fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Ingatlanközvetítő szeretnél lenni? Megmutatjuk hogyan fogj hozzá!

Ebben a cikkben összefoglaljuk számodra, hogy milyen tanfolyamra van szükség ahhoz, hogy ingatlanközvetítő légy, és mit tegyél, hogy sikeres légy a szakmában!

 

Miért van szükség ingatlanközvetítőre?

Az ingatlanpiac soha nem látott még ennyi kiadó lakást Budapesten vagy környékén. Az utóbbi idők ingatlanpiaci fellendülése magával hozott rengeteg eladó vagy kiadó nyaralót és családi házat egyaránt.

Ezen okokból az ingatlanközvetítés is elengedhetetlenné vált, ma Magyarországon majd’ 3000 ingatlanközvetítői iroda van.

 

Magas követelmények, megfelelő szakértelem

Az ingatlanközvetítés népszerűvé vált az elmúlt évtizedben, mivel egyre több ingatlan jelent meg a piacon, ezzel együtt egyre magasabbá váltak a vételárak és a bérleti díjak is egyre magasabbra emelkedtek. Nagyon sok befektető lát kiváló lehetőséget abban, hogy egy eladó családi házba fektessen bele, majd továbbértékesítse vagy esetleg kiadja. Ma már nagyon sok a kiadó lakás Budapesten, ami egyértelmű jele annak, hogy az ingatlanpiac szárnyal. Sokak számára vált kifejezetten vonzóvá ez a szakma –  talán pont emiatt -, de ne gondoljuk, hogy egyik napról a másikra ki tanulhatjuk a szakma csínját-bínját. Az ingatlanközvetítő az a szakma, ahol sok generáció képviselteti saját magát egyszerre, bizonyos kutatások azt mutatják, hogy a negyven feletti nők és a harminc feletti férfiak igazán sikeresek tudnak lenni. Léteznek 70 év feletti ingatlanosok is, a szakmában pedig egyelőre több a nő, mint a férfi.

 

Hol szerezhetsz szakmát?

Ugyan nincs külön ingatlanközvetítői iskola, ma már szakmai végzettség szükséges ahhoz, hogy később ebben a szakmában dolgozz.

Az okj tanfolyamok megszűnésével nem szűnt meg az ingatlanközvetítő szakmához való jutás, hiszen mint szakképesítés a felnőttképzés keretein belül elérhető maradt.

Emellett számos olyan tulajdonsággal kell rendelkezned, – a szakmai képzettségen túl -, amivel elérheted, hogy az emberek megbíznak benned egy olyan kardinális kérdésben, mint akár egy eladó balatoni ingatlan vagy családi ház vásárlása.  De nézzük milyen képességekkel rendelkezik egy jó ingatlanközvetítő?

Pszichológus, jogász és értékesítő egy személyben

Valóban, egy tehetséges ingatlanközvetítő mindenhez ért egy kicsit. Aki ingatlanvásárlás előtt áll, az egy nagyobb összeget szándékozik kiadni, ami mindig érzékeny téma. Ahhoz, hogy egy sikeres üzletet nyélbe üssünk, a bizalom nélkülözhetetlen összetevője lesz a folyamatnak.

 

Hogyan építsük ki a bizalmat?

Hozzáértéssel, megfelelő szakmai háttérrel és egy csipetnyi pszichológiával. Egy ingatlanosnak első körben nem magát a lakást kell eladnia, hanem saját magát. Ha ez sikerült, akkor innen már majdhogynem egyenes az út a sikeres közvetítésig. A távoktatásos tanfolyam során elsajátítod majd az ingatlanközvetítői szakmához szükséges jogi, gazdasági, műszaki ismereteket is, mert enélkül nehezen tudnál majd érvényesülni a piacon. Az ingatlanközvetítés tulajdonképpen otthonok átadása. Neked az is feladatot, hogy képes légy megláttatni a vásárló szemében a következő otthonát. Felhívni a figyelmét olyan dolgokra, amiket esetleg magától nem látna meg. Ehhez elengedhetetlen némi pszichológia, helyismeret de akár még szerkezettan is.

 

Kommunikáció

A másik fontos összetevő, hogy képes légy kommunikálni a vásárlóval és az eladóval egyaránt. A vásárló számára meg kell tudnod indokolni, hogy az adott ingatlan miért kerül ennyibe, az eladó számára pedig azt, hogy miért nem tudod több pénzért értékesíteni. Mindemellett természetesen fontos, hogy a saját közvetítői díjad is az árba foglald. Az ingatlanközvetítői szakma szerteágazó tudást igényel, de ha valaki már haladó szinten van, akkor igen jól lehet vele keresni.

 

Referencia

Lesznek olyanok, akik referenciát is kérnek majd az elmúlt munkáidról, vagy azt szeretnék tudni, hogy jelenleg milyen hasonló ingatlanokkal foglalkozol. A közös hang megtalálása és a bizalom felépítése talán a munka első és egyben legfontosabb lépése.

Az ingatlanközvetítést kétféleképpen lehet elkezdeni: egy céghez társul vagy saját vállalkozást indítani. A kezdők ingatlanirodákhoz csatlakoznak, ahol jó alaptudást kapnak, ami a későbbi karriernél nagy segítség lehet.

Nagyon sokan váltanak szakmát és kezdik el egy távoktatásos vagy online tanfolyam keretein belül elsajátítani a szakmát. Te is úgy érzed, hogy pályát váltanál? Tekintsd meg tanfolyamaink listáját, ha kedvet kaptál!

 

Mennyit lehet vele keresni?

Jellemzően egy kezdő ingatlanos, az első évben közepes szinten keres. Ez nem az a szakma lesz, ahol állandó jövedelemmel számolhatsz, a régi motorosoknál is előfordul árbevétel ingadozás csak sokkal nagyobb mértékben. Az ingatlanirodák jellemzően 3%-os sikerdíjjal dolgoznak, tehát amennyiben sikeres üzletet bonyolítottak a végösszeg, azaz az eladási ár 3%-a az övék.

Egy jól menő ingatlanos megkereshet akár 400-600.000 Ft-ot havonta, a top értékesítők pedig több milliós nagyságrendű juttatással számolhatnak. Természetesen ehhez elengedhetetlen a szakmai tudás és alázat. Plusz kompetenciákat, és plusz bevételt is jelent egy idegen nyelv ismerete, mivel egyre több a külföldi vásárló. Balatoni ingatlanok száma is egyre növekszik, ami jót tesz az ingatlanpiac virágzásnak is.

Hol érdemes elhelyezkedni?

A felnőttképzés elvégzése után, érdemes szétnézni, mit kínál egy-egy városi ingatlaniroda, van-e náluk lehetőség. Akár a saját lábadra állsz, akár egy irodához csatlakozol, mindkét esetben vállalkozást kell indítanod, az ingatlanközvetítő irodák nem foglalkoztatnak munkavállalókat. Mindenképpen nézz szét, hogy a lakóhelyed környékén, hiszen itt már rendelkezel a szükséges helyismerettel. Ha ez esetleg nem működik, akkor keresd fel más városokban is az ingatlanirodákat, olvass utánuk az interneten, hogy az emberek milyen véleményeket írtak róluk. Célravezető lehet, ha beszélgetésbe elegyedsz egy már ott dolgozóval, hogy ők miért választották annak idején az adott irodát, miért szeretnek ott dolgozni és esetleg miért nem?

Általában kétféle ingatlanközvetítő iroda létezik: az egyik amelyik lokáció szerint szakosodik, a másik pedig egy adott szegmensre: balatoni ingatlanok, kiadó nyaralók, luxusingatlanok, vagy épp irodák.

 

Mielőtt belevágnál

Ajánlatos készítened akár egy rövid és hosszú távú üzleti tervet, amiben felméred, hogy mik lesznek a későbbi várható bevételeid és kiadásaid. Tartalékolni is érdemes, hiszen az első hónapokban nem garantált a fix jövedelem.

Mindenképpen nézz szét, hogy a lakóhelyed környékén, hiszen itt már rendelkezel a szükséges helyismerettel. Ami még hasznodra válhat, ha olyan ingatlanirodát választasz, ahol úgy érzed, hogy a későbbi szakmai előremeneteledet is tudják majd támogatni, legyen az egy szakmai továbbképzés vagy bármi más.

Ahhoz, hogy belerázódj, legalább másfél-két év szükséges, itt sem adják ingyen a szakmai tapasztalatot.

Érdemes észben tartani, hogy mindig önmagadat add és légy őszinte. Ha esetleg egy kisebb vidéki város ingatlanosa leszel, nem ajánlott drága öltönyben és hivalkodó karórában megjelenni.

Ha úgy döntesz, a városi ingatlaniroda lesz a te utad, akkor keress magadnak egy mentort, aki már régóta ott dolgozik, tőle sok tippet és trükköt tanulhatsz a szakmáról.

Folyamatos fejlődés és alázat

Mint minden vállalkozói életforma, ez is komoly elköteleződést kíván. Itt a munkád csak saját magadon múlik és azon, hogy mennyire vagy fejlődőképes és mennyit vagy hajlandó tanulni. Aki eleve jó értékesítési szemlélettel és dinamikával rendelkezik, az sikeres lehet, amennyiben nem kényelmesedik bele hosszútávon. Elengedhetetlen, hogyha sikeressé akarsz válni, jelenj meg minél több szakmai konferencián, továbbképzésen. Ha van rá kereted, indítsd el a saját szakmai blogod, így egyre többen hivatkoznak majd rád, ingatlanügyi kérdésben. Ha szakértőként szólsz hozzá egy-egy kérdéshez, legyen az blog, újságcikk vagy egy műsor, azzal kialakítható egy szakmai imázs, amivel később az ügyfélköröd is növelheted.

Tudnod kell, hogy itt nincs meg a szokásos 8-4-ig tartó mókuskerék, cserébe kereshetsz egy nap alatt akár félmillió Ft-ot is. Egy ingatlanosnak elérhetőnek kell lennie, folyamatosan monitorozni a weboldalt és figyelni az érkező üzeneteket, e-maileket és felvenni a telefont. Természetesen ha ügyféllel van, akkor az az idő csak az övé, nem ildomos ilyenkor másik ügyféllel csevegni.

 

Suszter cipője?

Ha évek múltán úgy döntesz, mégiscsak saját irodát szeretnél nyitni, azt jellemezze az igényesség és a te személyiséged. Az ügyfelek első körben a te irodádat és környezeted veszik szemügyre és nem tetszik amit látnak, abból elég korán negatív következtetéseket fognak levonni. Legyen legalább egy asztal, szék vagy egy minőségi kanapé, ahova az ügyfél kényelmesen le tud ülni elmondani az igényeit.

Nem kell hatalmas panorámás belvárosi irodákra gondolni, elég ha otthon egy külön zárható helység van kialakítva irodának, de az legyen tiszta és rendezett.

Figyelj oda arra is, hogy ha autóval viszed el az ügyfeleket, akkor ne dohányozz az autóban, ez az igénytelenség egyik jele.

 

Legyél figyelmes!

Nem csak az ingatlanszakmára igaz, hogy egy apró figyelmességgel mindig ki lehet tűnni a tömegből, az embereknek jól esik ha úgy érzik: figyelnek rájuk. Nem kell nagy dolgokra gondolni, egy apró csoki, cukorka a gyermekeknek, ha épp egy eladó családi ház után érdeklődik egy család. Ugyanilyen jófej dolog lehet az első albérletbe költöző fiatal pár számára a helyi pizzázó vagy hamburgeres telefonszáma. Egy jó ingatlanos rendelkezzen empátiával, igyekezzünk átérezni a másik helyzetét. Ne csapjunk rögtön a közepébe, hanem hallgassuk meg a másik igényeit, mivel éppen egy nagyobb kiadás előtt áll. Az ingatlan vásárlás vagy bérlés, legyen az családi ház vagy éppen egy egyszerű albérlet mindig érzékeny téma, egyrészt anyagilag másrészt érzelmileg, mivel éppen az új otthonunkat keressük. A bizalom kiépítése az alapköve a közös megegyezésnek, főleg miután az ügyfél később fizetni fog számodra. Ha valamire esetleg nem találsz megoldást, vagy nem olyat amire az ügyfél számít, mindig ismerd el a hibáidat és ajánlj fel valamilyen kompenzációt.

 

Tartsd a kapcsolatot!

Egy jó ingatlanos ismérve, hogy folyamatosan tartja a kapcsolatot az ügyfeleivel, akár egy sikeres adásvételi üzlet után is. Az utánkövetés ugyanannyira fontos része a folyamatnak, mint az első beszélgetés. Ha igérsz valamit az ügyfelednek: készítesz valamilyen statisztikát, esetleg tájékoztatod arról, hány megtekintés volt a héten. Ne felejtsd el az adott szó fontosságát!

Neked való? Akkor kezdd el még ma!

A távoktatásos vagy online tanfolyamok tökéletesek, ha nem szeretnél utazni és akár az otthonod kényelméből végeznél el egy új szakmát!

Képek: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések