fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

GKI továbbképzés és GKI vizsga, hogy hivatásos sofőrként vállalhass munkát

Rendelkezel GKI igazolvánnyal? Figyelj oda, hogy 5 év elteltével lejár! Ha meg szeretnéd újítani, GKI továbbképzés és GKI vizsga szükséges, hogy hivatásos sofőrként dolgozhass.

 

Rövid összefoglaló a Gépjárművezetői Képesítési Igazolványról

Ha hivatásos sofőrként szeretnél munkát vállalni és már van autóbusz vagy teherautó vezető jogosítványod, akkor már csak Gépjárművezetői Képesítési Igazolványt, azaz GKI kártyát kell szerezned. 2014.09.10 óta hivatásos sofőr nem vezethet érvényes GKI igazolvány nélkül!

A Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány egy kékes színű műanyag kártya. Ez hivatott igazolni az autóbusz-vezetők és a tehergépkocsi-vezetők szakmai képesítését.

A GKI tanfolyam és vizsga után szerezhető meg a GKI kártya, ami a GKI vizsga napjától számított 5 évig érvényes. Lejárat után is szintén 5 évente szükséges megújítani.

GKI kártya szükséges az összes olyan teherautó-vezetőnek, aki C1, C, C1+E, C+E kategóriás jogosítvánnyal, illetve minden olyan autóbusz-vezetőnek, aki D1, D, D1+E, D+E kategóriás vezetői engedéllyel rendelkezik és jövedelemszerzés céljából hivatásos gépjárművezetőként kíván járművet vezetni az Európai Unió területén belül.

 

GKI alapképzés – GKI továbbképzés – GKI vizsga

Létezik tehergépkocsi-vezetői, és autóbusz-vezetői GKI képzés is, ezeken belül pedig alap-, és továbbképzés. Régen ez volt a belföldi árufuvarozó és belföldi autóbuszvezető, valamint nemzetközi árufuvarozó és nemzetközi autóbuszvezető tanfolyam.

GKI továbbképzésről akkor beszélünk, ha a GKI igazolvánnyal rendelkező már csak meg kell, hogy újítsa igazolványát, illetve, ha még nem rendelkezik GKI igazolvánnyal, de a vezetői engedély 2009.09.09 előtt lett megszerezve.

Tehát azoknak, akik 2009.09.09 után szerezték meg a hivatásos jogosítványukat, kötelező az alaptanfolyamot elvégezni. Viszont azoknak a sofőröknek, akik 2009.09.09 előtt vizsgáztak le, elég csak a továbbképzést elvégezni.

Az alapképzés és a továbbképzés is ugyanazokra az elméleti tárgyakra épül:

  • biztonsági szabályokon alapuló észszerű vezetés,
  • előírások alkalmazása,
  • egészségügyi, közúti közlekedési és környezeti biztonság, szerviz, logisztika.

Az elsajátított tudást a vizsgán a teszt helyes kitöltésével kell bemutatni. A továbbképzésen megszerzett tudás bemutatása ezzel véget is ér.

De ha Te alapképzésen veszel részt, egy esettanulmány kidolgozása mellett gyakorlati vizsgafeladatok – szimulátor vizsga, tényleges járművezetés – sikeres teljesítése is szükséges. Illetve, szóbeli vizsgát is kell tenned.

 

Ha eljött az idő, hogy elvégezd a GKI továbbképzést és letedd a GKI vizsgát

Amennyiben Te már túl vagy az alapképzésen és csak GKI továbbképzés, amit végezned kell, akkor figyelmedbe ajánljuk partnerünk a Sprint Autósiskola Tehergépjármű-, vagy Autóbusz GKI továbbképzését, melyet tantermi és e-learning oktatás keretében is elvégezhetsz. Ahogy ez szimpatikusabb számodra. Illetve, elérhető náluk Tehergépjármű és Autóbusz összevont GKI továbbképzés is.

A 2 hétvége alatt megvalósuló tantermi továbbképzés minden nagyvárosban elérhető, ezek pl. Budapest, Győr, Kaposvár, Szeged, Nyíregyháza. Az e-learning oktatási rendszerű továbbképzés pedig bármelyik településről bármely napon megkezdhető tableten, laptopon, számítógépen, vagy okostelefonon.

Sikeres GKI vizsga esetén az újra 5 évig érvényes GKI kártyádat a vizsgaközpont pár héten belül az általad megadott címre kipostázza.

 

Jó, ha tudod! Vannak kivételes esetek, amikor nem kell rendelkezned GKI igazolvánnyal!

Nem kell, hogy rendelkezz Gépjárművezetői Képesítési Igazolvánnyal, amennyiben a következő szempontok állnak fent:

  • a járművet a Magyar Honvédség, rendvédelmi szerv vagy tűzoltóság tartja üzemben,
  • a járművet védelmi helyzetben vagy katasztrófa-elhárítás céljából használják,
  • a jármű maximális engedélyezett sebessége nem haladja meg a 45 km/órát,
  • a jármű műszaki-fejlesztési, javítási vagy karbantartási célból forgalombiztonsági vizsgálat alatt áll, vagy olyan új vagy felújított jármű, amelyet még nem helyeztek forgalomba,
  • a járművet vezetői engedély vagy szakmai képesítés megszerzésével összefüggésben végzett oktatás és vizsgáztatás céljából használják,
  • csak a munkája során használandó anyagot vagy felszerelést szállítja és a jármű vezetése nem tartozik az elsődleges feladatához,
  • a jármű személyes használatban van, és közúti közlekedési szolgáltatást nem végeznek vele.

 

A munkaidőbe korántsem csak a vezetés tartozik bele!

A fuvarozó munkaidejébe minden olyan idő beleszámít, amit a munkával kapcsolatban tölt el, vagyis nem csak az, amikor a járműben van. Ezeket a hivatásos sofőrökre vonatkozó eltérő jogszabályi rendelkezéseket az 1988. évi Közúti Közlekedésről szóló I. törvény szabályozza.

A hivatásos sofőrök munkaidejébe a vezetési időn kívül beletartozik, így bért kell érte fizetni:

  • az utasok be-, és kiszállásánál való segédkezéssel töltött idő,
  • a be-, és kirakodás ideje,
  • a jármű takarítására, karbantartására fordított idő,
  • az előírások teljesítésére fordított idő, amibe beletartozik pl. az adminisztráció, a rakodás felügyelete, a vámhatósági ügyintézés ideje,
  • a jármű, a rakomány, és az utasok biztonságával kapcsolatos tevékenységekre fordított idő,
  • a be- és kirakodásra történő várakozás ideje, ha nem lehet előre tudni, hogy ez mennyi idő is lesz, viszont ezt kollektív szerződés rendelkezésre állási időnek is átminősítheti.

Ámde vannak olyan tevékenységek, amiket nem feltétlenül lehet munkában töltött időnek tekinteni. Ilyen például, amikor a sofőr a járműben van, de a társa vezet, nem ő. Ez nem számítható munkaidőnek, hiszen ilyenkor nem vezet, nem dolgozik. Viszont nem is számítható szabadidőnek, mert akkor otthon lenne. Így ezeket minősíti a jogszabály rendelkezésre állási időnek.

 

Fontos, hogy hivatásos sofőrként rendelkezz ezekkel a tulajdonságokkal

  • tökéletes vezetői készség
  • jó látás, térlátás
  • jó hallás
  • finom mozgáskoordináció
  • maximális figyelem
  • gyors helyzetfelismerés

 

Munka hivatásos sofőrként

Összefoglalva tehát, egy hivatásos sofőr feladata a járműve vezetése, eközben személyek, illetve áruk szállítása. A munka nagy részét a fülkében ülve kell teljesíteni, onnan vezetve a járművet. Eközben képesnek kell lenni a menet közben adódó veszélyforrásokat idejében felismerni és elkerülni azokat.

Első hallásra férfias szakmának tűnik, de számos alkalommal láthatunk nőket is a volán mögött. Az a lényeg, hogy akkor leszel sikeres hivatásos sofőr, ha a fenti kritériumok szinte egytől egyig teljesülnek.

Nem képes mindenki az elvárásokat teljesíteni. Azonban, ha Te vagy az, akinek nem tudtunk újat mutatni, akkor egy olyan szakmában dolgozhatsz, amit folyamatosan keresnek a munkaadók mind belföldön, mind külföldön egyaránt.

A munkavégzés akár naponta változó címlistával is történhet. Van olyan megbízás, amikor adott városon belül közlekedhetünk, de olyan is, amikor a napokat szinte csak utazással töltjük.

 

Ha gépkezelői tanfolyamaink is érdekelnek

Nézz szét nálunk gépkezelői képzéseink között. Emelőgépkezelő, Rakodógép, szállítógép és földmunkagép kezelő, valamint Targoncavezető tanfolyamunkhoz is tudsz csatlakozni. Teljesítsd ezeket néhány hónap alatt!

Részletfizetésre is lehetőséget adunk. Illetve, amennyiben nem 1, hanem 2, esetleg 3 gépkezelői képzésünket is teljesítenéd, úgy további kedvezményekben részesülhetsz.

 

Ne felejtsd el ellenőrizni a GKI kártyád lejáratát!

Szánj időt arra, hogy néha ránézel az igazolványaid lejárati dátumára. Ha a GKI kártyád jár le, ne ijedj meg! Jelentkezz a GKI továbbképzésre és pillanatok alatt megújíthatod!

 

 

Forrás: fuvarlevel.hu, vizsgakozpont.hu

Képek: Unsplash

Kiskó Anikó

További bejegyzések