsz jönni, hogy az egyik legjobb stresszlevezető, egyszerűen pezsegni fogsz utána! De ehhez fel kell kelned az asztaltól, a kanapéról!
Ha már sikerült beépítened a mindennapjaidba a mozgást, akkor ki fog alakulni az egészségesebb ételek iránti vágyad is. Egyszer csak arra leszel figyelmes, hogy mást szeretnél! Ez már hatalmas változás, hiszen addig egy taposómalomban voltál, amiből képtelen voltál kiszakadni.
Találj magadnak egy hobbit, a mi feltölt. Nem kell extra dolgokra gondolnod! Pl. olvass! De ne közösségi médiát. Próbálj mindig picit több időt szánni erre a hobbira, mert közben az agyad ki tud kapcsolni, és már nem a teendőkön kattog.

Ha ezt a három lépést képes vagy megtenni, apránként, egyesével, időt hagyva magadnak, hogy szokássá váljon, akkor meg fog változni az életed, és sikeresen kezelheted a stresszt, bármikor is bukkanjon fel az életed során.

 

Te irányítsd az életedet, ne a stressz!

Hidd el, ez nemcsak rád lesz jó hatással, hanem mindenkire a környezetedben, hiszen a jókedv ragadós! Kezdd el most a stresszkezelés tréninget, és máris megtetted az egyik legnagyobb lépést, hogy a nyugalmad visszatérjen!

 

Forrás : webbeteg.hu; szeretemazeletem.hu

Képek: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések