fbpx

Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@tanfolyam.hu e-mail címen.

Krízismenedzsment – vállalati válságkezelés tanfolyam

Te tudod, mit kell tenni, ha beüt a krízis a céged életében? Képes vagy felismerni a jeleket? Életben tudod tartani a vállalatot krízismenedzsment segítségével, vagy a krízis elvisz mindent?

Oktató:

Dobai Tamás

[tba_ribbon]

A tanfolyam jelenleg nem elérhető.

[tba_icon_list_display]

Képzésszervező elérhetőségei:

Zoltán Fodor

+36702667767

fodor.zoltan@tanfolyam.hu

Krízismenedzsment tanfolyam

A válságok kezelése kapcsán mindenki egyetért, hogy a pénzügyi tények pontos feltárása alapvető fontosságú, mégis a cégek közel fele a válságkezelése során nincs tisztában a hatékony reagáláshoz szükséges pénzügyi információkkal.

Senki nem élvez védettséget a sorozatban érkező válságokban – Ön tudja, hogy mit kell tennie, ha beüt a krízis céged életében?  A vállalatok vezetői az általuk átélt egyik legsúlyosabb válságként a pénzügyi-likviditási problémákat említik. Ön most képes lenne felismerni és menedzselni pénzügyi eszközökkel egy közelgő gazdasági krízist? Meg tudja mondani egyáltalán, hogy a vállalata egésze vagy részei mennyire válságállóak? Életben tudja tartani a vállalatot a pénzügyi/controlling eszközöket használó krízismenedzsment segítségével, vagy a krízis elvisz mindent? 

Áttekintés:

Hogyan épül fel a(z) Krízismenedzsment – vállalati válságkezelés tanfolyam?

Válság előtt: A válsághelyzetek megelőzése, felkészülés a válságra.

Elmélet

  • A kontrolling arra jó, hogy megalapozott vezetői döntésekhez segítse a vezetést – és ez krízisben is igaz.
  • A kontrolling feladata túlélő üzemmódban a releváns információk biztosítása – de melyek ezek a túlélést biztosító információk? A vállalati előrejelzések folyamatos frissítése, figyelembe véve a különböző lehetséges fejleményeket.
  • Tartalékok, rejtett tartalékok, kulcserőforrások, kulcspozíciók, kulcsemberek, költségcsökkentés, ellátási láncok és alternatívák meghatározása – társterületekekkel együttműködve. A releváns intézkedési lehetőségek bemutatása azok pénzügyi következményeivel és értékelésével együtt.
  • Tervezés-újratervezés. Szcenáriók felvázolása: A lehetséges külső fejlemények és a belső válaszok összeállítása forgatókönyvekké az ellenintézkedésekről való döntés megalapozásához (a teljes ellátási lánc és a pénzügyi hatások figyelembevételével). Szcenárió-elemzések.
  • Menedzsment és menedzsmentkultúra jelentősége.
  • Termék-szolgáltatás elemzés, portfólió váltás szükség esetén. Szimulációs modellek, mint hatékony válságkezelő eszközök.
  • Transzparencia, KPI-k
  • IT-támogatás
  • Válságstáb elméletek

Gyakorlat

  • Melyek a válságérzékeny iparágak, régiók – hogyan alakulnak a bevételek?
  • A profit és a hosszú távú célok elvárásainak átalakítása: árbevétel-visszaesés becslése, a likviditás megőrzése, költség- és létszámcsökkentés, ugyanakkor a munkatársak és a beszállítók megtartása.
  • Kutatás-elemzés, információforrások válság idején. Pénzügyi stresszteszt végzése annak kimutatására, hogy milyen fejlemények fenyegethetik a cég létét.
  • Mutatószámok, benchmarking válságban. A krízismenedzsment riportok, javaslatok.
  • Költségek felülvizsgálata válságban – tevékenységek kiszervezése-visszaszervezése.
  • Létszámcsökkentés – teljes leállás – társadalmi felelősségvállalás érvényessége.
  • Vevőkezelés, behajtás, CF management krízis esetén.
  • Ellátási lánc pénzügyeinek figyelemmel kísérése, beszállítók likviditása
  • Stratégiai projektek átalakítása. 
  • Értékesítési csatornák, ügyfélszegmensek érintettsége.

Válság után: A rugalmasság és a reziliencia növelése.

Kérdések, amelyekre választ kaphatsz a Krízismenedzsment – vállalati válságkezelés pénzügyi eszközökkel tanfolyamunkon

- Mi a válság?

- Hogyan lehet egy olyan gazdasági környezetben működni, amelyben a krízis mindennapos jelenséggé vált?

- Egyes cégek megerősödve kerülnek ki a válságból, míg mások inkább csak botladoznak. Mi a titkos recept?

- A távolinak tűnő válságok hatásai messzire elérhetnek. Ha nem lehet elkerülni, akkor hogyan lehet enyhíteni a károkat?

- Mit üzennek a vállalatok tapasztalatai a gyakorlatban, amelyekkel együtt dolgoztunk a válsággal kapcsolatban?

Miért létfontosságúak a pénzügyi válságkezelési ismeretek - még most, egy nagyobb válság bekövetkezte előtt?

Közgazdászok és pénzügyi szakemberek egybehangzó véleménye, hogy előbb-utóbb elkerülhetetlen egy, az egész világot sújtó gazdasági válság. Az elmúlt évek és hónapok eseményei – járvány miatti lezárások, energiaár-robbanás, háború, rohamosan növekvő infláció - olyan folyamatok sorát generálják, melyek egy új korszak kezdetét vetítik előre.

Az egyes szakértők álláspontjai csupán a válság bekövetkezésének pontos módját és kezdetét illetően térnek el.

krizismenedzsment

Miért kell felkészülni a válságra?

Fontos, hogy a válságtól nem félni kell, hanem felkészülni rá. Két ok miatt váltak nélkülözhetetlenné minden szervezetnél a Krízismenedzsment, azon belül a controlling ismeretek.

  • Az utolsó 10-15 év egymást követő válságai miatt a válságkezelés lassan éppen olyan vállalati alapfunkcióvá vált, mint a HR vagy logisztika.

  • A gazdaság jelenleg zajló külső változásait az egyes cégek csak elfogadni tudják. Azok a vállalatok, akik nem készülnek fel egy pénzügyi válságra, könnyedén, egyik napról a másikra tönkremehetnek.

Mit tehetnek a vállalkozások egy krízis közeledtével?

A vállalati pénzügyi krízishelyzetek legnagyobb része controlling eszközökkel megelőzhető, vagy kezelhető. A vállalkozások napjainkban – mérettől függetlenül – egyetlen dolgot tehetnek a túlélés és a versenyképesség megtartása vagy növelése érdekében: alaposan megvizsgálják, mennyire működnek hatékonyan.

Ebben leginkább egy külső vagy belső controlling szakember vagy pénzügyes tud a cégvezetők segítségére lenni. Ő az, aki átláthatóvá teszi a vállalkozás működését, meg tudja mondani, hogy miből használ túl sokat vagy túl keveset, melyik termék hoz profitot és melyik termel veszteséget. Mely területeken szükséges leszámolni a korábbi szokásokkal, gyakorlattal és átalakítani a hatékonyabb működés érdekében.

Jelen helyzetben egyértelműen kijelenthető, hogy egy szakértő controller igénybevétele a legjobb befektetés a menedzsment részéről a vállalat túlélése és később a sikere érdekében.

krizismenedzsment

Mi az a pénzügyi krízismenedzsment?

A magyar vállalkozások legnagyobb része vagy már most bizonyos területeken válságjeleket tapasztal, vagy arra számít, hogy hamarosan találkozik ilyennel.

A válságkezelési controlling ismeretek mostanra alapvető szükségletté váltak minden hazai cég és vállalkozás számára. Az a vállalat, menedzsment vagy tulajdonosok, amelyek időben felismerik a krízis jeleit, hatalmas előnyben lesznek. Viszont azok a vállalatok, amelyek nem rendelkeznek ezzel a képességgel, óriási veszélyeknek teszik ki magukat és partnereiket egyaránt. Azok a munkavállalók pedig, akik meglevő tudásukat most krízismenedzsment ismeretekkel egészítik ki, jelentős előnyre tesznek szert a munkaerőpiacon.

Az üzleti bizalom jelentős mértékben erősíthető, azon partnerek között, ahol elismerten jelen van a válságkezelési tudás. A legjobb munkaerő is nagyobb hajlandóságot mutathat az elhelyezkedésre az elismerten válságálló cégeknél.

A felmérések azt mutatják, hogy azok a vállalkozások kerülhetnek ki a válságból jobb helyzetben, ahol a menedzsment a pénzügyekre megfelelő, speciális figyelmet fordítanak.

Mire jó az adatalapú, tényekre és számokra alapozott krízismenedzsment?

Nemzetközi és hazai neves tanácsadó cégek felmérései azt mutatják, hogy a válság okozta potenciális károk mértéke nem annyira a válság típusától, hanem inkább a válságkezelés elemeitől függ, melynek három legfőbb tényezője a felkészültség, a tényalapú megközelítés, és az érdekeltekkel folytatott hatékony kommunikáció.

A sikeres válságkezeléshez tehát kulcsfontosságú a gyors tényfeltárás és a tényekre alapozott reagálás.

Tanfolyamunkon jelenleg az első két tényezőre fókuszálunk, a későbbiekben kiegészíteni tervezzük majd a kommunikációval.

Mit csinál egy pénzügyi válságkezelő?

A hatékony financiális válságkezelés magában foglalja a válsághelyzet azonosítását és elemzését, a krízis kezelésére szolgáló megfelelő stratégiák kidolgozását, az eszközök meghatározását, valamint a megfelelő ellenintézkedések bevezetését és nyomon követését.

Mi várható a Krízismenedzsment – vállalati válságkezelés pénzügyi eszközökkel tanfolyamon?

Ha szeretnél tényszerű képet kapni arról, mennyire működik hatékonyan a vállalkozásod, illetve szeretnéd megőrizi, netán növelni céged versenyképességét, jelentkezz tanfolyamunkra!

Első lépésben beszélünk a válságok megérkezése előtti időszakról, a válsághelyzetek felismeréséről, esetleges megelőzéséről, illetve hogyan érdemes felkészülni a gazdasági viharokra.

Elméleti alapokat adunk, amelyben bemutatjuk, hogy melyek a controlling által túlélő üzemmódban szolgáltatott információk, ezeket honnan lehet kinyerni. Bemutatjuk az ennek alapján meghozható intézkedési lehetőségeket, azok pénzügyi következményeivel és értékelésével együtt. Tervezünk és újratervezünk. Termékeket, szolgáltatásokat elemzünk.

A megfelelő alapok után áttérünk a gyakorlatra.

Megvizsgáljuk a profit és a hosszú távú célok elvárásainak átalakítását. Kutatunk, elemzünk, pénzügyi stresszteszteket végzünk annak kimutatására, hogy milyen fejlemények fenyegethetik a vállalat létét. Benchmarkingolunk, költség-felülvizsgálatokat végzünk. Vizsgáljuk az értékesítési csatornák, ügyfélszegmensek érintettségét.

Lezárásképp kitekintünk a jövőre, a vállalati pénzügyi rezilienciára.

Kinek ajánljuk Krízismenedzsment – vállalati válságkezelés pénzügyi eszközökkel tanfolyamot?

Képzésünk célja olyan szakemberek képzése, akik a korábban már megszerzett alapképzettségük mellett speciális ismereteket kapnak a válságokkal és a krízismenedzsment pénzügyi-controlling részével kapcsolatban. Azok számára biztosítunk továbbképzést, akik saját szakterületükön jelenleg is pénzüggyel, számvitellel, controllinggal foglalkoznak, részben vagy egészben, vagy együtt kell dolgozniuk a krízismenedzsmentért felelős területtel, szakemberekkel, illetve munkájuk várhatóan ilyen lesz a jövőben.

Egyedi vállalati képzések, személyre szabott csomagajánlatok a naprakész tudásért a The Bright Academynél!

Válság előtt: A válsághelyzetek megelőzése, felkészülés a válságra.

Elmélet

  • A kontrolling arra jó, hogy megalapozott vezetői döntésekhez segítse a vezetést – és ez krízisben is igaz.
  • A kontrolling feladata túlélő üzemmódban a releváns információk biztosítása – de melyek ezek a túlélést biztosító információk? A vállalati előrejelzések folyamatos frissítése, figyelembe véve a különböző lehetséges fejleményeket.
  • Tartalékok, rejtett tartalékok, kulcserőforrások, kulcspozíciók, kulcsemberek, költségcsökkentés, ellátási láncok és alternatívák meghatározása – társterületekekkel együttműködve. A releváns intézkedési lehetőségek bemutatása azok pénzügyi következményeivel és értékelésével együtt.
  • Tervezés-újratervezés. Szcenáriók felvázolása: A lehetséges külső fejlemények és a belső válaszok összeállítása forgatókönyvekké az ellenintézkedésekről való döntés megalapozásához (a teljes ellátási lánc és a pénzügyi hatások figyelembevételével). Szcenárió-elemzések.
  • Menedzsment és menedzsmentkultúra jelentősége.
  • Termék-szolgáltatás elemzés, portfólió váltás szükség esetén. Szimulációs modellek, mint hatékony válságkezelő eszközök.
  • Transzparencia, KPI-k
  • IT-támogatás
  • Válságstáb elméletek

Gyakorlat

  • Melyek a válságérzékeny iparágak, régiók – hogyan alakulnak a bevételek?
  • A profit és a hosszú távú célok elvárásainak átalakítása: árbevétel-visszaesés becslése, a likviditás megőrzése, költség- és létszámcsökkentés, ugyanakkor a munkatársak és a beszállítók megtartása.
  • Kutatás-elemzés, információforrások válság idején. Pénzügyi stresszteszt végzése annak kimutatására, hogy milyen fejlemények fenyegethetik a cég létét.
  • Mutatószámok, benchmarking válságban. A krízismenedzsment riportok, javaslatok.
  • Költségek felülvizsgálata válságban – tevékenységek kiszervezése-visszaszervezése.
  • Létszámcsökkentés – teljes leállás – társadalmi felelősségvállalás érvényessége.
  • Vevőkezelés, behajtás, CF management krízis esetén.
  • Ellátási lánc pénzügyeinek figyelemmel kísérése, beszállítók likviditása
  • Stratégiai projektek átalakítása. 
  • Értékesítési csatornák, ügyfélszegmensek érintettsége.

Válság után: A rugalmasság és a reziliencia növelése.

Mennyit kereshetsz ezzel a szakmával Magyarországon?

(havi bruttó átlagbér)

200 000 HUF
(minimálbér)
400 000 HUF
1 000 000 HUF1 000 000 HUF
Forrásaink: fizetesek.hu, glassdoor.com.

Kitől fogsz tanulni?

Dobai Tamás

  • Eredményorientált pénzügyi vezető, több mint két évtized tapasztalattal, melyből öt év külföldön szerzett.
  • Kifejezetten erős tapasztalatokkal rendelkezik a vállalkozások pénzügyi irányítása, a pénzügyi válságkezelés, valamint az önköltségszámítás és az ERP-bevezetés területein.
  • Németországi munkája során volt alkalma látni, hogy egy külsős tanácsadó egy vállalkozás ”megoldhatatlan” problémáit milyen gyorsan meg tudja oldani, sőt akár a vállalkozás menetét is megfordítja.
  • A Control1 2019 eleje óta aktív, és a több évtizedes nagyvállalati kontrolling tapasztalatot rendkívül sikeresen ülteti át a KKV-knál is a gyakorlatba. Erről ma már számos ügyfelünk referenciája tanúskodik, különböző iparágakból (építőipar, marketing, ipari gyártás, stb).

Pillants bele!

Kíváncsi vagy miről is szól a Krízismenedzsment képzés? Most bepillantást nyerhetsz oktatónkkal készült videóba!

Személyes adatok Kérjük, hogy a személyi igazolványban szereplő adatok alapján töltse ki az alábbi űrlapot!

*