fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Relaxációs technikák, hogy könnyebben vedd az eléd gördülő akadályokat!

Egyfolytában pörögsz, rohansz és képtelen vagy ellazulni, pihenni? Most olyan relaxációs technikákat mutatunk, amivel harmonikussá teheted az életedet!

 

Állandó fáradtsággal küzdesz?

Nem tudod miért alszol rosszul? Többet vagy beteg? A stressz az egész életünkre kihat.Fáradékonyabbak leszünk, az immunrendszerünk sem úgy teljesít, mint más, nyugalmasabb időszakban, emiatt könnyebben le is betegszünk. Mert ha a lelkünk nincs rendben, akkor a testünk is tüneteket fog mutatni. Tanulj meg lelassulni relaxációs technikák és meditációs gyakorlatok segítségével!

 

Miért egészségkárosító a folyamatos stressz?

A stressznek nemcsak egy fajtája létezik, bár legtöbbünk csak a szorongó, negatív töltettel ellátott stresszt ismeri. Pedig a stressz szónak eleinte pozitív értelme volt. A pozitív stressz az, amikor a hatására nagyobb teljesítményre vagy képes. De vigyázin kell, mert a túl sok pozitív stressz átcsaphat negatívba, azaz distresszbe. Hiszen ha közben nincs időd vagy nem tudsz ellazulni, akkor már egyfajta szorongás lehet rajtad úrrá. Sőt eljuthatsz akár a kiégésig is. Küzdj ellene relaxációs technikákkal!

Tehát a ma, általunk ismert stressz valójában a distressz, ami nemcsak fizikai, hanem lelki megterhelést is jelent.

A stressznek többféle fajtája van, attól függően, hogy mi a kiváltója. Lehet pl. pszichológiai, külső stressz, mentális stressz, életkörülményekből fakadó stressz. Kiváltó ok lehet többek között a saját és a külvilág elvárása közötti szakadék, a munkahelyi nyomás, a teljesítménykényszer, a folyamatos rossz anyagi helyzet.

 

Kinek van szüksége relaxációs technikákra?

Tulajdonképpen a teljes társadalomnak, hiszen túl nagy elvárásokban élünk. Egy részét magunknak okozzuk, egy része pedig külső hatásként van jelen az életünkben.

Gondolj csak bele! Az egészen pici gyermek is stresszel. Például elviszik az óvodába, bölcsődébe, és szorong, hogy vajon tényleg mennek-e érte a szülei. Aztán eljön az iskolás kor, ahol először meg kell küzdenie az iskola és az óvoda közötti szakadékkal, majd a tanítók, tanárok, társak elvárásaival. Ugyanakkor a szüleinek is meg akar felelni. A felnőttkor pedig tele van még több, még nagyobb mértékű stresszhelyzettel, amivel nap mint nap meg kell küzdenünk, meg kell nyernünk a saját kis csatáinkat. Ez csak akkor fog sikerülni, ha felkészültek vagyunk. Fáradtan, leharcoltan, gyengén nem fog sikerülni, ami csak újabb stresszt fog hozni az életünkbe. Nem kell belekerülnöd az ördögi körbe, hiszen mindenre van megoldás!

Hogyan okozunk magunknak stresszt?

Például már korán reggel, az ágyban megnézed az e-mailjeidet. Pedig olyankor még csak nyújtózkodnod kellene, a munkára még csak nem is gondolni. Aztán egész nap nem tudsz elszakadni a telefonodtól, jönnek-mennek az értesítések, üzenetek, amikre válaszolsz, vagy legalábbis úgy érzed, hogy válaszolnod kell. Nem tudsz szünetet tartani, hiszen hiába kelsz fel a géptől, ha a telefon ismét a kezedben van.

De stresszt okozol magadnak a magaddal szemben felállított elvárásaiddal is. Esetenként túl magasra teszed a lécet, amit nem biztos, hogy meg tudsz ugrani, és máris szorongani kezdesz, holott csak más szemszögből kellen szemügyre venned a történéseket.

Ezek csak apróságok, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mekkora stresszt okozunk magunknak a folyamatos aggódással. Hogy vajon felveszik-e a gyerekünket egyetemre, mi lesz utána, mi lesz ha meghal valaki a családban, stb.

És ez sajnos a társadalom minden tagjára igaz. A pici gyerektől kezdve az idősekig. Folyamatosan stresszben élünk, ami kőkeményen rányomja a bélyegét a mindennapjainkra. Sőt, ha súlyosbodik a helyzet, akkor betegségek kialakulásához vezethet, mint pl. szív- és érrendszeri problémák, tartós idegi problémák.

Ezen változtatnod kell, és a legjobb megoldást tálcán kínáljuk!

 

A cél: a megelőzés

Senki nem szeret stresszben élni, de ha már benne vagy nyakig, akkor próbáld meg fellazítani. De a legjobb, ha megelőzöd. A különböző hatékony relaxációs technikák és meditációs gyakorlatok elcsendesítik az elmét és megnyugtatják a szívverést, egyfajta pihenést váltva ki. Ilyen technika például az autogén tréning.

Tanulj meg harmóniában élni!

Mai túlpörgetett világunkban elengedhetetlen a relaxáció és a meditáció. Ily módon csökkenthetjük a napi stresszt, és úrrá lehetünk felbugyogó érzelmeinken.

A Johannes Schultz által kidolgozott autogén tréning pontosan erről szól. Megtanulod, hogy tudod magadat ellazítani, és ezután már bármikor alkalmazhatod, ha úgy érzed, hogy megnyugvásra van szükséged. Eleinte elég, ha csak néhány percet tudsz gyakorolni, elégedj meg ennyivel. Hamarosan egyre jobban képes leszel ellazulni, kizárni a zajt, a káoszt az életedből. Így fogsz véget vetni a szorongásnak másodpercről másodpercre!

 

Te irányítsd az elmédet, ne hagyd, hogy a stressz felülkerekedjen!

Az autogén tréning az egyik legjobb megoldás, hogy képes legyél visszanyerni az irányítást az elméd felett! Kezdd el még ma a tanfolyamot, és máris megtetted az első lépést egy nyugodtabb élet felé!

Melyik relaxációs technika a Neked való?

Ezt csak és kizárólag a saját tapasztalatod és az önismereted alapján fog eldőlni. Mindenkinek más „használ”. Van, aki jógával tud relaxálni, van aki masszázzsal, van, aki mantrával. Az, hogy hol és milyen napszakban a legjobb alkalmaznod, azt is ki kell tapasztalnod. Van, aki a buszmegállóban is képes relaxálni, van akinek a zuhany alatt a legkönnyebb, de van aki csoportos relaxációs órán tud igazán ellazulni. Járj utána a saját érdekedben.

 

Mikor érdemes elvégezni a tanfolyamot?

  • ha nehezen kezeled a napi rád szakadó stresszt;
  • ha már fizikai tüneteid vannak a stressztől, pl. alvási nehézségek;
  • ha úgy érzed, hogy jó lenne elcsendesülni, saját erőből.

 

Adj időt magadnak!

A relaxációs technikák és meditációs gyakorlatok alapos elsajátításához időre van szükség. De megéri a befektetett idő és energia, hiszen az egész életedet megváltoztathatod, sőt betegségeket előzhetsz meg ezáltal. Sőt, ha be tudod építeni a mindennapjaidba, akkor akár egy jó könyvvel is képes leszel relaxáli, ellazulni.

Legyen a relaxálás az egyik új szokásod! Indítsd meditációval napot, vagy zárd le vele! Tedd könnyebbé a mindennapjaidat az 5 modulból álló Relaxációs technikák és meditációs gyakorlatok tanfolyammal! Gyere, Téged is várunk!

Forrás: webbeteg.hu; thebrightacademy.hu

Képek: Unsplash

 

Matics Kata

További bejegyzések